in

Italiaanse tips bij warm weer

Italiaanse tips bij warm weer

Lekker toch, die zomerse temperaturen! Het zonnetje dat al vrolijk straalt als je opstaat. Strakblauwe luchten met hier een daar een verdwaald wolkje. Weermannen en -vrouwen die in de verste verte geen lagedrukgebied kunnen ontdekken. Ideale weersomstandigheden die echt bij de zomer horen. Totdat het kwik langzaam boven die grens van 25°C of zelfs 30°C stijgt. Dan begint het gepuf.

Snap je opeens waarom het tempo in Italië met die warmte een stukje lager ligt. En vraag je je af hoe die Italianen dat toch doen, die zomerse temperaturen overleven. Daarom hier een lijstje met Italiaanse tips bij warm weer. Hoe ga je thuis of op vakantie met die zomerse warmte om?

1. Blijf binnen

De allerbelangrijkste tip lijkt op een open deur: ga, als je het kunt vermijden, niet op het heetst van de dag naar buiten. Plan wat je moet doen ’s ochtends vroeg of in de late namiddag. Op een hoogzomerdag zie je tussen 12 en een uur of 16, 17 maar weinig Italianen op straat. Wel veel buitenlandse vakantiegangers die zich daardoor ’s avonds na een uur of 18 afgemat voelen. Terwijl de Italiaanse bevolking dan ogenschijnlijk fris en verkoeld tevoorschijn komt om van de avond te genieten.

2. Luchten

Koelte en luchtcirculatie is het devies in tijden van hoge temperaturen. Maak gebruik van de  ochtend- en avondkoelte! Gooi ramen en deuren open zodat de frissere ochtend- en avondlucht de temperatuur binnen verlaagt. En wees niet te bang voor tocht: die luchtstromen zijn echt nodig om de warmte af te voeren.

3. Sluit de zon buiten

Vergeet dan wel niet niet de ramen ’s ochtends weer te sluiten, voordat de lucht buiten te warm wordt, want anders was alles voor niks. En zorg er net als de Italianen voor dat er niet al te veel zonnestralen naar binnenkomen. Laat rolluiken zakken, sluit de luiken of schuif je gordijnen dicht. Het voelt misschien raar om het binnen donker te maken als eindelijk de zon buiten schijnt, maar het is een goede manier om het overdag binnen koel te houden.

4. Ventilatoren

Ventilatoren, de voorlopers van de airco, die ook nu nog van pas komen. Pas als het echt warm is, weet je dat ze hun gewicht in goud waard zijn als je de luchtstroom langs je lijf voelt. Hoewel echte Italiaanse moeders nu weer niet aan zouden raden om recht voor de ventilator te gaan zitten, vanwege de kans op verkoudheid en stijve spieren. Maar het voelt wel heel prettig!

5. Siësta!

Doe niet te veel op het heetst van de dag, of beter nog: doe niks. Hou een echte siësta! Ga, als je de kans hebt natuurlijk, ’s middags een uurtje of wat languit op de bank of naar bed. En of je nu in slaap valt of niet: je lijf rust. En daardoor kun je ’s avonds langer wakker blijven om van de koelte te genieten!

6. Drink water

Drink veel water, eventueel gekoeld, maar niet ijskoud! En vergeet je flesje niet standaard mee te nemen als je er toch op uit moet. De warmte zorgt voor vochtverlies en je vochthuishouding op peil houden is dan echt belangrijk. Natuurlijk kun je ook af en toe eens afwisselen met wat vruchtensap, frisdrank of een sportdrankje, maar water is het allerbeste. Laat de alcohol even staan, ook al is het idee van een koel glas wijn of bier heel aanlokkelijk. Dat kan later nog, als het wat afkoelt buiten.

7. Eet licht

Eet lichte maaltijden en veel vers fruit! Italianen eten zeker in de warme zomerperiode niet al te vet, maar gewoon pasta, groente en heel veel fruit. IJs eten is trouwens ook een heel goede manier om wat af te koelen. Erg hè?

8. Koelen met water

Hou, als de warmte je te veel wordt, je polsen onder koud water. Of neem een lauwe douche. En als je echt geen puf hebt om helemaal naar de badkamer te lopen, kun je ook een fris voetenbad nemen om zo wat af te koelen.

9. Draag geschikte kleding

Mocht je toch echt naar buiten moeten, zorg dan dat je zo veel mogelijk uit die brandende zon blijft. Zet een pet of hoed op, zodat je hoofd niet te veel stralen vangt. Draag luchtige en lichte kleding die niet knelt. Van natuurlijke weefsels als katoen of linnen. Dat leuke jurkje of die broek van synthetisch spul kun je maar beter even in de kast laten hangen totdat de buitentemperaturen weer beginnen te dalen: het is niet luchtig en neemt het zweet niet op.

10. Pas op met de auto

Parkeer je auto in de schaduw, zonder daarbij uit het oog te verliezen wat wel en niet kan in het verkeer. Dat is namelijk een Italiaanse gewoonte die je niet hoeft over te nemen. Blijf niet te lang in de auto zitten en laat ook niemand in de auto wachten, al zet je de raampjes op een kiertje. De temperaturen in een auto lopen heel snel op!

Jouw tips bij warm weer?

Dat waren ze. Tien authentieke tips die in de komkommertijd minstens één keer als nieuwsitem voorbij komen op de Italiaanse tv. Maar er zijn er volgens ons veel meer. Dus laat in een reactie weten welke overlevingstruc jij hebt meegenomen uit Italië om de zomertemperaturen te overleven. We zijn heel benieuwd!

Myrthe Claus

Geschreven door Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Suburra: Rome van z’n lelijkste kant

12 tips om op vakantie met je smartphone te fotograferen

12 tips om op vakantie met je smartphone te fotograferen