in , ,

Italiaanse justitie wil vervolging voor hulp bij dood dj Fabo

Italiaanse justitie wil vervolging voor hulp bij dood dj Fabo

Het voormalige Italiaanse parlementslid Marco Cappato wordt vervolgd door de Italiaanse justitie voor zijn hulp bij de euthanasie van de Milanese dj Fabo. De 39-jarige Fabo overleed in een Zwitserse kliniek nadat hij tevergeefs probeerde in zijn eigen land Italië te sterven.

De bekende Milanese dj, wiens echte naam Fabiano Antoniani was, raakte in 2014 volledig verlamd en blind bij een ernstig auto-ongeluk na een nachtelijk optreden.

Nadat therapieën voor hem op niets uitliepen startte Antoniani een petitie om in Italië geëuthanaseerd te worden. Maar keer op keer liepen de verzoeken vast in het parlement, waar partijen liever niet de vingers brandden aan de gevoelige kwestie.

Doodsasiel

Afgelopen weekend vertrok Fabo daarom met familie en ex-politicus Cappato naar Zwitserland om daar te overlijden.

In een afscheidsbrief sprak de dj van een schande dat in zijn eigen land geen parlementariër bereid is met een wet te komen voor mensen die onnodig lijden. ‘Dit soort hulp zou door iedereen erkend moeten worden. In plaats daarvan worden we veroordeeld tot een doodsasiel.’

Ook liet de dj een videoboodschap – ingesproken door zijn vriendin – achter die hij op Facebook postte. Daarin spreekt Antoniani van een zelfgekozen dood.

Na het overlijden van Fabo meldde Cappato zich vrijwillig bij Justitie in Italië. Die besloot Cappato te vervolgen voor zijn ‘hulp bij zelfdoding’. Op deze overtreding staat in Italië een maximale straf van 12 jaar.

‘Ik heb niets anders gedaan dan Fabo te helpen bij zijn doodswens en ben bereid tegenover rechters te vertellen waarom ik dat deed,’ reageerde Cappato na de bekendmaking van zijn strafvervolging.

Het verhaal van dj Fabo, met Engelse ondertiteling

Euthanasieregeling

Volgende week vergadert de Italiaanse kamer opnieuw over een mogelijke euthanasieregeling. Volgens de voorstellen kan in de toekomst zo een zinloze behandeling van doodzieke mensen gestaakt worden wanneer een patiënt daar zelf om vraagt. De kans dat de plannen het halen lijkt overigens maar klein.

Door het ontbreken van wetgeving in eigen land reist momenteel iedere 3 dagen een zieke Italiaan naar een euthanasiekliniek in Zwitserland om daar uit het leven te stappen.

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 6 mooiste plekken in Italiaanse Alpen

De 6 mooiste plekken in de Italiaanse Alpen

Italiaanse-auto's-Ferrari-Testarossa-Ferrari Daytona Spider 365

6 Italiaanse auto’s in de (hoofd)rol