in , , , , ,

Via degli Dei: loop mee over de Godenweg van Bologna naar Florence

Wandel mee langs de route van de Via degli Dei (foto: Enrico Strocchi - Flickr)

‘We zijn weer open’ mailt Christian – de eigenaar van het kleine okergele hotel in bergdorp Monzuno – deze week enthousiast. Andere eigenaren van hotels en restaurants langs de route sturen soortgelijke berichten. De Via degli Dei of de Godenweg – volgens veel wandelaars de mooiste meerdaagse wandeltocht van Italië – was net als de rest van Italië maandenlang ‘dicht’ vanwege de uitbraak van het coronavirus. De grindpaden, karrensporen en landweggetjes met een totale lengte van zo’n 120 kilometer waren verlaten.

Merel Diemont wandelt de route van de Via degli Dei – van Bologna naar Florence

Op de historische pelgrimsroute die al is aangelegd in de 7de eeuw voor Christus en van Bologna naar Florence loopt, wordt inmiddels weer gewandeld. Benieuwd hoe dat heuvelachtige landschap met kerken, kloosters en kastelen eruitziet en welk uitzicht je vanaf de hoogste toppen hebt?

De route van de Via degli Dei (bron: Pelgrimsroute Trans-Apennin, Via degli Dei – Gotterweg)

Dwars door de Apennijnen

Als je niet al te veel kilometers per dag wilt maken, kun je de route in 5 of 6 dagen lopen, afhankelijk van de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeuren. Langs de route kun je zowel kamperen – bijvoorbeeld in de tuin van b&b’s – als in accommodaties overnachten.

De route is bewegwijzerd door middel van bordjes met roodwitte vlaggetjes en de letters VD erop. Op sommige plekken schiet de bewegwijzering echter tekort en moet je terugvallen op je routekaart of -gids.

Maar vandaag kun je virtueel meewandelen in 30 foto’s door de Apennijnen en proef je misschien een klein beetje de smaak van verse pasta en lokale wijn. Struikel niet over schapen of een zwijntje dat een bospad oversteekt!

1. Bologna – 0 km

De Godenweg start in Bologna, de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna die bekend staat als de Vette (door het heerlijke eten), de Rode (vanwege de rode daken en het linkse karakter), de Getorende (dank aan de middeleeuwse torens) en de Geleerde (de oudste universiteit van Europa staat hier).

2. San Luca – 4 km

De eerste 4 kilometer klimmen we naar de grote ronde basiliek van San Luca, op de top van de heuvel Colle della Guardia, net buiten Bologna. De enorme rode kerk met de groene koepel is het symbool van de stad en stamt uit 1723. Maar het Madonna-beeld in de kerk is nog veel ouder.

3. Colle della Guardia – 4 km

Aan de andere kant van de Colle della Guardia ligt een eindeloze zee van heuvels waar we komende dagen doorheen trekken: Welkom in de Apennijnen.

4. Casalecchio di Reno – 6 km

De eerste wandeldag – 14 km lang – volgt de Godenweg de loop van de rivier de Reno. De historische sluis bij het dorp Casalecchio di Reno is gebouwd in de 13de eeuw en was verantwoordelijk voor de welvaart van Bologna in deze Gouden eeuw.

5. Prati di Mugnano – 14 km

’s Nachts slapen we in Bed & Breakfast Prati di Mugnano van de familie Marchi in natuurreservaat Prati di Mugnano. In dit 19de-eeuws witte landhuis openen we de volgende ochtend de houten luiken en kijken uit over de heuvels en valleien. De vogels zingen en krekels tjirpen. 

6. Karrenspoor bij Sasso Marconi – 16 km

Deze tweede wandeldag loopt van Sasso Marconi – het dorp vlakbij Bed & Breakfast Prati di Mugnano – naar Monzuno en is 20 kilometer lang. Het eerste deel van de route bestaat uit een karrenspoor tussen weiden vol bloemen. 

7. Monte Adone – 24 km

Het pad wordt steeds smaller en duikt de bossen in. Zo bereiken we het volgende dal waar we via de berg Monte del Frate naar een van de hoogte heuvels van de Godenweg klimmen: de Monte Adone

8. Goddelijk uitzicht – 24 km

Het uitzicht is goddelijk, net als de naamgever van de berg: de god Adonis. Volgens een legende was de schoonheid van Adonis net zo overweldigend als de beklimming van deze heuvel.

9. Vecchia Osteria di Monte Adone – 26 km

Klimmen maakt hongerig en aan de andere kant van de Monte Adone bevindt zich Vecchia Osteria di Monte Adone waar verse pasta en allerlei lokale gerechten worden geserveerd. 

10. Monzuno – 36 km

Deze tweede dag eindigt in Monzuno. In de oorlog een partizanenbolwerk, maar nu een klein bergdorp waar wandelaars gastvrij worden ontvangen. Geen enkele straat is vlak en tussen de huizen door vangen we regelmatig een glimp van de kerk van Monzuno.

11. Steile beklimming – 39 km

De derde wandeldag begint met een steile beklimming over smalle grindpaden. We wandelen tussen kastanjebossen door waar we Nederlandse mountainbikers ontmoeten. De Via degli Dei kun je dus ook fietsen!

12. Madonna dei Fornelli – 47 km

Na een kleine 11 kilometer wandelen, dalen we af naar Madonna dei Fornelli: wandelaars worden hier in de zomer vanaf de terrassen toegejuicht. De grote oranje glazen Aperol Spritz zien er aantrekkelijk uit. Rondom het witte kerkje Madonna della Neve, liggen verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals Bed & Breakfast Romani van Eliza.

13. Via Flaminia – 50 km

We lopen over karrensporen en passeren landhuizen en verlaten schuren. Nu en dan duiken we de bossen in, waar we steeds vaker sporen van de Via Flaminia – de oude Romeinse weg en voorganger van de Godenweg – tegenkomen. 

14. Welkom in Toscane – 52 km

Op deze vierde dag – die ruim 14 kilometer lang is – laten we Emilia-Romagna achter ons en wandelen Toscane binnen. De vogels fluiten en een zwijntje steekt niets vermoedend voor onze ogen een bospad over. 

15. Monte Luario – 56 km

Bossen en open velden wisselen elkaar af en we beklimmen meerdere heuvels, zoals de Monte Luario. Deze berg draagt de naam van de Romeinse godin Lua aan wie de Romeinen bij bijzondere gelegenheden offers brachten. 

16. Militaire begraafplaats – 62 km

Als de zon langzaam ondergaat, bereiken we Passo della Futa. Om deze historische pas in de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. De enorme Duitse militaire begraafplaats met eindeloze rijen graven herinnert aan deze plek. 

17. Ristorante Passo della Futa – 62 km

We overnachten op Camping la Futa en dineren ’s avonds bij de familie Poletti in Ristorante Passo della Futa. Sinds 1890 worden hier lokale gerechten geserveerd zoals de bistecca alla Fiorentina. Aan de muren hangen foto’s van de wielerkoersen en oldtimerraces die hier jaarlijks worden georganiseerd. 

18. Monte Gazzaro – 64 km

De eerste uren van de vijfde wandeldag dwalen we door bossen en over stille paden. Op de top van de Monte Gazzaro wanen we ons alleen op de wereld. De wind suist om onze oren en via de kabels dalen we snel weer af.

19. Sant’Agata – 74 km

Na een aantal uur lopen we langzaam de bewoonde wereld weer binnen en kijken uit over het kleine dorp Sant’Agata

20. Vlinders en schapen – 77 km

Via een lange en vlakke landweg wandelen we verder. De vlinders fladderen om onze benen, in de verte zien we kastelen en de zon schijnt. Een kudde schapen steekt de weg over en de lammetjes mekkeren ons vrolijk toe.

21. San Piero a Sieve – 81 km

Na 20 kilometer lopen we – met aardig vermoeide benen – het middeleeuwse dorp San Piero a Sieve binnen: het einddoel van vandaag. We werpen nog een laatste blik op de omgeving en wensen de Goden een goede nacht. 

22. Castel del Trebbio – 85 km

Wanneer aan het begin van de zesde wandeldag San Piero a Sieve steeds kleiner wordt en de rivier de Sieve alleen nog glinstert in de verte, naderen we het Toscaanse wijnkasteel Castel del Trebbio. Daar moet je wat voor over hebben: de beklimming is lang en steil, maar de weg is omzoomd met cipressen die ons beschermen tegen de warme zon.

23. Te paard – 85 km

Twee ruiters bieden ons een lift aan en het scheelde niet veel of we hadden de Godenweg gedeeltelijk te paard afgelegd. Toch besluiten we te voet verder te gaan. We willen niets missen!

24. Afdaling van Trebbio – 86 km

Want ook tijdens de afdaling van Trebbio naar het dal hebben we uitzicht over de uitgestrekte wijnranken en velden vol bloemen. 

25. Montesenario – 95 km

Vanuit het dal klimmen we weer de bossen in en komen steeds dichter bij het middeleeuwse klooster Montesenario. We horen de klokken al luiden. 

26. De heuvels van Toscane – 95 km

Bij het kloosterbarretje bestellen we koffie en rusten we op een muurtje met de Toscaanse heuvels aan onze voeten.

27. Olmo – 100 km

Na 18 kilometer overnachten we in Olmo, waar het terras van hotel Dino meteen in het oog springt. We bestellen een Aperol Spritz en genieten van het uitzicht. Niet alleen over de velden, akkergrond en wijnranken… In de verte duiken voor het eerste de rode daken van Florence op.

28. Het balkon van Florence – 110 km

Maar we zijn er nog niet. De goden leiden ons over meerdere heuvels voor we Fiesole – bijgenaamd ‘het Balkon van Florence’ vanwege het mooie uitzicht – binnenwandelen Deze kleine stad is 2.000 jaar geleden gesticht door de Etrusken en we zien veel sporen uit deze tijd. En in vanaf alle pleintjes, terrassen en stegen zien we Florence liggen. 

29. Parco di Monte Ceceri – 112 km

Dwalend door Parco di Monte Ceceri – waar Leonardo da Vinci voor het eerst probeerde te vliegen – dalen we af naar de Toscaanse hoofdstad. 

30. Eindbestemming: Florence! – 120 km

Na 20 mooie kilometers verliezen we Florence uit het oog: we staan er middenin. De goden hebben ons de afgelopen dagen veilig door de Apennijnen geleid. En wat hebben ze een mooie route gekozen! 

Nu ben jij aan de beurt om de route over de Godenweg wandelen

En, heb je er al zin in gekregen om deze route zelf te gaan wandelen? Dan is de wandelgids Wandelen over de Godenweg van Merel Diemont een aanrader om in je rugzak te steken.

De wandelgids biedt:

  • Een gedetailleerde routebeschrijving van de Via degli Dei
  • Beschrijvingen van de belangrijkste bezienswaardigheden
  • Uitgebreide informatie over horeca en accommodaties op de route
  • Aanvullende informatie over dagtochten in de omgeving
  • Sprekende foto’s en duidelijke overzichtskaarten

Kortom, alles om deze prachtige pelgrimsroute tussen Bologna en Florence in je eigen tempo te ontdekken.

ℹ️Je vindt meer informatie op de website www.viadeglidei.it, inclusief een overzicht van campings en accomodaties op of direct in de omgeving van de route. Je kunt daar ook tegen betaling een gedetailleerde routekaart van de Godenweg bestellen, die dan op papier naar je toe wordt gestuurd.

Tekst en foto’s: Merel Diemont

Written by Merel Diemont

Merel Diemont studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen in Groningen. Via Den Haag, Zuid-Soedan, Maastricht, Amsterdam en Tanzania kwam ze in 2015 in Bologna terecht, waar ze een jaar gewoond heeft. Tegenwoordig werkt ze weer in Nederland, maar haar gedachten gaan nog vaak terug naar de tagliatelle al ragù, de Torre Asinelli en San Luca. Meer verhalen over Bologna zijn te vinden op Merels website The Best of Bologna en Facebookpagina.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 3 mooiste autoroutes in Trentino

Luxe kamperen in Italië: 9 tips