in ,

5 Italiaanse films om je zakdoek bij te pakken

Italiaanse films: de tranentrekkers

Een strappalacrime is een tranentrekker: van die heerlijke Italiaanse films waar je bij gaat snikken op het einde omdat ze toch bij elkaar komen ondanks alle tegenslagen… Omdat er een kindje huilt en je begrijpt dat kind zo goed… Omdat de vader doodgaat en het kind is nog zo klein… Omdat de wereld zo onrechtvaardig is!

Het is gezond om onze emoties te luchten en de Italiaan heeft een overvloed aan emoties om dat te doen. Dit verklaart ook hun goede gezondheid. Hier dus 5 tips, Italiaanse films die je moet zien als je het lekker vindt om een avondje te huilen.

Pak je zakdoek, een dekentje voor op de bank en een kop cioccolato caldo (warme chocolademelk), zorg dat je geliefde in de buurt is na afloop van de film, want je zult je verhaal moeten delen en een knuffel nodig hebben.

1. Il postino (1994, Radford)

Een wat oudere film, wel in kleur, over een eenvoudige plattelandsjongen en een groot dichter die in zijn dorpje gaat wonen. De eenvoudige jongen gaat de hulp van de dichter inschakelen om zijn grote liefde, het Mooiste Meisje Van Het Dorp te kunnen veroveren door middel van de poëzie. De film is deels op het schitterende Procida in de Golf van Napels opgenomen.

Koop Il postino bij Bol.com

2. Ladri di biciclette (1948, De Sica)

Over een klein jongetje dat opgroeit in het armoedige naoorlogse Rome. Zijn ouders hebben geen geld en zijn vader moet een fiets stelen zodat hij zijn werk kan doen en zijn gezin kan onderhouden, anders komen ze om van de honger! Het jongetje komt erachter en ziet zijn vader terwijl die wordt afgevoerd door de politie. Ach en wee. De film is in zwart-wit, maar je kunt wel tegen je medecursisten op de Italiaanse les zeggen dat je een Italiaanse filmklassieker kent die een Oscar won toen Sophia Loren nog in de luiers lag. Nou ja, bij wijze van spreken dan.

Koop Ladri di biciclette bij Bol.com

3. Cinema Paradiso (1988, Tornatore)

Een autobiografisch verhaal van de regisseur die verslag doet van de komst van de film naar een klein katholiek dorpje in het zuiden van Italië. Hoofdpersoon is een kleine jongen, die mag helpen bij het werk in de bioscoop en zo alle films mag zien. Daarbij is hij het hulpje van een wat oudere opa-achtig figuur. Op een dag staat de bioscoop in brand, zouden ze beiden de brand overleven?

Koop Cinema Paradiso bij Bol.com

4. La meglio gioventù (2003, Giordana)

De belevenissen van een Italiaanse familie, het opgroeien van de jongeren tot volwassenen met tegenslagen en geluk. Een film van zes uur, maar dat moet de Italië-liefhebber niet tegenhouden. Je hebt dan namelijk meteen een overzicht gekregen van de Italiaanse geschiedenis van de 20ste eeuw. Altijd handig bij een overhoring.

Koop La meglio gioventù bij Bol.com

5. La vita è bella (1997, Benigni)

Een vader doet zijn kind tijdens de Tweede Wereldoorlog geloven dat alle gebeurtenissen rondom de oorlog deel uitmaken van een spel waarbij je punten kunt verdienen. Roberto Benigni is een fenomeen, een komediant van het hoogste niveau en een BI’er, een Bekende Italiaan.

Koop La vita è bella bij Bol.com

Al deze films kun je gerust kijken als je zwanger bent, als je bang bent voor boeven en het liefst achter de geraniums zit met de deuren gesloten. Deze films zullen je niet altijd doen geloven dat de wereld rechtvaardig is, maar je kunt er jezelf wel in herkennen.

We zijn allemaal goede mensen, slachtoffer van Het Kwaad in De Wereld. De enige reden om deze films niet te kijken is wanneer je bent gediagnosticeerd met hypersensitiviteit. Dan zul je jezelf in slaap moeten huilen. En laten we dat nu net willen voorkomen.

💡Tip: bekijk ook deze interessante Italiaanse series op Netflix.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dottore-dottore-dottore-del-buso-del-cul-vaffancul-vaffancul

Column: afstuderen in Italië

oudergesprekken op school in Italië

Column: oudergesprekken op school in Italië