in , ,

Kerst in Umbrië: groots en gezellig

Kerst in Umbrië: grootste kerstboom ter wereld
Kerst in Umbrië: grootste kerstboom ter wereld

De kerstperiode in Umbrië is magisch. Met een beetje geluk trekt het groene hart van Italië een wit kleed aan, waar de vestingdorpjes ’s avonds sfeervol in oplichten. Er wordt groots uitgepakt: je vindt talloze kerststallen, kerstmarkten én de grootste kerstboom ter wereld! En wat hoort er bij kerst? Juist, heel veel lekker eten en drinken. En laat dat nou net de tweede natuur van de Umbriërs zijn. Buon Natale a tutti!

Grootste kerstboom ter wereld

Elk jaar is het op 7 december feest in het middeleeuwse stadje Gubbio: de grootste kerstboom ter wereld wordt ontstoken. Deze kerstboom ligt aan de voet van de berg Ingino. Huh, ligt? Jazeker! Deze 750 meter hoge en 450 meter brede boom is namelijk opgebouwd uit ruim 700 gekleurde lampen. Sinds 1981 wagen vele vrijwilligers zich elk jaar aan de klus om de bijna 8 kilometer kabels waar de lichtjes aan hangen op hun plek te krijgen. De spectaculaire boom is tot Driekoningen te bewonderen. Sla trouwens ook het stadje Gubbio zelf niet ook over: het is met prachtige kerken en monumenten heel sfeervol.

Bijzondere kerststallen

In menig huishouden krijgen Jozef, Maria, het kindje Jezus, de herders, heiligen en beesten in december een eigen stal in huis. Maar wist je dat de kerststal zijn oorsprong heeft in Umbrië? Niemand minder dan Fransiscus van Assisi himself organiseerde in 1223 de allereerste kerststal in het dorpje Greccio. Vandaag de dag vind je in heel Umbrië talloze prachtige kerststallen.

Naast de klassieke (levende) kerststallen vind je allerlei variaties: breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de levensgrote kerststal in Massa Martana, die geheel gemaakt van ijs! Bij de betoverende Marmore Watervallen waan je je in Bethlehem: zo’n 150 figuranten spelen het kerstverhaal na. Maak kennis met herders, vissers en houthakkers voor je uiteindelijk kindeke Jezus kunt bewonderen in een ‘kerstgrot’.

Culinair feestje

Kerst is bij uitstek de periode om je te buiten te gaan aan verrukkelijk eten. En dan ben je in Umbrië aan het juiste adres. Traditioneel begint een Umbrische kerstlunch met crostini di fegatini, crostini met leverpaté, gevolgd door cappelletti (handgemaakte gevulde pasta) in bouillon. In de derde gang wordt de bouillon gegeten met torta al testo, een typisch Umbrisch brood. Daarnaast wordt er grigliata di maiale e di agnello geserveerd, een mixed grill van varkensvlees en lam, een gerecht waar ieder Umbrisch hart sneller van gaat kloppen.

Uiteraard is een kerstmaaltijd niet compleet zonder een dessert. In Umbrië heeft elke regio haar eigen specialiteit. Probeer bijvoorbeeld het zoete amandeltoetje torciglione bij het Trasimeense meer en proef in Terni het typische panpetato, gemaakt van gedroogd fruit, kaneel, nootmuskaat en druivenmost. Uiteraard wordt de gehele maaltijd vergezeld door de heerlijke wijnen uit de regio. Genieten dus tijdens kerst in Umbrië!

Bron: persbericht TMC, foto Gubbio boven: YouTube

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 tips om een relatie met je Italiaanse partner te overleven

5 tips om een relatie met je Italiaanse partner te overleven

10 x verkeerd uitgesproken Italiaanse etenswaren