in

Paus op keukentrap haalt de ochtend niet

Weggehaalde Superpaus op keukentrapje van Mauro Pallotta

Een kunstwerk met paus Franciscus hield het net de eerste uren daglicht vol. Het nieuwste werk van de Italiaanse straatartiest Mauro Pallotta was daarna alweer weggespoten van de muur bij het Vaticaan, waar het opdook. Voor Italiaanse begrippen met ongelooflijke voortvarendheid.

Op de muurschildering van Pallotta was Franciscus te zien, die op een keukentrapje boter, kaas en eieren met vredestekens speelde. Met links van hem een lid van de Zwitserse Garde, voor de paus op uitkijk. Na een rondgang op Twitter verdween het kunstwerk afgelopen woensdag ook weer net zo snel.

Een gemeentelijke schoonmaakploeg verwijderde de schildering met een bedrijvigheid die Romeinen van de reinigingsdienst niet kennen. ‘Heel erg jammer. Het werk was helemaal compleet. De paus, spelend met vredestekens. Prachtig,’ zegt de kruidenier op wier winkelmuur de schildering stond.

Romeinse Banksy

Pallotta wordt gezien als een Romeinse Banksy. Maatschappelijk kritisch werk van de artiest duikt met zekere regelmaat op in de straten van de hoofdstad. Pallotta raakte met name bekend door een andere muurschildering van Paus Franciscus, waarop de kerkvader als een superheld werd afgebeeld. Dit werk werd opgepikt door de persdienst van het Vaticaan en raakte wereldwijd bekend.

Anders dan de Britse artiest Banksy is Pallotta overigens gewoon te vinden op een website. Daar verkoopt hij het werk dat hij eerst in Rome op stadsmuren achterliet. Het is nu wachten op paus Franciscus op het keukentrapje.

LEES OOK:  VIDEO: moe van pasta? Ga naar de internationale markt in Rome

Foto boven: CNS/Carol Glatz

Paus op keukentrap haalt de ochtend niet
Beoordeel dit artikel

Geschreven door Rop Zoutberg

Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Loading…

Italiaans koken: salute happiness

Homemade happiness: Italiaans koken

De Passarella di Christo aan het Iseomeer

Het Iseo-wonder van Christo