in , , ,

Nieuw museum vertelt de historie van het Colosseum

TripAdvisor: Colosseum is het populairste monument op aarde

De binnenzijde van het Colosseum
De binnenzijde van het Colosseum (foto's: Aart Heering)

Het Colosseum is het meest geliefde monument op aarde, schreven de Italiaanse kranten eerder deze week trots. Op een door TripAdvisor gepubliceerde lijst staat het symbool van Rome inderdaad wereldwijd nummer 1 met in totaal 7,4 miljoen reserveringen in 2018, 400.000 meer dan vorig jaar. Het wordt gevolgd door de Vaticaanse Musea, het Vrijheidsbeeld en het Louvre. Het Anfiteatro Flavio, zoals zijn officiële naam luidt, wordt met het jaar populairder.

Dat komt ook doordat het monument steeds toegankelijker wordt. Voormalige gesloten delen zijn nu open voor het publiek. Dankzij een hervorming van de vorige regering maakt het Colosseum nu deel uit van het Parco Archeologico del Colosseo, waar ook het nabije Forum Romanum, de Palatijnse heuvel en het Domus Aurea (Gouden Huis) van keizer Nero deel van uitmaken.

Uniek graffito: man met kind in het Colosseum
Uniek graffito: man met kind in het Colosseum

Met één kaartje – €12 volle prijs; €7,50 voor kortingsgerechtigden; twee dagen geldig – kun je alles tegelijk bezoeken zonder het museale terrein te verlaten. Binnen het Colosseum zelf worden nu ook tentoonstellingen gehouden zoals die van de Severi, de bloeddorstige keizerfamilie die heerste over het Rijk van 193-235, die nog loopt tot eind augustus 2019.

Mozaïek uit het Colosseum
Mozaïek uit het Colosseum

Museum in een museum

De nieuwste aanwinst is een permanente expositie van de geschiedenis van het Colosseum zelf onder de titel Il Colosseo si racconta (Het Colosseum vertelt zichzelf). Dit museum in het museum is op 21 december geopend op de tweede galerij, in de buitenlucht zoals alles in het monument. Het interessante daarvan is dat een groot deel gewijd is aan de historie van het complex in de periode na de Oudheid.

Impressie van de publieke tribune in het Colosseum
Impressie van de publieke tribune in het Colosseum

Het Colosseum dat in het jaar 80 door keizer Titus werd geopend, heeft vier en een halve eeuw dienst gedaan als theater voor gladiatorengevechten, sportieve evenementen en terechtstellingen. Na de val van het West-Romeinse Rijk was het snel afgelopen. De laatst gedocumenteerde Spelen vonden plaats in 523 onder de Gothenkoning Theodoric.

Ontwerp Carlo Fontana voor kerk in het Colosseum (1696)
Ontwerp Carlo Fontana voor kerk in het Colosseum (1696)

Maar daarna is het immense gebouw nog duizend jaar lang bewoond geweest. Van de 9e tot de 12e eeuw vormde zich onder de antieke booggewelven een heel dorp, met woonhuizen, winkels, stallen, magazijnen, wijngaarden en kapellen. In 1130 maakte de baronnenfamilie Frangipane zich meester van het Colosseum, om het te versterken tot een burcht in de onophoudelijke strijd met andere Romeinse potentaten.

Maquette burcht Frangipane
Maquette burcht Frangipane

Een heftige aardbeving in 1349 maakte daar een einde aan. Het Colosseum werd te gevaarlijk voor bewoning – al huisde er in de 16e eeuw nog wel een lazaret in – en de regelmatig vallende stenen werden verkocht voor hergebruik. Een nieuwe aardbeving in 1808, toen de artistieke en historische waarde van het Colosseum inmiddels werd erkend, noodzaakte tot de aanleg van twee fikse steunberen die sindsdien het monument staande houden.

Gevallen kapiteel van het Colosseum
Gevallen kapiteel van het Colosseum

Twee millennia historie

In het nieuwe museum wordt twee millennia historie samengevat in ruim 400 voorwerpen: kapitelen en zuilen die vielen bij aardbevingen in de 5e, 6e en 9e eeuw; gewichten waarmee voorwerpen omhoog getakeld werden vanuit de kelders van het amfitheater; olielampen, kannen, dobbelstenen, munten, oesterschelpen, pruimenpitten, munten, resten van weefgetouwen en andere voorwerpen uit het dagelijks leven.

Archeologische vondsten in het Colosseum: lucernae (olielampjes)
Archeologische vondsten in het Colosseum: lucernae (olielampjes)

Daarnaast geven reconstructies en maquettes een goed beeld van hoe het Colosseum er in al die jaren uitgezien moet hebben:

 • De naar rang en stand verdeelde zitplaatsen in het theater;
 • De middeleeuwse akkers en winkeltjes binnen de vier verdiepingen hoge ring van galerijen;
 • De burcht van de Frangipane;
 • De gedenksteen die Mussolini in 1926 aan de basis van het monument plaatste, enzovoort.

Een prachtige aanwinst voor een topmonument dat in 2019 ongetwijfeld nog meer bezoekers gaat trekken!

De inrichting van het museum: de laatste loodjes
De inrichting van het museum: de laatste loodjes

’s Werelds 10 meest geliefde attracties volgens TripAdvisor

 1. Het Colosseum (Rome)
 2. De Vaticaanse Musea (Vaticaanstad)
 3. Het Vrijheidsbeeld (New York)
 4. Het Louvre (Parijs)
 5. De Eiffeltoren (Parijs)
 6. De Sagrada Familia (Barcelona)
 7. De Golden Gate Bridge (San Francisco)
 8. Stonehenge (Engeland)
 9. Het Paleis van Versailles
 10. Het Canal Grande (Venetië)

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kussen bij een ontmoeting in Italië?

Hoe moet je een Italiaan kussen?

Mis je deze Italiaanse dingen ook zo?

10 Italiaanse dingen die we naar hier zouden willen halen