in

6 Italiaanse auto’s in de (hoofd)rol

Maar er zijn er veel en veel meer!

Italiaanse-auto's-Ferrari-Testarossa-Ferrari Daytona Spider 365

Ze vervullen de hoofdrol, spelen een belangrijke bijrol of zijn die figurant waar meteen je oog op valt. Onlosmakelijk verbonden met het grote doek en het kleine scherm: de mooie en vaak snelle auto’s in films en series. Niks onderstreept de kracht van de hoofdpersoon zo als zijn of haar auto. En vaak zijn ze zo met elkaar verbonden met elkaar dat je de één meteen met de ander associeert. Wie James Bond zegt, zegt Aston Martin!

Het maken van mooie en snelle auto’s is de Italianen wel toevertrouwd. Het ligt dus voor de hand dat Italiaanse auto’s hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de televisie en de film. Een greep uit bekende en misschien minder bekende tv-series en films waarin een Italiaanse auto een belangrijke rol vervuld. Een overzicht dat bij lange na niet uitputtend is: als je eenmaal begint te zoeken, zie je ze overal!

1. Alfa Romeo Spider in The Graduate (1967)

Er is al heel veel geschreven over Mike Nichols’ meesterwerk, waarin de net afgestudeerde Benjamin Braddock, gespeeld door Dustin Hoffman, valt voor Anne Bancroft, een vriendin van zijn ouders. Na allerlei verwikkelingen rijdt hij aan het eind van de film als een razende met zijn rode Alfa Romeo Spider naar de bruiloft van Anne’s dochter Elaine om te voorkomen dat zij met iemand anders trouwt.

Daarna vluchten zij samen naar een gelukkig en normaal leven. Een ietwat gezapiger leven dan wel, want in de laatste scènes zitten ze op de achterbank van een bus. En is de Alfa in geen velden of wegen te bekennen.

De film betekende de doorbraak voor Dustin Hoffman én die van zijn snelle Alfa Romeo: de auto werd een verkoopsucces in de Verenigde Staten. Pininfarina ontwierp de Spider en liet zich inspireren door de vorm van osso di seppia, zeeschuim, wat de bijnaam van de auto werd. De auto valt op door het design met de lage lijnen en de achterkant die doet denken aan de achtersteven van een boot. De laatste Spider werd in 1993 geproduceerd.

Klik hieronder op ‘volgende’ om de rest van de lijst met Italiaanse auto’s in films te bekijken.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse justitie wil vervolging voor hulp bij dood dj Fabo

Italiaanse justitie wil vervolging voor hulp bij dood dj Fabo

Natte haren -Over hoe Italianen niet zonder föhn kunnen

Column: natte haren, het Italiaanse ‘living on the edge’