in ,

Italiaanse stranden worden schoner

Italiaanse stranden worden schoner

342 Italiaanse stranden, verdeeld over 163 gemeenten, mogen zich dit jaar tooien met de Bandiera Blu. De blauwe vlag die het teken is van reinheid en gebruikersvriendelijkheid. Dat zijn 49 stranden en 11 gemeenten meer dan in 2016. De Italiaanse kusten zetten daarmee een gestage trend voort naar steeds schoner water en strand. Er valt nog veel te doen, maar afnemende verontreiniging, beter functionerende zuiveringsinstallaties en strengere controles blijken toch vrucht af te werpen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de FEE, de Foundation for Educational Environment. Dit is een in Denemarken gevestigde organisatie met afdelingen in 73 landen. De door FEE Italia toegekende Bandiera Blu is een internationale erkenning. Deze is in 1987, het Europees Jaar van het Milieu, ingesteld en wordt met steun van de VN-organisaties voor Milieu en Toerisme jaarlijks toegekend in 49 landen.

32 factoren

De keuze wordt gemaakt op basis van 32 factoren. Op de eerste plaats uiteraard de zuiverheid van het water – gemeten door de regionale milieuagentschappen – en van het strand zelf. Daarnaast wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid, openbaar vervoer, outillage (onder meer de aanwezigheid van toiletten en vuilnisbakken), natuurlijke vegetatie, enzovoorts.

Ligurië en Toscane hebben de schoonste stranden

Net als vorige jaren komen de noordelijke en centrale regio’s het beste uit de bus. Absolute winnaar is de regio Ligurië. Daar kregen 27 gemeenten op de kaart het bollino blu, het blauwe stempeltje, toegekend.

Van de Franse grens tot aan de Cinque Terre – met uitzondering van grote steden als Genua en Savona – is hier overal schoon water. Toscane is met 19 gemeente goede tweede. Klassiekers zijn Porto Santo Stefano, Camaiore en Pietrasanta. Aan de Adriatische kant scoren De Marken goed met plaatsen als Fano, Pesaro en San Benedetto del Tronto.

Italiaanse stranden in het zuiden

Verder naar het zuiden ziet het er iets minder zuiver uit. Emilia-Romagna telt maar zes Adriatische gemeenten die door de FEE goed zijn bevonden bevonden. Rimini kan bogen op twee zuivere stranden, maar het andere strandstadje bij uitstek, Cattolica, is dit jaar zijn blauwe vlag kwijtgeraakt.

Bandiera Blue schoonste stranden van Italië

De schitterend in de Podelta gelegen stranden van Comacchio hebben daarentegen alle de toets doorstaan. In het zuidelijke deel van Lazio zijn Circeo, Sabaudia, Terracina en Sperlonga alle brandschoon, maar in de buurt van Rome is dat veel minder het geval.

Traditionele badplaatsen als Santa Severa en Santa Marinella krijgen geen bandiera blu. Ook Ostia, waar je met een lokaal treintje vanuit de hoofdstad in een wip bent, is niet geheel zuiver op de graat, en dat is aan zeewater meestal ook wel te zien.

Calabrië en Sicilië scoren slecht

Calabrië en Sicilië scoren slecht met elk maar zeven bollini blu. Toeristencentra als Cefalù en Taormina, waar later deze maand de G7 wordt gehouden, komen op de lijst niet voor. Maar het prachtige strand van Menfi bij Agrigento gelukkig wel, evenals de eilanden Lipari, Stromboli en Vulcano.

Opmerkelijk zijn de 15 schone strandgemeenten in Campania, waarvan maar liefst dertien in de provincie Salerno. Daar wordt al jarenlang een verstandig afval- en milieubeleid gevoerd. Zodoende is het veilig zwemmen in Sapri, Positano en in Capaccio, in de schaduw van het tempelcomplex van Paestum.

Trentino-Zuid-Tirol

Opmerkelijk is de goede score van Trentino. Deze provincie ligt niet aan zee, maar de FEE heeft ook de boorden van de Italiaanse meren meegeteld en komt daardoor in Trentino op tien gemeenten met in totaal twaalf bekroonde stranden.

Ook elders in Italië is schoon zoet water te vinden. Bijvoorbeeld aan het Gardameer (Gardone Riviera) en het Lago Maggiore (Canobbio). Kortom, in heel Italië kun je schoon zwemmen en zonnen, maar het kan geen kwaad om je van tevoren te oriënteren.

Hier vind je de volledige lijst van de schoonste Italiaanse stranden (pdf).

Regione Abruzzo
Chieti
Teramo
Regione Basilicata
Matera
Potenza
Regione Calabria
Catanzaro
Cosenza
Crotone
Reggio Calabria
Regione Campania
Napoli
Salerno
Regione Emilia Romagna
Ferrara
Forlì-Cesena
Ravenna
Rimini
Regione Friuli-Venezia Giulia
Gorizia
Udine
Regione Lazio
Latina
Roma
Regione Liguria
Genova
Imperia
La Spezia
Savona
Regione Lombardia
Brescia
Regione Marche
Ancona
Ascoli Piceno
Fermo
Macerata
Pesaro e Urbino
Regione Molise
Campobasso
Regione Piemonte
Verbano-Cusio-Ossola
Regione Puglia
Bari
Barletta-Andria-Trani
Brindisi
Lecce
Taranto
Regione Sardegna
Cagliari
Ogliastra
Olbia-Tempio
Oristano
Sassari
Regione Sicilia
Agrigento
Messina
Ragusa
Regione Toscana
Grosseto
Livorno
Lucca
Massa-Carrara
Pisa
Regione Trentino-Alto Adige
Trento
Regione Veneto
Rovigo
Venezia

Bron: bandierablu.org, foto: Pixabay

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eleonora Galasso Verrukkelijk Rome Italiaans Kookboek

Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

Column: Chinese frutsels en ander Italiaans vocabulaire