in ,

10 Italiaanse dingen die we naar hier zouden willen halen

Mis je deze Italiaanse dingen ook zo?
Mis je deze Italiaanse dingen ook zo? (foto: Max Pixel)

De meeste van ons hebben niet de mogelijkheid om jaarrond in Italië te verblijven (en dat is misschien maar beter ook). Maar toch: er zijn van die dingen die je maar al te graag in Nederland of België terug zou willen zien of het leven hier nét wat zoeter te maken. Hier zijn een paar van die Italiaanse dingen die wat ons betreft immigratie aan mogen vragen.

1. De grote Italiaanse ijsjes

IJsjes zijn in Italië ongeveer even duur als in Nederland of België, maar over het algemeen een stuk groter. Een ijslepel zie je er niet. Met de spatel wordt een flinke hoeveelheid ijs op je hoorntje gesmeerd. En voor minder dat twee smaken (gusti) hoef je niet te gaan! Laat maar komen, dus.

Lekker grote Italiaanse ijsjes
Lekker grote Italiaanse ijsjes (foto: Pexels)

2. De blauwe zee

In Nederland en België zijn we weliswaar gezegend met flink wat kilometers aan kust. Maar de zee ziet er eerder grijs of bruin uit dan uitnodigend blauw. Mogen wij alsjeblieft ook zo’n mooie kleur zee?

Monte Conero
Zicht van Monte Conero op de azuurblauwe zee (foto: Edward Hendriks)

3. Campings, vakantiehuisjes, hotels

Oost west, thuis bent. Op de campings missen we soms de luxe van thuis. In het vakantiehuisje moeten we regelmatig zoeken naar waar alles is. In een hotel hebben we te weinig ruimte en privacy. Maar toch. Als we thuis zijn, missen we de campings en de vakantiehuisjes in Italië.

Ja, wij zijn weer in Italië!
Als je dit ziet, zit je goed! (foto: Edward Hendriks)
moka souvenir
De originele Moka Express

4. Koffiezetten met een mokkapotje

Een beetje Italofiel heeft ook thuis een Moka Express in de kast staan. Maar hoe vaak gebruik je ‘m? Dat espressoapparaat of die Senseo biedt toch meestal de verleiding van het gemak. In je appartement of vakantiehuis in Italië is in de verste verte geen koffieapparaat te bekennen, maar zo’n schattig mokkapotje voor twee of meer espresso’s tref je vrijwel altijd aan. We missen ‘m!

5. Het Italiaanse klimaat

Oké, eerlijk is eerlijk. Het Italiaanse klimaat is de afgelopen zomer naar Nederland en België geëmigreerd. Hier was het zelfs warmer dan in de laars zelf. Als dat klimaat nu maar blijft, vinden we het best.

6. De Italiaanse taal

Het is jammer dat je in Nederland vrij weinig Italiaans om je heen hoort. Het is zo’n mooie, zangerige taal. Plus: we zouden graag wat meer willen kunnen oefenen. Gelukkig zijn er oplossingen te bedenken. Zet je internetradio eens op een Italiaanse zender. Download een handige app om Italiaans te leren. Of meld je aan voor onze speciale Facebook-pagina waarop je Italiaanse kunt leren van Italianen en zij Nederlands van jou kunnen leren: Tandem Linguistico Italiano-Olandese.

Pizza Margherita, de échte Italiaanse pizza
Pizza Margherita, de échte Italiaanse pizza (foto: Edward Hendriks)

7. Het Italiaanse eten

Ja, een enorm cliché. Maar het is wel waar. Hier te lande hebben we heerlijke broodjes, frietjes, kroketten en stamppotten, maar dat Italiaanse eten missen we stiekem toch wel. Een simpele aglio e olio bijvoorbeeld, of zelfs maar die eenvoudige maar o zo lekkere pizza Margherita. En al die andere heerlijkheden die je op iedere hoek van de straat kunt vinden… Wanneer kunnen we weer naar Italië?

8. De middeleeuwse stadjes

We hebben er ook wel een paar, maar zo rijk bezaaid als in Toscane of Umbrië vind je ze bij ons niet. De prachtige middeleeuwse stadjes die je vaak al van kilometers ver boven op de heuvels kunt zien liggen. Het zijn openluchtmusea waar je zomaar doorheen kunt lopen op te genieten van la dolce vitaEn niet te vergeten die schitterend gekleurde huisjes die je overal tegenkomt.

Gekleurde huisjes in Manarola, één van de Cinque Terre
Gekleurde huisjes in Manarola, één van de Cinque Terre (foto: Pixabay)

9. Het Italiaanse landschap

Glooiende heuvels, ranke cipressen, slingerende weggetjes, ruige valleien, glinsterende meren… Op het Italiaanse landschap raak je nooit uitgekeken. Alleen al hiervoor zouden we direct in de auto of het vliegtuig naar Italië willen stappen.

10. Het prettige licht

De kleur van de zee (punt 2) heeft natuurlijk alles met de lichtinval te maken. Die stemt meestal net wat vrolijker dan hier. Ook al is het in Italië koud, dan nog is het wat minder winter dan hier. Een dosis mediterrane lichttherapie doet iedereen goed!

Wat mis jij uit Italië?

Natuurlijk zijn er ook genoeg dingen uit Italië die we liever NIET naar hier halen, maar dat is iets om in een ander blogartikel op terug te komen.

Nu rest ons de vraag: wat mis jij als je niet in Italië bent? Laat hieronder jouw reactie achter. We zijn heel benieuwd!

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De binnenzijde van het Colosseum

Nieuw museum vertelt de historie van het Colosseum

Kerstmaal uit Lombardije

Het kerstmaal: culinair hoogtepunt in elke Italiaanse regio