in , ,

Column: op de Vespa door De Marken

Vespa Tour in De Marken

Iedereen kent ze wel, de Vespa’s waarmee veel Italianen zich op vlotte wijze een weg banen door het drukke verkeer in de stad. In De Marken (Le Marche) zijn ze eigenlijk helemaal niet zo nodig. Hier hebben we geen files op de kronkelweggetjes in het achterland en zelfs niet in de kleine steden. De Vespa wordt hier natuurlijk wel gebruikt, maar dan vooral recreatief.

Menig vakantieganger droomt ervan om een keer een tocht te maken door het Italiaanse landschap met adembenemende uitzichten. Daar spelen vele bedrijven op in, die Vespa’s verhuren aan toeristen. Een Vespa-tour uitzetten voor een groep Nederlandse werknemers is eigenlijk net zo leuk!

Fiat 500 Cabrio in De Marken
De route uitzetten met de Fiat 500 Cabrio; geen straf

Vespatour

Maar niet alleen toeristen bezoeken Italie om scooter te rijden. Via een van onze kennissen zijn wij benaderd om een Vespa-tour te organiseren voor medewerkers van een bedrijf dat in De Marken gevestigd is.

Zij brengen vanuit Nederland een bliksembezoek aan hun bedrijf en in de middag is er tijd voor een informeel uitstapje. Wij mochten de rit gaan uitzetten, waarvoor de organisator zijn Fiat 500 Cabrio ter beschikking stelde. Na de Vespa is dit toch wel een van de meest ideale opties om het Marchesiaanse landschap te verkennen.

Wijnstokken en graanvelden

Met de wind in de haren rijden we op een zonnige dag even ten zuiden van de rivier de Esino tussen de wijnstokken en graanvelden door. Na vele wegen te hebben verkend en verschillende dorpjes en terrasjes te hebben aangedaan tellen we de kilometers bij elkaar op en plakken er enkele fotostops tussen.

De Fiat 500 bevalt goed. Daarom spreken we af dat ik er tijdens de tour, geheel in stijl, met een gehuurde Fiat 500 achteraan rijd zodat ik foto’s en een filmpje kan maken.

We starten in Cupramontana, de hoofdstad van de Verdicchio-wijnstreek, waar in oktober de bekende wijnfeesten worden gehouden. Onderweg stoppen we even bij het stuwmeer van Cingoli en rijden door naar de gelijknamige plaats.

Vespa Tour in De Marken
Op de Vespa door de haarspelbochten

Het balkon van De Marken

Cingoli wordt ook wel het balkon van De Marken genoemd. Bij helder weer is er een uitzicht van de zee tot aan het Monte Sibillini-gebergte. Helaas is het weer op de dag zelf niet van dien aard dat dat ook lukt. Een kleine bui zorgt ervoor dat we snel een Italiaans barretje induiken voor een heerlijke caffè.

De rit is een succes, de afgesproken 40 kilometer per uur, daar gaan we ruimschoots overheen. De mannen hebben er zin in en rijden alsof ze op een motor zitten. We hebben veel bekijks onderweg als we als een slinger door de dorpjes rijden.

We bezoeken een oleificio en maken kennis met het proces van olijfolie maken. In De Marken alleen al zijn zestig verschillende soorten olijfbomen. Natuurlijk sluiten we dit bezoek af met een proeverij. Overheerlijke hapjes komen op tafel: bruscetta, tapenade, kaas met zelfgemaakte honing en meloen.

Via Staffolo dat omgeven is door een prachtige middeleeuwse muur rijden we terug naar Cupramontana. Daar wacht ons een heerlijke aperitivo en met een toast sluiten we een zeer geslaagde dag af.

Tekst en foto’s door Marion van vakantieaccommodatie La Valle Verde

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Murazzano

Column: l’Estate Ragazzi, de kinderspeelweken in Murazzano

Italië op het Spoor - Tim Parks

Italië op het spoor van Tim Parks