in , , ,

7 tips voor Taormina

Isola Bella bij Toarmina (foto: Unsplash, overige foto's: Janneke Verdonk)

Taormina – in het Siciliaans ‘Taurmina’ – noemen sommigen ook wel de parel van de Ionische Zee. Het stadje ligt op een hoge rots, zo’n 200 meter boven zeeniveau aan de oostkant van Sicilië, grofweg tussen Messina en Catania in.

Het stadje – dat ook nog weleens foutief als Toarmina wordt gespeld – werd in de oudheid gesticht en kreeg de naam ‘Tauromenium’ wat letterlijk ‘huis op de Tauro’ betekent.

De ligging is dan ook uniek en prachtig, met de azuurblauwe zee in de diepte, de rookpluim van de vulkaan de Etna in het zuidwesten en in het noorden Calabrië en de Straat van Messina.

De ligging van Toarmina aan de oostkust van Sicilië (bron: Google Maps)

Ontdekt door toeristen

Aan het einde van de 19de eeuw werd Taormina door toeristen ontdekt met de komst van de Duitse Schilder Otto Geleng die op 20-jarige leeftijd dit stadje bezocht.

Hij was zo onder de indruk dat hij alles schilderde wat Taormina te bieden had; ruïnes, zee en bergen. Toen zijn schilderijen later in Parijs en Berlijn werden tentoongesteld werd hem te veel ‘verbeeldingskracht’ verweten.

Geleng daagde iedereen uit om met hem naar Taormina te gaan en beloofde de onkosten voor iedereen te betalen mocht hij inderdaad de waarheid niet vertellen op zijn schilderijen.

Belmond Grand Hotel Timeo, Toarmina, Sicilië
Het chique Belmond Grand Hotel Timeo, Toarmina, Sicilië (foto: belmond.com)

Of iemand op de uitdaging is ingegaan, vertelt het verhaal niet. Wel keerde Geleng terug, opende het eerste hotel (het Timeo Hotel, dat overigens nog steeds bestaat) in Taormina en bracht de rest van zijn leven op Sicilië door.

Zicht op Taormina

Ansichtkaarten

Na Otto Geleng kwam ook Wilhelm van Gloeden naar Taormina en raakte bevriend met Otto Geleng. Van Gloeden was fotograaf en vooral hij zorgde voor meer bekendheid doordat zijn foto’s werden gebruikt voor ansichtkaarten.

In die tijd was Taormina een geliefde plek waar men overwinterde, tegenwoordig wordt het stadje juist overspoeld door toeristen in de zomermaanden (vooral in juli, augustus en het begin van september).

In de loop van de 20ste eeuw kwamen veel filmsterren als Greta Garbo, Cary Grant, Elisabeth Taylor naar Taormina vanwege het jaarlijkse filmfestival.

Ook Donald Trump bezocht Taormina; in het voorjaar van 2017 vond hier de conferentie van de G7 plaats, een bordje in de Corso Umberto I herinnert aan deze gebeurtenis.

Plaquette ter herinnering aan de G7 in Taormina

Ga je zelf naar Taormina? Hier zijn 7 tips voor activiteiten en bezienswaardigheden.

1. Teatro Greco

De bekendste bezienswaardigheid is het Teatro Greco, oftewel het Griekse Theater. De bouw van dit theater begon waarschijnlijk rond de derde eeuw voor Christus door de Grieken en het was geschikt voor toneel- en muziekuitvoeringen. 

Grieks Theater van Taormina

De Grieken maakten bij de bouw van hun theaters – in tegenstellling tot de Romeinen – gebruik van de natuurlijke omgeving, het theater ligt mooi tegen een berghelling aan.

In de 2de eeuw voor Christus veranderden de Romeinen het in een soort amfitheater, waar gladiatoren-, diergevechten en zelfs zeeslagen konden plaatsvinden.

Net als bij het Colosseum in Rome konden hier ook zonneschermen geplaatst worden, zodat de bezoekers in de schaduw konden zitten.

De oorspronkelijke vorm van het podium is deels behouden, maar van de ornamenten en zuilen is bijna niets meer over.

Waarschijnlijk bestond de eerste orde uit 9 zuilen die in groepen van 3 waren gerangschikt, terwijl de tweede werd gevormd uit 16 lagere zuilen die op gelijke afstand van elkaar stonden.

Er wordt gezegd dat deze zuilen over zee vervoerd werden en vervolgens met touwen door vele slaven naar het theater werden getrokken.

Tijdens de middeleeuwen werden de meeste van deze zuilen verwijderd om paleizen en kerken te bouwen, waaronder de Dom van Taormina.

Na het theater van Syracuse is dit het grootste theater van Sicilië. Het uitzicht is prachtig, met beneden de baai van Naxos, daarachter de Etna, in het noorden de kust van Calabria en de Straat van Messina.

Misschien is het uitzicht wel té mooi, bij voorstellingen leidt het uitzicht nogal af.

Een prachtig zicht op de Etna vanaf het Teatro Greco van Taormina

Sinds de jaren 50 wordt het theater gebruikt voor verschillende vormen van entertainment, variërend van theater tot concerten, van opera’s tot balletuitvoeringen en prijsuitreikingen. Het theater heeft tegenwoordig een capaciteit van 4.500 zitplaatsen.

2. Corso Umberto

Corso Umberto I, dé winkelstraat in Taormina

De Corso Umberto 1 is de belangrijkste straat van Taormina. Deze straat is vernoemd naar Umberto 1 van Savoye, de koning van Italië van 1878 tot 1900. Deze weg was onderdeel van de doorgaande weg die in de oudheid Messina met Catania verbond, de weg heette toen de Via Valeria.

De Corso Umberto begint bij de Porta Messina aan de noordkant en loopt tot de Porta Catania aan de zuidkant. De Porta Messina werd ingehuldigd in 1808 door Ferdinand IV van Bourbon, de plaquette bovenaan de poort verwijst hiernaar.

De Corso is een soort openluchtmuseum met onder andere de volgende bezienswaardigheden:

  • Theater Odeion, gebouwd in de keizertijd,
  • Het middeleeuws Palazzo Corvaja dat nog een Arabische burchttoren heeft
  • De Numachie, een 122 meter blinde façade
  • Het Palazzo Vecchio daterend uit de 13de eeuw
  • De Duomo S. Nicolò die in de 15de eeuw gebouwd werd
De Duomo van Taormina

Tegenwoordig is de Corso Umberto voetgangersgebied en is het dé winkelstraat van Taormina.

3. Piazza IX Aprile

Halverwege de Corso ligt het Piazza IX Aprile, ook wel de salotto (= woonkamer) van Taormina genoemd. Ook vanaf dit plein heb je een mooi uitzicht.

Het plein is vooral geliefd tijdens de passeggiata in de avond. Hier flaneren de Sicilianen, kun je een karikatuur van jezelf laten tekenen en genieten van een drankje op de terrassen.

Siciliaanse poppen in Museo di Arti e Tradizioni Popolari

Het plein kreeg de naam IX aprile omdat op 9 april 1860, tijdens een mis in de kathedraal van Taormina, het gerucht de ronde deed dat Garibaldi in Marsala was geland om te beginnen met de verovering van Sicilië die uiteindelijk zou leidden tot de eenwording van Italië.

Het nieuws bleek niet waar: Garibaldi zou pas een maand later, dus op 9 mei in Marsala aan land gaan.

De inwoners van Taormina wilden toch 9 april onthouden en wijdden er het mooiste plein van de stad aan. Voor die tijd was het plein vernoemd naar Sant’Agostino, een kerk die hier in 1448 werd gebouwd en waar nu de bibliotheek is gevestigd met ook Nederlandse boeken.

De bibliotheek op Piazza IX Aprile

De toegang is gratis en je kunt ook verschillende kunstwerken van koraal bewonderen.

Op het plein staat ook de kerk van San Giuseppe, gebouwd in de 17de eeuw en een mooi voorbeeld van Siciliaanse barok. Bezienswaardig is eveneens de dubbele trap voor de ingang.

San Giuseppe, Piazza IX Aprile

Maar het belangrijkste gebouw op het plein is ongetwijfeld de toren, ook wel de Torre dell’orologio genoemd. Gebouwd in de 12de eeuw in de loop van de tijd verschillende keren verwoest, maar altijd weer herbouwd.

Piazza IX Aprile & Torre dell’Orologio

4. Villa Comunale

De Villa Comunale was oorspronkelijk het park van het huis van Lady Florence Trevelyan. Er wordt beweerd dat Lady Trevelyan, een Schotse edelvrouw, haar land ontvluchtte in 1884 na een affaire met de troonopvolger van Engeland, Edward VII.

In Taormina trouwde ze met de toenmalige burgemeester, Salvatore Cacciola. Het park is op wens van Lady Florence aangelegd als een typisch Engelse tuin waarin vele soorten zeldzame planten stonden.

Behalve zeldzame planten en bomen zijn hier ook bijzondere bouwwerken te zien, de zogenoemde Victorian Follies.

De tuin werd eigendom van de gemeente vanaf 1922 en is nog steeds open voor publiek.

5. Isola Bella

Isola Bella is schiereilandje vlak bij Taormina.

Isola Bella voor de kust van Taormina

Er is een smal pad dat het eiland verbindt met het vaste land. Het eiland heeft een nogal rotsachtig strandje en er is ook een klein museum gevestigd.

Het eiland is bijzonder fotogeniek en is gebruikt voor verschillende Italiaanse films maar ook voor een blockbuster als de James Bond-film Octopussy.

Strandje bij Isola Bella

Koning Ferdinand 1 schonk het eiland in 1806 aan de stad Taormina. In 1890 kocht Lady Trevelyan het schiereiland en liet hier een huisje bouwen. Latere eigenaren hielden dit in stand totdat ze failliet gingen in 1990. Nu is het beschermd natuurgebied.

Je kunt het kleine schiereiland bezoeken door vanaf Taormina de kabelbaan te nemen (op Via Luigi Pirandello vlak bij de Porta Messina).

De kabelbaan naar Isola Bella

De kabelbaan gaat om de 15 minuten. Vanaf het Belvedere-punt bij Taormina kun je ook met een trap naar Isola Bella lopen. De trap telt 134 treden.

6. Giardini Naxos

De oorspronkelijke naam was Viridiana, wat later tot Giardini (=tuinen) verbasterd werd. Pas in 1978 werd de Griekse naam Naxos toegevoegd als verwijzing naar de oude Griekse nederzetting in de hoop zo meer toeristen te trekken.

Giardini Naxos ligt aan zee met een mooi en lang (zand!)strand. Er zijn niet-openbare stranden, waar strandbedden, parasols en stoelen te huur zijn, maar ook een openbaar strand.

Het wordt pas langzaam diep, dus de stranden hier zijn ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Verder vind je hier een groot aantal hotels en restaurants (vooral ook in de wijk Recanati).

Behalve het strand zijn hier ook opgravingen te zien van de eerste Griekse nederzetting in 735 voor Chr.

De nederzetting werd een paar eeuwen later grotendeels verwoest door het leger van Syracuse, maar een stadsmuur, ruïnes van een woonwijk en fundamenten van waarschijnlijk een tempel zijn bewaard gebleven en kun je bezoeken, evenals het archeologisch museum.

Tip: maak vooral een boottochtje vanuit de haven van Naxos, er zijn verschillende aanbieders. De leukste is misschien wel ‘Antonio’. Hij laat je de grotta azzuro, grotto del diavolo, grotto d’amore  en Isola Bella zien, je krijgt de mogelijkheid om te zwemmen en/of te snorkelen en bovendien krijg je een glaasje prosecco! (www.taorminaescursioni.it).

7. Castelmola

Castelmola hoog op de rotsen

Heb je tijd over en vind je het leuk om te wandelen? Dan kun je in Taormina een 5 km lang wandelpad nemen naar Castelmola.

Castelmola is een dorpje dat boven Taormina ligt. Vroeger stond er een kasteel (vandaar de naam Castelmola), maar daar is slechts een ruïne van over.

Castelmola heeft een paar leuke pleintjes en vooral het uitzicht is bijzonder! De wandeling begint met een kruisweg met veel trappen en beelden van de kruisgang van Jezus.

Boven kom je vlak bij het Castello Saraceno dat helaas momenteel afgesloten is, daarna loop je een stukje over de weg en dan via een wandelpad verder omhoog.

Ga in Castelmola vooral naar Bar Torrisi, een bar in het centrum met maar liefst op 4 verdiepingen een terras met een schitterend uitzicht.

Bar Torrisi in Castelmola

Taormina – praktische informatie

Hoe kom je in Taormina?

Met de auto kun je in San Giovanni (Calabrië) de veerboot nemen naar Messina. De overtocht duurt circa 20 minuten en auto’s kunnen mee op de boot. Tickets zijn verkrijgbaar via Caronte & Tourist, deze website is ook in het Engels. Vanaf Messina is het circa 45 min. rijden naar Taormina.

Een andere mogelijkheid is met de trein. Er gaan nachttreinen vanuit Milaan of Napels, ook de trein gaat op de boot. Het duurt echter vrij lang voordat de hele trein op de boot is, maar de hele reis kun je in principe zonder overstap maken.

Je kunt uitstappen bij het station Taormina – Giardini, een heel mooi station. Hier is de scène gefilmd dat de oude Michael Corleone (Al Pacino), zijn ex-vrouw Kate (Diana Keaton) afhaalt van het station in The Godfather III.

De snelste manier is echter vliegen naar Catania. Vanaf Catania is het circa een uur rijden naar Taormina. Dit kan met de huurauto of taxi, maar er gaan ook bussen.

Waar kun je overnachten in Taormina?

Voor zo’n klein stadje zijn er bijzonder veel hotels in alle prijsklassen, van € 30 per nacht tot meer dan € 2.000 per nacht.

Mooie en betaalbare hotels en vakantiehuizen in Taormina vind je hier.

Waar kun je lekker eten in Taormina?

Restaurants en bars zijn er genoeg voor elk budget en voor elke smaak. Er zijn zelfs 3 restaurants met een Michelin-ster in Taormina: La Capinera, Otto Geleng en St. George.

Siciliaanse specialiteiten zijn bijvoorbeeld de pesce spada (zwaardvis), die je zeker vers moet eten, arancino di pistaccio (gebakken ‘rijstbal’), pasta alla norma (pasta met een saus van tomaten, aubergine, ui, kappertjes), cannola con ricotta (Siciliaans gebak) of brioche con gelata o granita (een zoet broodje, geserveerd met ijs of met granita) dat de Sicilianen in de zomer ook wel als ontbijt eten.

Written by Janneke Verdonk

Janneke Verdonk is sinds de Romereis op de middelbare school een groot Italië-fan. Ze studeerde Italiaanse taal- en literatuurwetenschap in Amsterdam, Florence en Bologna. Daarna werkte ze als redacteur en uitgever bij de ANWB, afdeling reisgidsen. Sinds 2010 is ze als zzp'er verbonden aan de Italiaanse drukkerij Printer Trento en is ze vaak in Italië te vinden. Haar favoriete stad is Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een vriendschap – Silvia Avallone

We gaan naar Italië!

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 5