in , , , , , ,

Il Salento: de hak van de Laars

Daar waar de Italianen zelf op vakantie gaan

Ostuni
Ostuni, een van de mooie plekken in de Salento

Apulië, de meeste zuidelijke regio aan de Adriatische kust van Italië, is in opkomst als vakantiebestemming. Bij Italianen zelf was deze authentieke regio al wat langer bekend om haar ongerepte natuur en witte zandstranden. Italianen uit de noordelijke regio’s gaan er dan ook graag heen. Sommigen hebben er zelfs een vakantieverblijf. De Salento-streek is het uiterste zuiden van de regio, zeg maar de hak van de laars.

Olijfbomen, wijngaarden, zee en eten

Langzaamaan wordt het gebied ook door buitenlanders ontdekt. Maar voorlopig kun je hier nog in alle rust genieten van eeuwenoude olijfbomen en wijngaarden, de bijzondere eetcultuur en de kraakheldere zee. De streek il Salento, in het zuiden van Apulië, vormt de hak van de Laars. Hier vind je het beste van misschien wel de mooiste regio van Italië.

Kaart van de Salento in de hak van de laars (bron: Costa del Sud)

Lecce

De Salento is een soort schiereiland. De hak van Italië is overal omringd door zee: de Golf van Taranto, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De belangrijkste en meestbezochte stad is Lecce, een schitterend barokstad die in de 7de eeuw voor Christus is gesticht door de Grieken.

Sowieso zie je in de Salento nog veel overblijfselen van het Griekse Rijk (Magna Graecia) in zijn hoogtijdagen. Er zijn zelfs nog enkele dorpen te vinden waar nog Grieks wordt gesproken. In de 2de eeuw bouwden de Romeinen hier een amfitheater, dat nu een van de meest bijzondere monumenten in het historisch centrum is. Ook de basiliek Santa Croce is erg de moeite waard.

Lecce - Apulië
De duomo van Lecce (foto: vic15, Flickr)

Otranto en Gallipoli

Vanaf Brindisi kun je de bus pakken naar Lecce, maar natuurlijk kun je hier ook een auto huren. Dat laatste is misschien wel aan te raden, want dan kun je zelf langs de indrukwekkende kliffen rijden en de schitterende vergezichten aanschouwen. Je komt dan vanzelf langs de beroemde vissersstadjes Otranto en Gallipoli.

De Salento is het einde van de aarde

Op je route door de hak en langs de kust kom je in de meest bijzondere steden en dorpen. Castro is prachtig en Santa Maria di Leuca mag je ook niet overslaan. De Romeinen noemden het finibus terrae, het einde van de aarde.

Goede visrestaurants tref je aan in Porto Cesareo, aan de Golf van Taranto. Maar je moet zeker ook durven afwijken van de kustroute, hoe aantrekkelijk die ook is. In het binnenland heb je bijvoorbeeld Specchia en Galatina, echte plattelandsdorpjes waar het leven alleen nog maar trager lijkt te gaan.

Toch is het zeker niet zo dat hier niets te doen is. Beroemd is de Notte della Taranta in Melpignano, het grootste festival op het gebied van traditionele volksmuziek in Eruopa. Hier gaat het feest de hele nacht door!

Alberobello - Apulie
Alberobello (foto: Tomas Orlando, Flickr)

Ostuni

Een stukje rijden in noordelijke richting ligt Ostuni (bekend van de groenblauwe deur in de witte muur), een stad waar je niet omheen kunt, door haar witte kleur. Veel huizen zijn hier witgekalkt, wat een bijzondere en romantische sfeer geeft. Niet voor niets willen veel mensen hier trouwen! Met een beetje geluk val je midden in zo’n bruiloft en kijk je je ogen uit.

De groenblauwe deur van Ostuni
De meest gefotografeerde deur van Italië? (foto: Ostunilaportablu op Facebook)

Alberobello

Niet ver van Ostuni ligt Alberobello, de hoofdstad van de trulli. Alberobello ligt eigenlijk net buiten de Salento en hier komen veel meer toeristen, maar die kenmerkende huisjes met hun puntdaken bieden toch een uniek en onvergetelijk gezicht op wat Apulië zou bijzonder maakt.

Salento: hoe kom je er?

Niet veel vakantiegangers nemen de auto naar de Salento. Het is dan ook nogal een eind rijden: meer dan 2.000 kilometer naar Brindisi, vanuit Utrecht. Velen nemen daarom het vliegtuig naar diezelfde plaats. Dat kan low-budget met een rechtstreekse verbinding, bijvoorbeeld vanaf Eindhoven.

Het is vanwege de afstanden en het beperkte openbaar vervoer wel een plek waar het handig is om een auto te hebben en alle bezienswaardigheden op je eigen tempo en met gemak te kunnen bezoeken. Een auto huren is dan ook een aanrader! Doe dat bij voorkeur al in Nederland of België.

Wanneer moet je er naartoe?

In de zomerperiode stromen de Italianen massaal naar Apulië en in het bijzonder naar de Salento. Het kan hier dan erg heet zijn, verkoeling zoeken aan zee is dan noodzakelijk.

Wil je de drukte en de hitte vermijden, dan kun je het beste in het voorjaar gaan. In de periode van maart tot juni lis het meestal al heerlijk weer in deze zuidelijke regio. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en je kunt genieten van de geuren van bloemen en de zilte zee.

Ook in de herfst afreizen naar de Salento is een optie. Het blijft hier nog lang lekker warm met de mogelijkheid om in de zee te zwemmen, in een van die toverachtige baaitjes.

💡Leestip: bekijk ook de mooiste plekken in Apulië.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste Italiëblogs van Nederland

Column: mijn top 10 aan Italiaanse muzikale klassiekers