in , , ,

Il Salento: de hak van de Laars

Ostuni

Apulië, de meeste zuidelijke regio aan de Adriatische kust van Italië, is in opkomst als vakantiebestemming. Bij Italianen zelf was deze authentieke regio al wat langer bekend om haar ongerepte natuur en witte zandstranden. Italianen uit de noordelijke regio’s gaan er dan ook graag heen. Sommigen hebben er zelfs een vakantieverblijf. Langzaamaan wordt het gebied ook door buitenlanders ontdekt. Maar voorlopig kun je hier nog in alle rust genieten van eeuwenoude olijfbomen en wijngaarden, de bijzondere eetcultuur en de kraakheldere zee. De streek il Salento, in het zuiden van Apulië, vormt de hak van de Laars. Hier vind je het beste van misschien wel de mooiste regio van Italië.

De Salento is een soort schiereiland. De hak van Italië is overal omringd door zee: de Golf van Taranto, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De belangrijkste en meestbezochte stad is Lecce, een schitterend barokstad die in de zevende eeuw voor Christus is gesticht door de Grieken. Sowieso zie je hier nog veel overblijfselen van het Griekse Rijk in zijn hoogtijdagen. Er zijn zelfs nog enkele dorpen te vinden waar nog Grieks wordt gesproken. In de tweede eeuw bouwden de Romeinen hier een amfitheater, dat nu een van de meest bijzondere monumenten in het historisch centrum is. Ook de basiliek Santa Croce is erg de moeite waard.

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken in Campanië (Campania)
Lecce - Apulië
De duomo van Lecce (foto: vic15, Flickr)

Vanaf Brindisi kun je de bus pakken naar Lecce, maar natuurlijk kun je hier ook een auto huren. Dat laatste is misschien wel aan te raden, want dan kun je zelf langs de indrukwekkende kliffen rijden en de schitterende vergezichten aanschouwen. Je komt dan vanzelf langs de beroemde vissersstadjes Otranto en Gallipolli.

De Salento is het einde van de aarde

Op je route door de hak en langs de kust kom je in de meest bijzondere steden en dorpen. Castro is prachtig en Santa Maria di Leuca moet je ook niet overslaan. De Romeinen noemden het ‘finibus terrae’, het einde van de aarde. Goede visrestaurants tref je aan in Porto Cesareo, aan de Golf van Taranto. Maar je moet zeker ook durven afwijken van de kustroute, hoe aantrekkelijk die ook is. In het binnenland heb je bijvoorbeeld Specchia en Galatina, echte plattelandsdorpjes waar het leven alleen nog maar trager lijkt te gaan. Toch is het zeker niet zo dat hier niets te doen is. Beroemd is de Notte della Taranta in Melpignano, het grootste festival op het gebied van traditionele volksmuziek in Eruopa. Hier gaat het feest de hele nacht door!

Alberobello - Apulie
Alberobello (foto: Tomas Orlando, Flickr)

Een stukje rijden in noordelijke richting ligt Ostuni, een stad waar je niet omheen kunt, door haar witte kleur. Veel huizen zijn hier witgekalkt, wat een bijzondere en romantische sfeer geeft. Niet voor niets willen veel mensen hier trouwen! Met een beetje geluk val je midden in zo’n bruiloft en kijk je je ogen uit. Niet ver van Ostuni ligt Alberobello, de hoofdstad van de trulli. Alberobello ligt eigenlijk net buiten de Salento en hier komen veel meer toeristen, maar die kenmerkende huisjes met hun puntdaken bieden toch een uniek en onvergetelijk gezicht op wat Apulië zou bijzonder maakt.

LEES OOK:
Asti: wijn, cultuur en bagna caoda

Hoe kom je er en wanneer moet je er naartoe?

Niet veel vakantiegangers nemen de auto naar de Salento. Het is dan ook nogal een eind rijden: meer dan 2.000 kilometer naar Brindisi, vanuit Utrecht. Velen nemen daarom het vliegtuig naar diezelfde plaats. Dat kan lowbudget met een rechtstreekse verbinding, bijvoorbeeld vanaf Eindhoven. In de zomerperiode stromen de Italianen massaal naar Apulië en in het bijzonder naar de Salento. Het kan hier dan erg heet zijn, verkoeling zoeken aan zee is dan noodzakelijk.

Wil je de drukte en de hitte vermijden, dan kun je het beste in het voorjaar gaan. In de periode van maart tot juni lis het meestal al heerlijk weer in deze zuidelijke regio. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en je kunt genieten van de geuren van bloemen en de zilte zee. Ook in de herfst afreizen naar de Salento is een optie. Het blijft hier nog lang lekker warm met de mogelijkheid om in de zee te zwemmen, in een van die toverachtige baaitjes.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

3 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De beste Italiëblogs van Nederland

Column: mijn top 10 aan Italiaanse muzikale klassiekers