in

Klassieke Napolitaanse liederen: nog altijd populair

napolitaanse liederen

Het klassieke Napolitaanse lied is een romantische ballade, met veel hartstocht gezongen. Het stamt uit het begin van de 19de eeuw en als eerste nummer wordt ‘Te voglio bene assaie’ (Ik hou heel erg veel van je) erkent. Het Napolitaans is een dialect dat soms ook voor de rest van de Italianen onverstaanbaar is. Mede daardoor kon deze Napolitaanse traditie zo groot groeien. Maar in tegenstelling tot onze regionale muziek in dialect, verspreidde het Napolitaanse lied zich over de wereld.

Napels heeft een lange traditie met muziek. Volgens de overlevering spoelde op de plek waar nu Napels is ooit een van de sirenes uit de Odyssee van Homerus aan. Ook speelde keizer Nero op een muziekfestival dat tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Het Napolitaanse lied is een vurig gezongen lied over liefde, met wortels in de streek en vaak referenties aan de stad en de harde realiteit uit de dag van de gewone man.

In de rauwe stad aan de baai van Napels kent men de traditie om het leven te vertellen aan de hand van liederen. Bekende vertolkers zijn Nino d’ Angelo, Gigi Finizio, Sal da Vinci, Gigi d’ Alessio en Pino Daniele. Het zou goed kunnen dat het nu zo populaire ‘singer-songwriter’-genre hier geboren is.

Napolitaanse liederen in Mulberry Street New York
Het Napolitaanse lied leeft ook in Mulberry Street in Little Italy, New York (photo credit: Wikimedia)

Napolitaanse liederen zijn wijd verspreid

Napolitaanse kinderen krijgen de muziek uit hun geboortestreek nog steeds met de paplepel ingegoten. Maar de muziek is ook wijd verspreid onder hen die niet in de muzikaalste stad van Italië wonen. Nog steeds worden Napolitaanse liederen over de hele wereld vertolkt. Niet in de laatste plaats in Amerika, waar zich een grote Napolitaanse gemeenschap bevindt. Bijvoorbeeld in de Italiaanse wijk Little Italy in New York. Maar ook in de uithoeken van Amerika worden deze liederen nog steeds gezongen.

Natuurlijk leeft het Napolitaanse lied ook nog volop onder de rook van de vulkaan. Zangers van de liederen hebben met hun muziek vele muzikanten beïnvloed. Zo is natuurlijk overbekend het lied ‘O sole mio’ dat uit het einde van de 19de eeuw dateert. Andere bekende liederen zijn ‘Santa Lucia’ en ‘Torna a Surriento’.

Tijdens de ‘Notte a Napoli’ op het aankomende Italië Evenement in Haarzuilens zullen eveneens klassieke liedjes uit Napels worden vertolkt. De hoofdact is de oer-Napolitaanse band Tamorra. Wil je naar deze muzikale avond, dan moet je daarvoor apart tickets reserveren.

Video’s van Napolitaanse liederen vind je hier.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

A1 Panoramica A1 Direttissima

Met de auto naar Italië

Column: vakantie in zicht!