in ,

Column: is Italië een derdewereldland?

is Italië een derdewereldland?
Is Italië een derdewereldland? (foto: Pixabay)

Italië wordt door velen gezien als een soort derdewereldland, of weinig beter. Heb je het over Italië dan vergelijken (in de zin van: gelijk zetten aan) velen het met Griekenland, terwijl Italië eigenlijk met Duitsland vergeleken zou moeten worden, aangezien Italië de derde economie in de eurozone is. 

Hoogste tijd dus om een paar feiten te presenteren die wellicht dit beeld ietwat bij kunnen draaien. Feiten presenteren om mensen van gedachten te laten veranderen is vrijwel zinloos.

De wetenschap heeft de afgelopen jaren uitgebreid laten zien dat ‘feiten’ nauwelijks invloed hebben op wat ‘wij’ denken, we houden vaak veel liever vast aan onze intuïtie, ons onderbuikgevoel.

Echter, het gaat in dit geval niet om stemmen voor een partij of om goed of kwaad, het gaat eenvoudigweg om een verkeerd beeld dat veel mensen van Italië hebben.

Hier zijn 5 feiten over Italië die bijna niemand kent.

1. Italië draagt netto bij aan de EU

Elk jaar draagt Italië keurig een aantal miljarden euro’s af aan de EU. Dat is iets wat bijna iedereen met de oren doet klapperen. Hoe het mogelijk is dat bijna niemand weet dat Italië bijdraagt aan het EU-budget terwijl Italië door bijna iedereen wordt gezien als een kostenpost voor onze gezamenlijke Europese gemeenschap, het zwarte gevaarlijke schaap, is mij een raadsel.

Italië was – net als Nederland en België – een van de oprichters van de EEG en heeft op alle vlakken altijd zijn steen bijgedragen (‘steentje’ klinkt als iets kleins en in dit geval lijkt mij dat niet gepast).

2. Italië exporteert meer dan dat het importeert

Italië is wat de handelsbalans betreft kerngezond, dankzij een (nog altijd) sterke industrie en landbouw. De handelsbalans van Italië is altijd positief geweest, met miljarden meer in export dan in import.

Italië exporteert het meeste naar Duitsland en Frankrijk en importeert ook het meeste uit die landen. Italië importeert ook veel uit Nederland. In 2017 was de import uit Nederland bijna 25 miljard euro. Nederland importeerde maar voor 11,5 miljard uit Italië. Helaas exporteert Italië ook heel veel naar Amerika, hetgeen nu voor problemen kan gaan zorgen met de nieuwe tarieven van Amerika.

Italië was in 2017 de 7de grootste exporteur van de wereld en de 10de grootste importeur.

3. Bankencrisis?

Toen in 2008 vele grote banken om dreigden te vallen, was daaronder geen enkele Italiaanse bank. De Italiaanse banken hadden destijds nauwelijks riskante leningen en gingen uitstekend door die loodzware crisis. Dit herinnert nauwelijks iemand zich, omdat er eigenlijk nooit over wordt gepraat.

Italië betaalde wel rijkelijk mee aan het redden van de Nederlandse, Duitse en Franse banken terwijl de pensioenen in het land werden gekort en veel ziekenhuizen werden gesloten omdat er ‘geen geld’ meer was.

Sindsdien is de crisis in Italië nog altijd niet voorbij, zijn er veel bedrijven over de kop gegaan en blijft de werkloosheid hoog. Onder andere hierdoor zijn meerdere Italiaanse banken in de problemen gekomen. Een aantal kleinere banken is failliet gegaan en duizenden Italianen hebben hun beleggingen verloren.

In Europa was namelijk in de tussentijd een nieuwe wet aangenomen, de Bail In, waardoor banken niet langer gered zouden mogen worden door een staat en de aandeelhouders daarvoor opdraaien en hun investeringen in een bank kwijtraken.

4. Uitstekende gezondheidszorg

Italië was in 2016 het derde beste land ter wereld wat betreft de gezondheidszorg (volgens The global competitiveness report 2016-2017). Eerste was Japan en tweede was Spanje. De gezondheidszorg in Italië is nog niet geprivatiseerd, hoewel er steeds meer mensen naar privé-klinieken gaan wegens wachtlijsten in ziekenhuizen.

Van alle kanten begint er geknabbeld te worden aan het uitstekende systeem dat Italië jarenlang heeft gehad, maar in 2016 deed Italië het mondiaal gezien fantastisch.

Zoals ik al schreef zijn vele ziekenhuizen gesloten in de afgelopen jaren, omdat er geen geld is, dus het feit dat Italië nog altijd zo hoog staat is verbazingwekkend. Wellicht zegt dit mer over hoe slecht het in andere landen is, dan hoe goed in Italië.

5. Hoge staatsschuld

Dit zijn wat punten om eens over na te denken. Italië heeft een hoge staatsschuld waar de hele tijd over wordt gepraat, maar alle verplichtingen worden altijd betaald, dus het blijft bij praten en iedereen bang maken voor het gevaar dat Italië niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

In de tussentijd komt zelden of nooit in het nieuws dat het eigenlijk niet zo heel slecht gaat met Italië op wereldschaal.

Hoe Italië aan die hoge staatsschuld komt is overigens ook interessant. Toen Italië besloot deel te nemen aan de muntunie, was de schuld laag. Eenmaal de controle over zijn monetaire beleid kwijt geraakt, begon de staatsschuld gestaag te stijgen.

Willemijn Lindeboom

Geschreven door Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

vliegen naar Rome

Stedentrip? Je kunt nu voordeliger vliegen op Rome dan ooit!

demonstratie Lega, FI, FDI 19 oktober Piazza San Giovanni Rome 1

Column: no carte di credito!