in , ,

VIDEO: moe van pasta? Ga naar de internationale markt in Rome

Een verrassing in de historische binnenstad van Rome. Op een steenworp afstand van het treinstation Termini opende een enorme internationale markt. Wie wil kan er voor een stuk Italiaanse pizza terecht. Maar vooral halal vlees, Chinese noodles, oosterse dadels en Zuid-Amerikaanse cassave verdringen elkaar in de stalletjes.

De markt van de wijk Esquilino doorstond twee eeuwen en verhuisde na de laatste jaarwisseling naar een voormalige kazerne pal achter de straten waar een Chinatown in Rome ontstond. ‘Ik was verrast toen ik hier voor het eerst kwam. Al het eten uit mijn land Egypte kan ik hier gewoon vinden,’ zegt een jongen.

Het karakter van de markt, beheerd door een coöperatie, werd gaandeweg steeds internationaler, vertelt een van de Italiaanse slagers op de markt. ‘Het is enorm divers geworden. Je ziet het terug in de variëteit van etenswaar die we met elkaar verkopen. Maar ook in verschillende herkomst van alle verkopers op de l’Esquilino.’

Inspectie

Vorig jaar dreigde sluiting van de markt nadat een gemeentelijke inspectiedienst concludeerde dat de toiletten in de voormalige kazernegebouwen niet in orde waren. Het is daardoor niet gemakkelijker geworden de Romeinen over de drempel van de wereldmarkt te krijgen.

‘De prijzen op deze markt liggen lager dan die van veel supermarkten,’ zegt de slager. ‘Dat kan mooi zijn, en de kwaliteit van het eten is goed. Maar het is iets wat Italianen om een of andere reden wantrouwen. Ik red het door mijn vaste klanten uit Zuid-Amerika.’

Uitbuiten

De kritiek op l’Esquilino is dat de verkopers nog te veel langs elkaar heen werken en de waaier aan internationale etenswaar veel meer zouden moeten uitbuiten. Maar toch. Het is naast pizza en pasta wat anders zien en proeven.

Mercato dell’EsquilinoVia Principe Amedeo 184, Rome. Alle werkdagen open.

Foto internationale markt Rome: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

olijfolie uit Italië

Column: olijfolie uit Italië

Italdesign Automobili Speciali

Italdesign tekent beauty voor zichzelf