in

De 17 mooiste watervallen in Italië

De Cascate del Toce - een van de mooiste watervallen in Italië (beeld: YouTube)

Italië is de bakermat van enkele van de mooiste watervallen in heel Europa, en je vindt ze zowat overal tijdens een bezoek aan het grillige Italiaanse landschap. Van de natuurlijke thermen van Toscane tot de majestueuze Lombardische Alpen, hier zijn de mooiste watervallen in Italië.

Daal af in de watervallen van Terni om dubbele regenbogen te zien. Ontspan bij Rifugio Ferretti voor je met je gezin de Sulmona-watervallen beklimt. Of spendeer een avond aan het Meer van Bracciano. De keuzes voor liefhebbers van water zijn enorm in Italië.

Om je te helpen met je ontdekkingstocht hebben we in het onderstaande artikel 17 van de mooiste Italiaanse watervallen in Italië voor je op een rij gezet:

1. Cascate del Rio Verde – Borrello

Cascate del Rio Verde – Borrello (foto: Wikimedia)

Deze schilderachtige watervallen in het nationaal park bij Borrello in de Italiaanse Apennijnen zijn enkele van de hoogste van het land, en ze hebben een prachtige Y-vorm die je mond doet openvallen.

Je vindt deze Italiaanse wonderen ongeveer 150 kilometer ten oosten van Rome. Het pad vanuit Borrello is gemakkelijk toegankelijk voor bezoekers.

De trapsgewijze stoot van schitterend water en ijle stroompjes op de Cascate del Rio Verde is een lust voor het oog. De voortdurende stroom maakt het moeilijk niet met ontzag te kijken als je aan de basis staat.

Met een hoogte van meer dan 180 meter denk je misschien dat je opkijkt naar de hoogste watervallen van heel Italië, maar er liggen nog meer oogstrelende watervalwonderen in het verschiet!

2. Cascata di Chiapili di Sopra – Gran Paradiso

Verscholen achter een klein dorp tussen Ivrea en Ceresole Reale in Nationaal Park Gran Paradiso ligt de indrukwekkende Cascate di Chiapili di Sopra.

Met een hoogte van ongeveer 60 meter kan dit natuurspektakel over het hoofd gezien worden door de meeste toeristen die graag iets herkenbaarders willen zien zoals de Cascate delle Marmore, verderop in deze lijst.

Maar deze waterval is zeker de moeite waard er even langs te gaan als je ruimte in je reisschema kunt vinden. Met ruime parkeergelegenheid in de buurt en gemakkelijke wandelpaden die naar uitzichten vanaf verschillende hoogteniveaus leiden, ben je er zeker van te genieten van dit adembenemende buitenlandschap.

Deze waterval is bovendien een favoriet bij wandelaars en natuurliefhebbers.

3. Cascate delle Comelle – Val di Garés

De Cascate delle Comelle in de Valle di Garés in de bergen van Veneto zijn enkele van de mooiste watervallen van Italië en een volmaakte verrassing om te zien als je over het paadje ernaast loopt.

De waterstroom begint op 60 meter en gaat dan over een indrukwekkende afstand verder, met kleine regenbogen die hier en daar tevoorschijn piepen. Ze worden wel de Niagara-watervallen van Italië genoemd, vanwege hun hoogte en schoonheid.

De Cascate delle Comelle zijn meer dan alleen watervallen en meer dan alleen schilderachtig. Betoverend mooi aan de buitenkant en verfrissend koel aan de binnenkant.

Als je deze wonderlijke plek bezoekt, heb je het gevoel dat je terug in de tijd wandelt naar een tijdperk voordat watervallen nagenoeg ontoegankelijk waren, behalve voor wie het geluk had er vlakbij te wonen – toen de mensen nog tijd hadden om met elkaar te praten over wat er echt toe deed.

4. Cascate di Barbiano – Barbiano

Cascate di Barbiano (foto: Wikimedia)

De Cascate di Barbiano behoren tot de hoogste watervallen van Europa. Als je 3 uur wandelt zullen de meeste bezoekers zere kuiten hebben als ze de top bereiken – een ervaring die elk pijntje overigens waard is.

Je kunt vanaf boven mooi naar beneden kijken, terwijl de hoogte en de krachtige stroom je zal vullen met ontzag voor de grootsheid van deze waterval. Een perfecte tussenstop op je reis, aarzel niet om er wat tijd door te brengen, al is het maar voor een etentje of een overnachting.

Gelegen in het noorden van Italië is deze waterval een prachtige plek voor iedereen die de kracht van naar beneden stromend water waardeert. Het geluid is oorverdovend als je je dicht bij de monding van de val waagt en de ontzagwekkende hoogte laat je in verwondering achter.

5. Cascate del Sasso – Sant’Angelo In Vado

Cascate del Sasso (foto: gengish skan – Flickr)

Laat deze machtige waterval je met zijn schoonheid betoveren. De Cascate del Sasso vallen op een prachtige wijze naar beneden en het water glijdt dan verder door het prachtige landschap van de Italiaanse regio De Marken.

Met een breedte van tientallen meters valt deze schitterende waterval eerder op tussen andere watervallen in de meer bekende regio’s van Italië door zijn breedte dan door zijn hoogte.

Maak je reis hier naar deze plek onvergetelijk door te logeren in een van de sfeervolle hotels in de omgeving.

6. Cascate del Liri – Isola del Liri

De Cascate del Liri in het dorp Isola del Liri (foto: Simon Turkas – Flickr)

De Liri-watervallen in Italië zijn misschien niet de grootste, maar ze zijn moeilijk te missen dankzij hun twee afzonderlijke stromen die zich splitsen rond een privé-eiland.

Je doet er verstandig aan in dit dorp te stoppen voor een dubbele espresso en wat bij te praten met de plaatselijke bevolking voor je je watervaltocht voortzet.

Deze twee watervallen liggen even onder Rome in Lazio en zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf Isola del Liri (ze liggen in feite midden in het dorp) en de omgeving biedt genoeg koffietentjes en openbare rustplaatsen.

7. Cascate dell’Acquafraggia – Borgonuovo

Cascate dell’Acquafraggia (foto: Unsplash)

In het dorp Borgonuovo vlak boven het Comomeer in Italië ligt een gemakkelijk bereikbare waterval die je niet wilt missen. Hij ligt aan de Acquafraggia-rivier en is in gebruik als picknickplaats voor de plaatselijke bevolking.

Deze adembenemende landschappelijke schoonheid ligt hoog op meer dan 120 meter met ruime parkeergelegenheden rondom het gebied. Het enige wat je nodig hebt is een korte wandeling en voor je het weet geniet je van de rust van dit natuurwonderland.

Het is misschien niet de breedste, of hoogste waterval in Italië, maar weinige kunnen tippen aan de schoonheid van Cascate dell’Acquafraggia.

Sinds de Franse ontdekkingsreiziger Leopold de Saussure ze ontdekte tijdens zijn huwelijksreis in 1859, is deze waterval bezoekers blijven verbazen met zijn natuurlijke schoonheid.

Zelf ervaren? Kom er aan het eind van de middag zwemmen of picknicken, voor je terug naar je accommodatie gaat.

8. Cascate del Catafurco – Parco dei Nebrodi

De Cascate del Catafurco vormen een relatief onbekende toeristische attractie op Sicilië die je niet zal teleurstellen.

De stroming van de watervallen kan in droge maanden sterk verminderen, maar dat draagt alleen maar bij tot de sereniteit en schoonheid van dit kleine natuurwonder.

De Catafurco-watervallen op Sicilië zijn een perfecte gelegenheid om aan de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen. Omgeven door weelderige begroeiing is dit een oase die rust en kalmte biedt ten opzichte van de wereld om je heen.

Het natuurwonder pronkt met talrijke verschillende watervallen die beklommen of van ver bekeken kunnen worden voor een ongelooflijk schilderachtig landschap.

Als bezoeker zul je kunnen genieten van de wandeling van 3 kilometer die je door het Parco de Nebrodi moet afleggen om je bestemming te bereiken, maar het zal alle inspanning waard zijn als je de watervallen in levenden lijve ziet!

9. Cascate del Serio – de hoogste watervallen van Italië

De hoogste waterval van Italië: Cascate del Serio (foto: Wikimedia)

Trek je wandelschoenen aan en ga op weg naar de watervallen van de Cascate del Serio op 50 kilometer van Bergamo! Dit zijn de hoogste watervallen van Italië en de op een na hoogste watervallen van heel Europa. (De hoogste watervallen van Europa zijn de Krimmler-watervallen in Oostenrijk.)

De Cascate del Serio kent 3 hoofdwatervallen die in totaal een val van 315 meter maken. Of je nu uit bent op een avontuurlijke dag vol sensatie of gewoon een ontspannend bezoek wilt, deze bestemming heeft alles voor iedereen. De watervallen zijn schitterend om te zien en het uitzicht is absoluut ongelooflijk.

Als je eenmaal bij de watervallen bent aangekomen, laat je je ogen de uitzichten in je opnemen die je aan verschillende landschappen doen denken: van torenhoge heuvels verlicht door de maan, rokende vulkanen over de horizon, majestueuze bergen – de bezienswaardigheden hier zijn bijna ontelbaar te noemen.

Het water klatert van een bergrichel in een smalle granieten vallei, en eindigt in een onnatuurlijk kalm bad dat het omringende landschap weerspiegelt.

10. Cascate delle Marmore – Terni

De Watervallen van Marmore
Enorme hoeveelheden water storten omlaag (foto: Pixabay)

De beroemde Cascate delle Marmore, bij de stad Terni in Umbrië, zijn al eeuwen lang een belangrijke attractie voor reizigers.

Dat is niet omdat hij natuurlijk is, maar omdat deze waterval lang geleden – in de Romeinse tijd – is aangelegd en met zijn ruim 165 meter nog steeds een van de hoogste door de mens gemaakte watervallen ter wereld is!

De Cascate delle Marmore zijn dankzij dit alles buitengewoon opvallend, zowel wat hun hoogte als hun schoonheid betreft. Door de omvang van de watervallen worden de watervallen van Marmore ook wel de grootste watervallen van Italië genoemd.

De watervallen bestaan uit 3 verschillende hoofddelen die tezamen een epische waterval vormen. Een schitterend schouwspel waar bezoekers zich lange tijd over kunnen verbazen.

11. Cascate del Gorello/Mulino – Saturnia

Cascate del Gorello/Mulino – Saturnia

De Cascate del Gorello, of in de volksmond beter bekend als de zwavelwatervallen van Toscane of de Cascate del Mulino, leveren een unieke ervaring op die zijn gelijke niet kent.

Doordrenkt van geschiedenis en persoonlijke legenden is dit schitterende kunstwerk van de natuur niet alleen adembenemend om te zien, maar biedt het ook genezende krachten aan wie hierheen reist.

Kom de schoonheid ervan zelf ervaren en laat je trakteren op een zintuiglijke overbelasting die onder meer bestaat uit prachtige schilderachtige uitzichten over het landschap vanuit de buitenbaden waar je je kunt onderdompelen in het frisse water.

12. Cascata dell’Acquacheta – San Benedetto in Alpe

Cascata dell’Acquacheta – San Benedetto in Alpe (foto: Wikimedia)

Verloren op het groene Toscaanse platteland, in de buurt van Florence, is Acquacheta een charmant beekje met vele watervallen die tijd vergen om te verkennen! Het riviertje mondt uit in de Montone en is mede bekend omdat het voorkomt in Dante Alighieri’s De goddelijke komedie.

De Acquacheta is een prachtige waterloop die ontspringt in de Toscaanse Apennijnen. De Acquacheta stroomt tientallen kilometers tussen Casentino, Gemeente Poppi, en valt spectaculair van een hoge sprong van zandsteen 36 meter omhoog naar de niveaus Pisana, plaats waar ze samenvloeit met de beek Troncalosso bij San Benedetto in Alpe.

Een attractie waarvan alle leeftijden kunnen genieten, met natuurlijke zwembaden voor volwassenen en speelplaatsen voor kinderen aan beide oevers van hun loop. Ga voor een onvergetelijk rivierbad de volgende keer dat je in de buurt van het Montone Natuurpark bent!

13. Cascate di Stroppia – Acceglio

Cascate di Stroppia (foto: Wikimedia)

De Cascate di Stroppia in het gewest Piëmont op de grens met Frankrijk zijn 300 meter hoge watervallen in Noord-Italië die bekend staan om zijn schoonheid en gratie. De watervallen zijn het mooist te zien tussen april en juni, als ze op hun krachtigst zijn.

As je niet naar de watervallen kunt komen, zijn er in de omgeving ook tal van andere unieke buitenavonturen te beleven, die iedereen een blik van dichtbij op de majestueuze hoogten kunnen gunnen.

De Cascate di Stroppia zijn een lust voor het oog. Dankzij de tonnen water die ze van smeltende alpensneeuw ontvangen, behoren deze watervallen tot de grootste van Italië.

14. La Frua/Cascate del Toce- Formazza

De Cascate del Toce – ook wel La Frua genoemd) in de Noord-Italiaanse regio Piëmont zijn eveneens beroemd in heel Europa en het is gemakkelijk te zien waarom.

Je ervaart de grootsheid van de watervallen de zijde van enkele van de beste Italiaanse kunstenaars, want deze plek is al sinds de oudheid een inspiratiebron voor hen.

Als je er zin in hebt, pak dan je wandelschoenen en ga beklim de wandelpaden die je steeds dichter bij de ruim 100 meter hoge waterval brengen.

15. Cascate del Acqua Bianca – Alagna Valsesia

Voor een meer avontuurlijke wandeling is dit Parco dell’Alta Valsesia op de grens met Zwitserland een prima optie.

Dit bergachtige park kent uiteenlopende landschappen en watervallen om te verkennen – waaronder de Cascate del Acqua Bianca (de Witte Watervallen) bij Alagna Valsesia.

Nadat je de pracht van deze watervallen van dichtbij of van veraf hebt bekeken, kun je genieten van andere wandelroutes in deze prachtige omgeving.

De watervallen van Acqua Bianca zijn ontstaan door een natuurlijk proces in dit kalksteengebied. De naam voor de waterbron komt van de witachtige kleur die verschijnt tijdens besneeuwde winters.

Deze schitterende watervallen zien is als een reis door de tijd, waarbij je iets ervaart dat onaangetast is door bebouwing of menselijk ingrijpen.

16. Cascate Forte Ampola – Storo

Cascate Forte Ampola (foto: Pxfuel)

De schoonheid die van dit Europese geografische juweeltje bij het Idromeer uitgaat is adembenemend, en het prachtige water eronder maakt het een geweldige plek om een duik te nemen en af te koelen.

De waterval die van een natuurlijke klif valt, is een van de mooiste van het land. Nadat je van je jetski of kano bent gesprongen, zul je de behoefte voelen om een duik te nemen in deze heerlijk serene plek, omgeven door weelderig groen en diepgroen water onder je.

De frisse, ongetemde kracht van deze waterval is een lust voor het oog. Neem je vrienden en geniet van het schilderachtige water in een adembenemende omgeving.

17. Cascate di Lillaz – Lillaz

watervallen van lillaz
De Watervallen van Lillaz van bovenaf gefotografeerd (foto: Edward Hendriks)

De Cascate di Lillaz zijn prachtige watervallen in de buurt van het kleine dorpje Lillaz in de regio Valle d’Aosta, Italië. Ook deze watervallen zijn gelegen in het natuurpark Gran Paradiso.

Je komt hier door vanuit het pittoreske dorpje Lillaz (aan de rechterkant van de rivier stroomopwaarts) een pad te volgen dat je in een paar minuten naar de voet van Cascate di Lillaz leidt.

Vanaf daar heb je het beste uitzicht op Cascate di Lillaz. Je kunt ook naar de rechterkant van de waterval lopen waar je duidelijk ziet hoe indrukwekkend en krachtig Cascate di Lillaz is.

Als je wilt (zeker doen) kun je de waterval beklimmen en de verschillende uitzichtpunten bezoeken. Stroomopwaarts duikt een tweede kleinere val op, maar nog steeds een heel mooie waterval! Klim verder tot je een brug oversteekt, daar duikt een derde waterval op, waarschijnlijk de hoogste van Cascate di Lillaz.

Vanaf daar loop je via de andere kant van de rivier terug naar Lillaz. De hele wandeling kun je in ongeveer 1 tot 1,5 uur doen.

Ken je zelf nog andere mooie watervallen in Italië?

Dat waren ze, de 18 mooiste watervallen in Italië. Hoewel, als het op smaak aankomt, blijft dat natuurlijk persoonlijk. Misschien heb jij wel watervallen bezocht die eigenlijk in deze lijst zouden moeten staan. Laat dan beslist een reactie achter onder dit artikel!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gaan naar Italië!

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 5

Camping Caldonazzomeer

De 7 mooiste campings aan het Caldonazzomeer