in , , ,

Nieuwe gedragsregels voor bezoekers van Rome

Geen wasgoed, niet eten op straat en geen fiets in de metro

Nieuwe regels voor burgers en toeristen in Rome
Nieuwe regels voor burgers en toeristen in Rome (beeld: Il Messaggero)

De gemeentepolitie van Rome heeft nieuwe gedragsregels voor burgers en toeristen in de stad opgesteld. Dat mocht ook wel, want het vorige reglement dateerde alweer van 1946 en in de tussentijd is er ook in Rome wel het een en ander veranderd. Het resultaat is een bonte opsomming van voorschriften en verboden geworden, waarvan sommige volstrekt het gezonde verstand volgen, maar andere nogal merkwaardig overkomen.

Poep en peuken

Zo zal het niemand verbazen dat hondenpoep voortaan door de baasjes moet worden opgeraapt. Veel Romeinse hondenbezitters doen dat trouwens al, maar lang niet allemaal. Ook bij mij in de buurt zijn een paar van die smeerkezen die liever opzij kijken wanneer hun lieveling zijn behoefte doet, met alle gevolgen van dien. Daarop komt nu een fikse boete te staan. Dat geldt ook voor rokers die peuken op straat smijten. Dat gebeurt nu nog massaal en laten we daarom maar hopen dat de Romeinse Bulle Bas dit geteisem nu eens een zware drukker geeft.

Netjes gedragen

Veel aandacht schenkt het reglement aan het decorum van de stad. Zo is het lopen met blote bast verboden, evenals het feestelijk baden in fonteinen (zelfs als AS Roma de scudetto zou winnen, maar daar ziet het toch niet naar uit). Tenzij je bereid bent er een fikse prijs voor te betalen: de boete bedraagt 450 euro. Drinken op straat is verboden, evenals niet netjes eten (mangiare in maniera scomposta), wat daar ook mee bedoeld wordt. En dat terwijl de term street food in Italië net ingeburgerd begon te raken!

Naakt in de fontein: mag dus niet!

Kroegentochten

Pub crawls, ofwel georganiseerde elfkroegentochten, zijn verboden, na 22 uur mag geen alcohol in flesjes meer worden verkocht en om 2 uur sluit ook in het café de tap. Wie voor die tijd een openbare gelegenheid binnen loopt, zal op de wc-deur trouwens niet langer het gehate bordje GUASTO (defect) aantreffen, want de uitbaters moeten verplicht hun plees ‘schoon en functionerend’ houden.

Geen gladiatoren

De zogeheten centurioni, kerels die bij het Colosseum en andere monumenten gekleed in armoedige kopieën van Romeinse soldatenuniformen toeristen aanklampen om tegen betaling met hen op de foto te gaan, moeten het veld ruimen. Dat geldt ook voor de mannetjes die je bij diezelfde monumenten aanboden doen om tegen een geringe vergoeding langs de rij te worden geholpen. Als ze betrapt worden, komt hun dat van nu af aan op een boete van 250 euro te staan.

Weg met wasgoed

Opmerkelijk is het verbod om wasgoed zichtbaar vanaf de straat op te hangen, omdat ook dat geen nette indruk van de stad zou geven. In Napels doen ze juist het omgekeerde: in de volkswijk Quartieri Spagnoli hangen sommige particulieren en winkeliers juist fel gekleurd ondergoed buiten uit om een groeiende stroom toeristen het ouderwets folkloristische Italië-gevoel te schenken.

Ook al verboden: wasgoed zichtbaar ophangen
Ook al verboden: wasgoed zichtbaar ophangen (foto: Pixabay)

Geen gegraai in containers

Het verkopen van spullen op de openbare weg is verboden, maar ook het graaien in vuilniscontainers. Dat laatste is duidelijk gericht tegen de zigeuners, die zo in veel Romeinse wijken aan de kost komen en daarbij inderdaad niet altijd de moeite nemen om dat wat niet van hun gading is, weer terug te storten. Dezelfde groep lijkt ook het doelwit van een verbod om in openbare transportmiddelen (vooral de metro) te zingen of muziek te maken.

Geen fietsen in de metro

Onbegrijpelijk is tenslotte het verbod op fietsen en autopeds in bus en metro. Het Romeinse gemeentebestuur heeft van de ‘duurzame mobiliteit’ een beleidsprioriteit gemaakt en gaat er juist prat op dat het zo fietsvriendelijk zou zijn. Tot nu toe was het ook mogelijk – meer op papier dan in de praktijk, maar toch – om met de fiets de metro in te gaan. In plaats van dit te stimuleren, kiest men weer voor de weg van de minste weerstand: niks doen.

Fietstoeristen die vanuit het centrum naar de Via Appia willen, moeten zich dus eerst door hels verkeer wurmen. En de weinige pioniers die zich nu nog per rijwiel en metro naar hun werkplek begeven, worden teruggedrongen in de auto. Alsof er daarvan in Rome nog niet genoeg zouden zijn.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het Santa Maria Nuova in Florence

Column: operadokter

Is Italiaans leren moeilijk?