in

Is Italiaans leren moeilijk?

Waarom het minder moeilijk is dan je denkt om Italiaans te leren

Is het moeilijk om Italiaans te leren? Deze vraag vinden veel aanstormende studenten interessant. Want ze schatten hun kansen in om straks daadwerkelijk Italiaans te kunnen verstaan en spreken. Natuurlijk wil ook Piet Pieters uit Bergambacht of Jan Jansen uit Stolwijk, als hij begint met het leren van een taal, zijn doelen bereiken. Maar het antwoord op de vraag of Italiaans moeilijk is hangt af van een aantal dingen.

Wat is je moedertaal?

Velen van de lezers van dit blog zullen het Nederlands als moedertaal hebben. Dat betekent dat het Italiaans wat verder van je afstaat. Het Nederlands is een Germaanse taal, samen met het Duits, het Deens of bijvoorbeeld het Fries.

Het Italiaans behoort tot een andere taalfamilie, die van de Romaanse talen. Samen met bijvoorbeeld Frans, Portugees en Spaans. Heb je Frans of Spaans in je eindexamenpakket gehad, dan heb je een voordeel.

Hoewel je zult zien dat het soms ook een nadeel kan zijn. Ook bij de gevorderde groepen zegt er nog iemand wel eens ‘oui’ in plaats van ‘si’ of ‘donde’ in plaats van ‘dove’. Je zult jezelf dus de grammatica van een andere taalfamilie eigen moeten maken.

Ja, je zou het jezelf gemakkelijker kunnen maken door Duits of Deens te gaan studeren. Chinees of Arabisch was dan weer een stuk ingewikkelder geweest. Dat zijn niet eens Indo-Europese talen en die staan grammaticaal nóg verder af van het Nederlands.

Het Italiaans is ook wel een heel leuke taal om te leren (foto: Pikist)

Hoe goed leer je andere talen?

Velen van jullie zullen Engels hebben geleerd op school. Hoewel het Engels niet behoort tot de Romaanse talengroep ben je wel al bekend met enkele technieken die behoren bij het leren van een taal.

Verwerving van woordenschat, grammatica oefeningen maken, onregelmatige werkwoorden leren of een luisteroefening maken. Blijf wel met je tijd meegaan nu je opnieuw een taal gaat leren. De manier waarop talen nu worden onderwezen en talen worden verworven verschilt van de manier waarop dat 30 jaar geleden gebeurde.

Ook mensen die in feite tweetalig zijn doordat ze thuis een dialect spraken of spreken, hebben taalkundig een voordeel. Bijvoorbeeld het Twents of Limburgs.

Ben je intelligent? Ben je bereid te leren?

Allereerst moet je je afvragen wat je doel is. Wil je academisch kunnen converseren over de Italiaanse middeleeuwse literatuur en de Italiaanse Repubblica kunnen lezen (C2-niveau) of ben je tevreden als je kunt zeggen wat je denkt en voelt in de dagelijkse omgang met mensen en een populaire website kunt lezen? (B1/B2-niveau).

Intelligentie is niet onbelangrijk, maar het is ook iets wat niet leidend is. Feit is dat de cursussen Italiaans vooral hoger opgeleiden aanspreken en dat hoger opgeleiden ook door hun jarenlange theoretische studie minder worden afgeschrokken door de grammatica of de urenlange oefeningen in een boek.

Persoonlijk vind ik het jammer dat niet meer mbo’ers zich aan een studie Italiaans wijden. Want ik ben ervan overtuigd dat ook leerlingen met een vmbo-t/mavo- of een mbo-achtergrond de universitaire Italiaanse CILS-examens kunnen halen die je beheersing van het Italiaans toetsen.

Het onderwijs in taalverwerving was vroeger bijzonder gericht op grammatica en op een vertaling van C2-niveau en daarmee voorbehouden aan hoger opgeleiden. Zo moest mijn vader toen hij Latijn studeerde Caesar vertalen, omdat deze een kort en bondig taalgebruik had, wat als makkelijk werd beschouwd. Inmiddels is dat achterhaald en zijn er ook tweetalige vmbo’s en mbo’s die een taal gebruiken als middel in de praktijk.

Taalverwerving, zo weet de wetenschap nu, is slechts voor een deel het begrijpen van de structuur achter een taal. Voor een net zo belangrijk, zo niet groter deel is het toewijding, fouten durven maken, kleine doelen stellen, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen.

Studievaardigheden en studiehouding dus. En deze kwaliteiten kan iedereen verwerven. Kortom, het hangt voor een groot deel van je eigen doelen en toewijding af of Italiaans leren moeilijk is!

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe regels voor burgers en toeristen in Rome

Nieuwe gedragsregels voor bezoekers van Rome

Gezond is ook het mediterrane dieet

Italië nr. 1 gezondste land ter wereld