in , , ,

Luxe kamperen in Italië: 9 tips

Kamperen in Italië: luxe of basic? (foto: Unsplash)

Dus je zou weleens willen kamperen in Italië, maar dan wel een beetje luxe? Goed, hier komen onze 5 beste tips voor luxepaardjes.

1. Glamping

Jazeker, kamperen is al lang niet meer afzien in je lekkende tent en koken op een gasbrandertje. De moderne kampeerder verblijft in een lodgetent, safaritent, tipi of in een andere van alle gemakken voorziene kampeeraccommodatie. Mogelijkheden genoeg voor glampings aan het Gardameer, het Comomeer, Lago Maggiore of een van die andere populaire kampeerplekken in Italië.

Glamperen op Sardinië (foto: tiliguerta.com)

Trek je niks aan van mensen die zeggen: ‘Dat is toch geen kamperen meer!’

2. Koop een wat grotere tent (of huur er een)

Veel mensen die het kamperen weleens willen proberen, investeren direct enthousiast in een tent. Het beste kun je er natuurlijk eerst eens eentje lenen of huren, om te zien of dat kamperen eigenlijk wel wat voor jou is. Maar als je dan toch een tent koopt, ga dan voor een wat grotere dan die je eigenlijk zou willen kopen.

Een goede richtlijn is om de tent altijd te kopen voor een persoon extra dan het aantal personen met wie je reist. Als je goed weer is, dan maakt het niet zo veel uit. Maar bij nat weer wil je al snel graag wat meer ruimte voor iedereen.

Ga je met 5 personen op pad? Koop een 6-persoonstent! (foto: Decathlon)

3. Pak de vouwwagen

Hij is weer helemaal terug van nooit echt weggeweest: de vouwwagen. Vroeger kostte het opzetten je 4 uur de tijd en dan nog verbleef je in soort bungalowtent op een aanhangwagen. Maar nu is het 2020. De vouwwagen is een luxe acccommodatie die je achter je eigen auto hangt en die je op de plek van bestemming in no time uitvouwt tot een waar paradijsje voor jou en je gezien. Kijk maar eens bij deze makkelijk op te zetten vouwwagens.

Met een luxe vouwwagen is het niet meer afzien op de camping (foto: Combi-Camp)

4. Neem de camper

Wat je ook kunt doen: een camper huren. Je bepaalt dan zelf hoe luxe je accommodatie is. Je rijdt simpelweg ergens naar toe, je parkeert de camper en je begint met genieten. Veel moderne campers zijn uitgerust met airco, een douche, comfortabele bedden en andere gemakken voor de veeleisende kampeerder. Daarnaast is Italië een ideaal land om per camper te ontdekken. Een paar van de mooiste camperplaatsen vind je in dit blogartikel.

5. Neem je eigen luxe spullen mee

Niemand heeft gezegd dat je het jezelf niet een beetje comfortabel mag maken op de camping, nietwaar? Als je houdt van luxe, dan neem je het beste wat spullen vanuit huis mee. Je hebt in veel gevallen dan wel een aanhangwagen nodig, maar dat zal geen probleem zijn voor de echte luxepaardjes.

Waar je aan zou kunnen denken voor een prettig verblijf op de camping zijn onder andere:

  • Een goede tafel en stoelen: niets zo prettig als lekker zitten en eten aan je eigen, comfortabele set.
  • Grondverlichting op zonne-energie: heerlijk om ’s avonds te kunnen zien waar je loopt en niet over de scheerlijnen te struikelen. Tip: koop ook een slinger gekleurde lampjes met een zonnepaneel, om je tent snel terug te kunnen vinden tussen al die andere. En het staat wel zo gezellig.
  • Zorg dat je lekker slaapt met bijvoorbeeld een opblaasbaar veldbed. Zo begin je elke dag op de camping weer fris en fruitig. Onderschat dit niet: hoe je slaapt bepaalt voor een groot deel hoe je je de volgende dag voelt.
  • Alsjeblieft geen gepruts met potjes en pannetjes van 40 jaar terug. Investeer een bescheiden bedrag in een moderne kookset met anti-aanbaklaag en zelfs afwassen is geen vervelend klusje meer.
  • Koop dan meteen ook een slimme waslijn, waar je geen wasknijpers voor nodig hebt. Ideaal om je campingswasjes even snel bij de tent te laten drogen.

💡Pro-tip: veel (luxe) campingspullen kun je voordelig kopen bij de Action.

6. Maak de overige activiteiten wat extra luxe

Wie zegt dat alles spartaans moet zijn als je naar de camping gaat? Trakteer jezelf tijdens je kampeervakantie in Italië gewoon op wat extra luxe door ook eens uitgebreid uit eten te gaan (in het campingrestaurant of in de omgeving van de camping). Ga lekker shoppen in die designer outlet in de buurt of doe tijdens je kampeervakantie andere dingen die je leuk vindt.

7. Zorg voor een backup-plan

Denk ook na over welke activiteiten je kunt ontplooien als het eens een dagje regent. En ook als die regen langer aanhoudt dan één dag. Het is handig om voorafgaand aan je vakantie wat onderzoek te hebben gedaan naar pretparken en dierentuinen, musea, winkelcentra of andere dingen die je goed kunt doen als de goed-weer-plannen niet door kunnen gaan. Zorg er ook voor dat je de regenspullen allemaal bij elkaar hebt liggen, zodat je niet hoeft te zoeken als je toch als chagrijnig aan het worden bent.

8. De ene camping is de andere niet

Ook al kies je niet voor een ‘glamping’, de ene camping is de andere niet. Er zijn back-to-basic-campings en er zijn luxe campings. Dat maakt nogal een verschil! Op een luxe camping kun je ontspannen in het zwembad en zijn er meestal tal van andere activiteiten te doen. En als je bijvoorbeeld elektriciteit hebt in je tent, heb je ook de mogelijkheid om je tablet op te laden, boodschappen gekoeld te houden en een lamp aan te doen. Dat scheelt een slok op een borrel.

Kamperen in vroeger tijden: zo kan het nog steeds, maar zo hoeft het niet meer (foto: Unsplash)

Als je wat luxer wilt kamperen, kun je daar dus ook de camping op uitzoeken.

9. Toch maar een hotel?

Zie je het ondanks alle tips om je kampeerverblijf prettiger te maken echt niet zitten, zo op de camping tussen al die andere kampeerders? Nou ja, dan past een hotel misschien toch het beste bij je.

In dit overzicht hebben we 10 heel bijzondere luxehotels in Italië voor je opgenomen. Speciaal voor degenen die nergens meer van onder de indruk zijn (en die een dikke portemonnee hebben).

Heb je zelf tips om de kampeervakantie in Italië een beetje luxer te maken, laat je reactie dan hieronder achter.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Via degli Dei: loop mee over de Godenweg van Bologna naar Florence

Column: Sport Management