in , ,

Homemade happiness: Italiaans koken

Een mooi kookboek, maar écht Italiaans?

Italiaans koken: salute happiness

Als er caponata, torta della nonna en panzerotti in een kookboek staan, is het dan pas écht Italiaans? Niet volgens Homemade happiness: Italiaans koken. Sommige klassiekers uit de Italiaanse keuken missen in dit boek. Maar het smaakpalet is toch onmiskenbaar Italiaans. En er zitten ook leuke receptjes in die wél echt Italiaans zijn maar die je in andere kookboeken om een of andere reden niet ziet.

Bijvoorbeeld: hoe maak je de eenvoudige bellini-cocktail? Een aanvulling met Italiaanse cocktails als alternatief voor het Hollandse aperitief.

Geen poespas in Italiaans koken

Zo staat er ook een prachtig recept in voor een rozenbrood met abrikoos. Dat zijn van die rolletjes deeg met gist en een vulling die je naast elkaar in een vorm legt. Door de marsala is het een Italiaans brood geworden. Ik wil het zó gaan maken. Lekker! De makers doen niet aan poespas met Italiaanse namen. Mag het in Italië een torta di rose heten, in dit kookboek noemen ze het gewoon abrikozenbroodjes. De bagna cauda heet gewoon een ansjovisdip. Dat is wel een plus, vind ik.

italiaanse-koken-salute-happiness-2

Hollandse hipheid

De ingrediënten zijn best hip: veel ruimte voor bonen en linzen die toch weer een comeback hebben gemaakt. Deze worden ook veel gebruikt in de Italiaanse cucina povera, de heerlijke armeluiskeuken. Daar staan dan weer geen recepten van in dit boek. Linzen en bonen worden gebruikt voor luxe salades en soepen. Ook lekker.

Ook mengt de schrijfster van het boek ingrediënten op een moderne manier, waar veel Italianen zelf nog niet aan toe zijn. Zoals mascarpone in de soep of op de pizza. Daar zal een Italiaan zelf niet zo gauw op komen, maar lijkt mij ook best lekker. Nou mogen buitenlanders soms best meedenken over het moderniseren van de Italiaanse keuken, maar doe dat niet in aanwezigheid van een nonna (de Italiaanse oma)!

italiaanse-koken-salute-happiness-3

Niet specifiek Italiaans

Veel groene en gezonde gerechten, die ook niet specifiek Italiaans zijn. In plaats van een peperonata worden de paprika’s eenvoudig gegrild en de pollo al forno (die krijgt ineens wel een Italiaanse naam: kip uit de oven was blijkbaar toch niet zo mooi) is eigenlijk veritaliaanst door een beetje parmaham bij te doen. Parmaham is ook lekker bij vis, dus er is ook een recept van dorade met parmaham.

italiaanse-koken-salute-happiness-4

Toch een must-have kookboek?

Er staan mooie foto’s in Homemade happiness: Italiaans koken. Een nette indeling met links het recept en rechts de foto of andersom (blijft toch mijn favoriete indeling voor een kookboek). Het brein achter de recepten én de foto’s is Floor van Dinteren (Floorabella), geen bekende kokkin. Ze heeft wel een prachtige website en een leuk bedrijf dat zich profileert met een Franse inslag. Pakt ze de mediterranee toch even mee!

Cannoli

Of toch niet?

Toen ik het recept voor de cannoli probeerde, bleken de hoeveelheden en de ingrediënten niet te kloppen. Bij controle op een aantal Italiaanse sites bleek het ei te ontbreken. Een vreemd verhaal. Uiteraard heb ik dit voorgelegd aan de uitgever, die het ook raar vond en beloofde het uit te zoeken.

Homemade happiness: Italiaans koken is een leuk kookboek met lekkere recepten. Maar wil je eten zoals een Italiaan dat doet, dan zou ik toch eerder De Zilveren Lepel of Koken con Amore aanraden.

Homemade happiness: Italiaans koken
door: Floor van Dinteren
240 blz.
€ 17,50
Image Books Factory, 2016
ISBN 9789463330022

Koop bij bol.com

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

raarste klachten van toeristen in Italië

De raarste klachten van toeristen over de indrukwekkendste Italiaanse bezienswaardigheden

Weggehaalde Superpaus op keukentrapje van Mauro Pallotta

Paus op keukentrap haalt de ochtend niet