in , , , ,

Het Iseo-wonder van Christo

De Passarella di Christo aan het Iseomeer

Toen de beroemde Bulgaarse kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff aan zijn Italiaanse avontuur begon, kon hij niet vermoeden wat een enorme stormloop er los zou barsten aan het doorgaans zo vredige Iseomeer. Italianen en buitenlandse toeristen stonden afgelopen zomer te popelen om over het water te lopen.

Lopen over het water

Net als Jezus over het water lopen. Hoe doe je dat zonder een nat pak te halen? Uit Christo’s (zijn naam is zeker toepasselijk) kunstzinnige brein, ontsproot dit lumineuze idee. Hij had er geen geschiktere omgeving voor kunnen bedenken. Op 18 juni kon het grote avontuur beginnen en op 3 juli was de laatste dag. Ook voor Christo zelf was dit een spannend moment.

Eindresultaat

De voorbereidingen vergden veel tijd en de inzet van vele vrijwilligers. Na veel ‘bloed, zweet en tranen’ was er een eindresultaat om trots op te zijn. Met grote en zware ankers van beton werden de pontons stabiel gehouden. La Passarella di Christo was geboren. Vier kilometer lopen over het water over een oranje tapijt van zestien meter breed en een halve meter dik. Toegang: gratis. En dat trok veel mensen afgelopen zomer!

Verwachte bezoekersaantallen

De veiligheidsdiensten hadden gerekend op zo’n 17.000 bezoekers per dag. Het werden er in totaal 1,5 miljoen. Vanaf het moment dat de Passerella werd geopend, begonnen hordes toeristen uit alle windstreken het kleine Sulzano te bestormen. Een niet aflatende stroom mensen wilde deze beleving meemaken. Sulzano kwam definitief op de kaart te staan.

Monte Isola

Vanuit het rustige stadje Sulzano kon je lopen naar Monte Isola (letterlijk ‘eilandberg’ en in de volksmond Montisola genoemd). Het is het grootste eiland van alle meren in Europa. En als extraatje een rondje om het eilandje San Paolo, al jarenlang eigendom van de familie Beretta (de beroemde Italiaanse wapenfabrikant). Dat is nog eens iets anders dan in een bootje de oversteek maken.

Rijendik naar Sulzano

Mijn vrienden die in het lieflijke dorpje Toline wonen en uitkijken over dit schilderachtige meer, hebben de eerste dagen stromen auto’s voorbij zien komen. Met filevorming tot in de lange tunnels langs het meer tot gevolg. Er kwam geen einde aan. Al snel werd besloten dat er alleen nog met het openbaar vervoer toegang was tot Sulzano.

Zelf hebben ze ook kunnen genieten van de bijzondere passeggiata over ‘hun’ meer. Een unieke ervaring, vertelden ze me.

Dag en nacht

De Passarella was dag en nacht open. Vooral ’s nachts had het iets magisch om over het donkere water naar de lichtjes van de eilanden te lopen. Tussentijds is er nog ‘onderhoud’ gepleegd, om de veiligheid te blijven waarborgen. Op 2 juli kwam er een storm over het meer razen, waardoor de Passarella gesloten bleef. Verder verliep alles, ondanks de grote drukte, toch redelijk geordend.

Must-see, ook zonder het wonder van Christo

Op DitIsItalie.nl verscheen onlangs ook een artikel met een aantal must-sees in Italië en het Iseomeer is hier absoluut één van. Dit prachtige meer, omringd door een hoog en ruig gebergte, met zijn schattige dorpjes langs de oevers en in de bergen, waar de schitterende vergezichten over het meer adembenemend zijn. Het is een bezoek meer dan waard, ook zonder La Passarella di Christo.

Foto’s: Gert Jan Rohmensen

Marleen Rohmensen

Geschreven door Marleen Rohmensen

Mijn liefde voor Italië is groot. Ik voel het als mijn tweede vaderland. Ik kom er al mijn hele leven en spreek de taal vloeiend. Ik heb er een aantal jaren gewoond en gewerkt (in Florence en in Milaan) en ben ook jaren in het zuiden van Italië geweest, zodat ik ook veel geleerd heb over de mentaliteit en de cultuur in het zuiden (Calabrië) en over het grote verschil met het noorden van Italië. Zo heb ik zelfs het Calabrese dialect leren verstaan en spreken. Mijn eigen bedrijf is 'in wording'. Het wordt een website voor de verhuur van vakantiehuizen en koophuizen of bouwpercelen in een specifiek deel van Umbrië en dit wil ik in de toekomst verder uitbreiden naar andere delen van Italië.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Weggehaalde Superpaus op keukentrapje van Mauro Pallotta

Paus op keukentrap haalt de ochtend niet

wijnfontein in Italië

Gratis wijnfontein opent in Italië