in , , ,

Matera: Europese cultuurhoofdstad in 2019

Matera

De Zuid-Italiaanse stad Matera in Basilicata werd vorige maand verkozen tot Europese hoofdstad van de cultuur voor het jaar 2019. Matera is beroemd vanwege zijn historische centrum dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook staat de stad bekend om haar bijnaam: la città sotteranea, ofwel de ‘ondergrondse stad’.

De Sassi

De stad heeft een complete wijk die uit de rots van kalksteen is gehakt, die teruggaat tot de prehistorische tijd. Deze wijk staat bekend als de Sassi di Matera. In de Sassi vind je ook vele kerken in grotten, soms maar enkele vierkante meters groot. In het centrum van deze oude wijk, op het hoogste punt, staat de kathedraal uit het jaar 1230. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden veel mensen uit de oude wijk naar moderne huizen in het nieuwe deel van de stad gebracht. Het spreekt voor zich dat velen hier niet op zaten te wachten, maar de regering zette door. De leefomstandigheden in de oude stad waren abominabel, aangezien veel huizen niet veel meer zijn dan grotten. Daarna werd het oude centrum afgegrendeld en compleet gerestaureerd.

Inspiratie voor films

Het spreekt voor zich dat dit magische historische centrum veel kunstenaars, schrijvers en filmmakers heeft geïnspireerd. De bekendste film die hier werd opgenomen is waarschijnlijk The Passion of the Christ, de Jezusfilm van Mel Gibson. Maar de lijst met film waarvan scènes in Matera werden opgenomen is zeker niet beperkt tot deze ene. Kijk voor een volledig overzicht op IMDB.

LEES OOK:
Voorpublicatie: Italiaanse toestanden

‘Ik heb er vertrouwen in dat Matera meer bezoekers uit Europa en vanuit de hele wereld zal trekken om de geschiedenis en de culturele diversiteit te ontdekken,’ zei Europees commissaris van Cultuur Androulla Vassiliou over de benoeming van Matera. “Ik ben ervan overtuigd dat de titel Matera en zijn omgeving culturele, economische en sociale voordelen op de lange termijn zal brengen, net zoals we gezien hebben met eerdere culturele hoofdsteden van Europa.’

Bron: Italymagazine.com, foto’s: Martin de Lusenet (Flickr), Wikimedia

Beoordeel dit artikel

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Videocolumn: Casa di Falcone e Borsellino

Column: mijn 8 tips om Italiaans te leren