in

Suburra: Rome van z’n lelijkste kant

Na een warme week was het nu buiten grauw en regende het. In een bijna lege zaal van Stadsbioscoop Rembrandt in Arnhem keken we de maffiafilm Suburra. Bijna de hele film is het grauw, regent het of is het donker. De sfeer is gezet. Suburra toont Rome in al zijn lelijkheid, als tegenhanger van La Grande Bellezza.

Suburra is het nieuwste project van regisseur Stefano Sollima, die je kunt kennen van de gelauwerde series Romanzo Criminale en Gomorra de serie. In Suburra gaat het opnieuw over corruptie en geweld. De setting is ditmaal de capitale della mafia, ofwel de stad Rome.

Suburra de film

Dat biedt natuurlijk aanleiding genoeg om vertegenwoordigers van de kerk, de regering, rivaliserende bendes en zigeuners op te voeren. Zowel de boven- als de onderwereld blijken belangen te hebben bij een megalomaan vastgoedproject aan de kust. Een maffiabaas die wordt aangeduid met de bijnaam Samurai (Claudio Amendola) wil hier het Las Vegas van Italië nabouwen en heeft daarbij de hulp van politici, de bank van het Vaticaan en lokale maffiosi nodig.

De paus stopt ermee

De film opent in het Vaticaan aan het eind van 2011, waarbij de paus aan een kardinaal laat weten dat hij ermee wil stoppen. De kerkvorst ziet er geen heil meer in. Vervolgens wordt in een week afgeteld tot ‘de apocolyps’. In zeven dagen zien we een wereld in verval, tot op het bot corrupt en verziekt.

Filippo Malgradi (gespeeld door Pierfrancesco Favino) is een parlementslid dat vuistdiep in de dubieuze vastgoedplannen zit. Zijn problemen worden alleen maar groter als tijdens een wilde nacht vol seks en drugs met twee hoertjes een van de twee – een minderjarig meisje – overlijdt aan een overdosis.

Als hij de andere prostituee met het lijk van haar vriendin aan haar lot overlaat, schakelt zij de hulp van Spadino in. Een gewelddadige vriend uit een zigeunerfamilie die het hoertje helpt het lichaam van haar vriendin in de Tiber te laten verdwijnen. Maar hij ziet in het voorval ook een kans om het parlementslid af te persen. Als Malgradi dan de gewelddadige Numero 8 (Alessandro Borghi) inschakelt om Spadino ’te laten schrikken’, valt er een tweede dode.

suburra-de-film-4

Spiraal van geweld

De zakelijke Samurai doet ondertussen zijn best om alles via corrupte tussenpersonen te regelen. Maar als de concurrerende maffiabaas Anacleti (Adamo Dionisi) zich in de strijd mengt, is er geen houden meer aan en stort het project als een kaartenhuis in elkaar en sleept het alle betrokkenen mee in een spiraal van geweld.

Sollima laat in Suburra zien dat hij de vaardigheden heeft om personages en plotlijnen soepel samen te laten komen. En dat is knap, want het is veel wat er in die zeven dagen gebeurt. Zo veel, dat Netflix er wel een spin-offserie in ziet. Naar verluidt kun je het eerste seizoen al vanaf 2017 al bekijken.

Suburra in Stadsbioscoop Rembrandt

Stylistisch sterk

Suburra is cinematografisch en stilistisch sterk. Ondanks alle getoonde lelijkheid is het visueel en verhalend indrukwekkend wat we zien. De architectuur van de stad Rome heeft een prominente rol in het verhaal, net als het licht. De bombastische soundtrack van M83 doet de rest.

Met Suburra is het duidelijk dat Stefano Sollima zijn naam als de koning van de nieuw-realistische Italiaanse maffiafilm heeft gevestigd. Ik zie uit naar zijn volgende projecten!

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italië kampeerland

Italië favoriete kampeerland van Europeanen

Italiaanse tips bij warm weer

Italiaanse tips bij warm weer