in ,

Italië in oktober

Wat is er in oktober in Italië te zien en te doen? (foto: Edward Hendriks)

Nog niet zo lang geleden was oktober het begin van het laagseizoen in Italië. Prijzen gingen omlaag en toeristen naar huis. Maar sinds kort heeft het toerisme het naseizoen (en trouwens ook het voorseizoen) helemaal ontdekt. In de toeristische gebieden is oktober tegenwoordig een drukke maand. En niet zonder reden!

Wil je in de herfstvakantie naar Italië? Of buiten de herfstvakantie, maar wel in oktober? Lees dan gauw even verder.

De ontwikkeling van oktober als echte naseizoenmaand is logisch.

  • Veel mensen ontwijken graag de hete en drukke zomers in Italië.
  • En komen af op de lagere prijzen van hotelovernachtingen en vluchten.
  • Kinderen hebben herfstvakantie in de tweede helft van oktober.

Er zijn nog een paar andere redenen waarom een trip naar Italië in oktober voor velen aantrekkelijk is.

Oktober: perfect voor een stedentrip

Italië in oktober
Stedentrip in oktober (foto: Pexels)

Oktober is een van de beste maanden om Rome, Florence, Venetië of een van die andere topattracties te bezoeken. Er zijn nog heel veel zonnige dagen, maar het is niet meer zo gruwelijk heet als in augustus (ook in september kan het nog heet zijn, vooral in het midden of zuiden van Italië).

Toch is het herfst, waardoor je rekening moet houden met lagere temperaturen ’s avonds en ook af en toe regen. In het bijzonder in de noordelijke regio’s.

De Dolomieten in de herfst
De Dolomieten in de herfst (foto: Pixabay)

Naar het zuiden voor de zon

In het zuiden van Italië is het in oktober vaak nog warm. Zoek je nog wat zon om de donkere dagen in Nederland of Vlaanderen door te komen? Dan is een trip naar Sicilië of een andere zuidelijke bestemming aan te raden. Hier kun je in de maand oktober nog heerlijk van het strandleven genieten.

Cefalù, Sicilië, eind oktober: heerlijk weer en rustig strand
Cefalù, Sicilië, eind oktober: heerlijk weer en rustig strand (foto: Edward Hendriks)

Hoe zit dat met de andere regio’s? We zetten het even voor je op een rij.

Noord-Italië

De temperatuur zakt flink in de maand oktober. In Milaan en andere delen van Italië in het noorden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 7 en de 18 graden Celsius. Er zijn veel natte dagen en de avonden en nachten koelen al flink af.

Onder Noord-Italië rekenen we de regio’s: Aostadal, Ligurië, Lombardije, Veneto, Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Zuid-Tirol.

Gemiddelde maximumtemperatuur in oktober
Gemiddelde maximumtemperatuur in oktober (bron: cinqueterre.eu.com)

Midden-Italië

Ook in deze regionen zakt de temperatuur, maar de gemiddelden blijven tussen de 13 en de 23 graden Celsius hangen. Er zijn wel veel meer regendagen dan in de voorgaande maanden. Onder het midden van Italië rekenen we Emilia-Romagna, De Marken, Toscane, Umbrië, Lazio, de Abruzzen en het eiland Sardinië.

Toscane in oktober

In oktober is het in Toscane meestal afgekoeld. De grote hitte van de maanden juni, juli, augustus en september is voorbij, maar er zijn nog wel veel zonnige dagen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 11 en de 22 graden Celsius, maar het is goed mogelijk dat het eind oktober nog boven de 25 graden wordt.

Toscane in oktober: ideale periode om de kunststeden te verkennen (foto: Edward Hendriks)

Als je de kunststeden en de toeristische highlights van Toscane wilt bezoeken, is er eigenlijk nauwelijks een betere maand denkbaar dan oktober. Gewoon doen dus, die herfsttrip naar Toscane.

Toscane oktober
Toscane in oktober: lekker weer en niet té warm (foto: PxHere)

Zuid-Italië

Zuid-Italië zijn de regio’s: Campanië, Molise, Apulië, Calabrië, Basilicata en natuurlijk Sicilië.

Tijdens de nacht zakken de temperaturen, maar overdag is het nog vaak warm. Gemiddeld blijft het tussen de 19 en de 23 graden Celsius, maar temperaturen van tegen de 30 graden worden in oktober ook nog regelmatig gehaald, zeker op het eiland Sicilië. Toch kun je zelfs in Zuid-Italië ook regenachtig weer verwachten, dus echte garanties op mooi weer heb je niet.

Waarheen in Italië in oktober?

Reistips voor oktober hangen af van je eigen interesses. Wil je nog wat nazomerzon meepakken, hou je van lekker eten, kom je voor de cultuur of om het Italiaans te leren?

Foodfestivals

Italië in oktober is ook interessant vanwege de vele festivals rondom eten. Er vinden grote internationals Food Festivals plaats, zoals de Salone del Gusto in Turijn. Er zijn ook veel feesten rondom de truffeloogst in Toscane, Piëmont, De Marken, Umbrië en Emilia-Romagna. In Umbrië vind je veel kleine festivals rondom chocolade, kastanjes en truffels.

Zon en strand

Heb je niet zo veel op met eten? Dan kun je in de zuidelijke regio’s nog volop van het strandleven gaan genieten. Een echte aanrader voor een vakantie met veel zon is het uiterste zuiden: Calabrië, Basilicata, Apulië. Ook op Sicilië zul je eind oktober een grote kans hebben op heerlijk nazomerweer.

Steden en dorpen

Hou je van cultuur en kun je er geen genoegt van krijgen om door Italiaanse dorpen en stadjes te slenteren, juist omdat er altijd zo veel te zien is? De herfst is geen betere periode, want je hebt niet de ondraaglijke hitte van de zomer, maar je kunt ’s middags meestal wel lekker in de zon op een terrasje zitten.

Grijp de oktobermaand daarom aan om eindelijk die kunststeden van Toscane te bezoeken of de prachtige middeleeuwse dorpen in het groene hart van Italië te ontdekken.

Ook een stedentrip naar de grotere steden als Milaan, Florence, Napels of Rome is in deze tijd van het jaar aan te raden.

De kleuren van Italië in de herfst zijn fantastisch (foto: Edward Hendriks)

De eilanden

Over eilanden gesproken… Oktober is de ideale maand om de grote eilanden van Italië te bezoeken: Sardinië, Sicilië, Capri of Elba. Het weer is rond deze tijd prima met weinig regen en veel zon.

De massa’s toeristen zijn verdwenen, zodat je de stranden en bezienswaardigheden voor jezelf hebt. Daarnaast zijn er vaak allerlei leuke festivals en feesten in de oktobermaand.

Actieve vakantie

De maand oktober is ook een prima maand om te gaan hiken of fietsen in Italië. Of je gaat naar de bergen in het noorden voor een actieve vakantie.

Voor wintersport is het echter nog te vroeg. Stel je wintersportvakantie in Aosta, Piëmont of Trentino-Zuid-Tirol daarom uit tot november of december.

Wat zijn jouw favoriete bestemmingen binnen Italië in oktober?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 essentiële kledingtips voor Italië

De 7 mooiste plekken in de Dolomieten