Cannoli is misschien wel het beroemdste Siciliaanse dessert en is overal op het eiland verkrijgbaar. Dit traditionele gebak wordt gemaakt met houten cannolibuisjes die je kunt kopen bij kookwinkels. Voor als je ze niet kunt vinden of als je geen zin hebt om ze speciaal te kopen, heb ik het recept zo aangepast dat je ze ook zonder de buisjes kunt maken.
Het belangrijkste wat je bij het maken van cannoli moet onthouden is dat je de gebakken omhulsels moet vullen vlak voor je ze serveert, zodat ze lekker krokant zijn. Koop ze niet bij een pasticceria (banketbakker). Die zijn te vroeg gevuld en daardoor soppig.
Ingrediënten: het cannolideeg
- 25 g ongezouten boter
- 1 eiwit
- 55 g fijne kristalsuiker
- 25 g Italiaanse ‘00’-bloem,
- plus extra om te bestuiven
- 1 tl cacaopoeder
Ingrediënten: vulling
- 55 g ricotta
- 1 el fijne kristalsuiker
- 25 g pure chocolade
- (70% cacao), geraspt
- 25 g gedopte pistachenoten, gehakt
- geraspte schil van 1⁄2 onbehandelde citroen
- 1/2 tl puur vanille-extract
- snufje kaneel
- poedersuiker en cacaopoeder, om te bestuiven
Bereiding van de cannoli, voor 8 stuks
Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 5). Vet de stelen van twee pollepels in en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Smelt voor de deegrolletjes de boter en laat die afkoelen. Klop het eiwit stijf en spatel de suiker erdoor. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven het eimengsel en spatel ze erdoor. Druppel de boter langs de wanden van de kom en spatel dan de boter door de massa. Schep één eetlepel van het mengsel op elke bakplaat en spreid het uit tot cirkels met een diameter van circa tien centimeter. Maak zo twee cirkels per bakplaat.
Bak ze zeven minuten in de oven tot ze stevig aanvoelen. Steek een paletmes onder elke cirkel en wikkel die rond de pollepels. Laat ze afkoelen, schuif ze dan van de pollepels en laat ze verder afkoelen op een rooster. Maak op deze manier acht buisjes met de rest van het mengsel.
Doe voor de vulling de ricotta in een kleine kom en meng de suiker erdoor. Spatel de geraspte chocolade erdoor met de noten, citroenrasp, vanille en kaneel.
Vul een spuitzak met een grote gladde spuitmond met het ricottamengsel en vul de gebakken buisjes ermee.
Leg de cannoli op een dienbord en bestuif ze met poedersuiker en cacaopoeder. Serveer direct.
Dit recept komt uit De smaak van Sicilië, een kookboek over de Siciliaanse keuken van Ursula Ferrigno.
De smaak van Sicilië
door: Ursula Ferrigno
160 blz.
€ 25
Edicola Publishing, januari 2017
ISBN: 9789492500090
Comments