in

Naar Italië als digital nomad? Kijk verder dan Rome of Milaan als je goedkoop uit wilt zijn

digital nomad in Italy
Werken als digitale nomade in Italië (beeld: Midjourney)

Het is geen verrassing dat reizigers vandaag de dag in groten getale naar Italië trekken, met 70% hogere cijfers dan vorig jaar, waarbij toerismerecords aan alle kanten worden gebroken. Maar één specifieke categorie reizigers springt ertussen uit: de digital nomad of workationeer.

Wie wil dat nu niet? Wakker worden in Italië met een cappuccino, een beetje werken en ’s middags op tijd je laptop inruilen voor een terrasje of een duik in het zwembad?

Voor veel digital nomads is de grootste hindernis om vanuit Italië op afstand te werken het pijnlijke prijskaartje. Topbestemmingen in Italië zoals Rome, Milaan en Florence kunnen meer dan € 4.300 per maand kosten, maar dat zijn lang niet de enige opties.

Hier zijn de 4 meest betaalbare bestemmingen in Italië voor digital nomads op dit moment:

Palermo

palermo digital nomad
Palermo (foto: Cristina Gottardi/Unsplash)

De populaire Siciliaanse hoofdstad blijkt een van de goedkoopste grote steden in Italië te zijn. De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een digitale nomade bedragen hier € 2.300 per maand.

Palermo is ook 1 van de 10 snelstgroeiende hubs voor de digital nomad van nu. De stad herbergt 5 keer zoveel digitale nomaden vandaag de dag als in 2018.

Hoewel de infrastructuur voor workationeers en digital nomads niet kan wedijveren met het bruisende Rome of Milaan, zul je nog steeds genoeg opties vinden om op afstand te werken.

Er zijn meer dan 60 coworkingplekken waar je voor zo weinig als € 10 per dag kunt werken. De internationale gemeenschap is een diverse mix van digitals nomads, expats, slow travellers en uitwisselingsstudenten van over de hele wereld. Het is vrij eenvoudig om nieuwe vrienden te maken in Palermo.

Wifi heeft een gemiddelde snelheid van 15 Mbps en is wijdverspreid beschikbaar in de hele stad. Genieten van het goede leven aan de Siciliaanse kust hoeft ook niet duur te zijn.

Een espresso om je dag te beginnen kost een eurootje. Een eenvoudige maaltijd in een restaurant kost gemiddeld € 10. Je kunt een week aan boodschappen halen op een van de beroemde kleurrijke boerenmarkten van Palermo voor minder dan € 20.

Het verkennen van de grotere regio Palermo is ook betaalbaar. Busritten kosten minder dan € 2 en regionale treinen naar nabijgelegen strandplaatsen zoals Cefalù kunnen worden gekocht voor slechts enkele euro’s.

Perugia

perugia digital nomad
Perugia (foto: Lachlan Gowen/Unsplash)

Zin in een kus? Perugia is de thuisbasis van de beroemde Baci Perugina, ofwel de chocolade ‘kus’. Met zijn vele studenten vanwege de beroemde universiteit staat de stad ook bekend om zijn bruisende nachtleven en jeugdige energie.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het leren van Italiaans terwijl ze werken en reizen, heeft Perugia enkele van de beste taalcursussen Italiaans in het land.

Dit verborgen juweeltje heeft ook een van de meest betaalbare huurprijzen in Italië, waardoor de gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een digitale nomade op zo’n € 2.200 per maand komen.

De kosten van levensonderhoud zijn hier goedkoper dan in meer dan 80% van andere West-Europese steden.

De gunstige ligging van de Umbrische hoofdstad is nog een pluspunt. Je hebt vanaf hier gemakkelijk en snel toegang tot zowel Rome als Florence (respectievelijk € 10-20 en 1,5-3 uur met de trein), terwijl je in Perugia slechts de helft van de kosten hebt van deze grote steden.

Wifi-snelheden liggen gemiddeld op een snelle 64 Mbps. Er zijn niet veel coworkingruimtes in Perugia, maar er zijn genoeg cafés en bibliotheken waar je kunt werken.

Padua (Padova)

padua digital nomad
Padua (foto: Clovis Wood Photography/Unsplash)

Op slechts 30 kilometer van het dure Venetië bevindt zich een ondergewaardeerde culturele bestemming met een perfecte prijs voor werkende toeristen. De filmische torens en pittoreske rivieren van Padua doen iedereen zich afvragen waarom alle toeristen rechtstreeks langs de ‘stad van de kanalen’ gaan.

Digitale nomaden kunnen het gevoel hebben dat ze in een Italiaanse film leven, maar ze zullen de druk niet voelen. De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een digitale nomade zijn hier € 2.300 per maand.

Gratis wifi heeft een gemiddelde snelheid van 54 Mbps en is wijdverspreid beschikbaar in de stad. Er zijn meer dan 40 coworkingruimtes waar je al voor een tarief vanaf € 110 per maand kunt werken.

Napels (Napoli)

napoli digital nomad
Napels (foto: Jānis Beitiņš/Unsplash)

Ah, de ietwat edgy geboorteplaats van ieders favoriete gerecht: pizza. Veel digitale nomaden vinden het de moeite waard om het rauwe Italië in Napels te trotseren voor een authentieke smaak van de Italiaanse cultuur en keuken tegen betaalbare prijzen. De gemiddelde kosten van levensonderhoud in Napoli bedragen € 2.900 per maand.

De stad heeft veel te bieden en vormt daarnaast een goed gepositioneerde, budgetvriendelijke uitvalsbasis om de Amalfikust, Pompeï en nabijgelegen eilanden te verkennen. In de stad vind je meer dan 40 coworkingruimtes vanaf zo’n € 22 per dag en een handvol prachtige bibliotheken waar je gratis kunt werken.

Wifi-snelheden liggen gemiddeld op 74 Mbps. Je kunt goed terecht met je laptop in historische bibliotheken, gedeelde kantoren en cafés in de buurt van de Universiteit Federico II.

Waar ga jij heen?

Het maakt niet uit welk tempo van leven of Italiaans gerecht je verkiest, er is een betaalbare stad in Italië die op je wacht. Er zijn er zelfs meer dan deze 4. Ben je dus op zoek naar een plek om als digital nomad te werken of voor een kortere of langere workation? Laat deze kans dan niet lopen!

Bron: traveloffpath.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook deze 'Italiaanse' beestjes kom je tijdens je volgende vakantie in Italië tegen

22 enge, leuke, gekke Italiaanse beestjes die je thuis (bijna) nooit ziet – deel 2

Berbera in de geitenstal van haar boerenbedrijf

Groeten uit de Laars deel 8: Berbera in Montese