Voor de kust van Napels ligt het eiland Capri. De natuur is adembenemend mooi met een grillige kust, vele grotten – zoals de magnifieke Grotta Azzurra – en steile kliffen. In dit artikel presenteren we je de 10 mooiste plekken op Capri.

De hoogste berg op het eiland is de Monte Solaro (589 m) in de buurt van Anacapri. De Monte Tiberio is de andere berg (334 m), gelegen aan de oostkant van het eiland. Het eiland is 7 km lang en maximaal 3 km breed, de oppervlakte is 10 vierkante kilometer en er wonen circa 14.000 mensen.
In de zomermaanden wordt Capri overspoeld door toeristen. Ben je er in het hoogseizoen? Dan is het aan te raden om op het eiland te overnachten. ’s Avonds en in de vroege ochtend is het er juist heerlijk rustig, want Capri wordt vooral bezocht door dagjesmensen die ’s avonds weer vertrekken.

Inhoudsopgave
Hoe kom je op Capri?
Klaar om de mooiste plekken van Capri te ontdekken? Je kunt het eiland bezoeken met de veerboot vanaf Napels. Het is tussen de 50 minuten en 85 minuten varen, afhankelijk van welke boot je neemt. Vanaf Sorrento op het Amalfitaanse schiereiland is Capri circa 20 minuten varen.
In de zomermaanden kun je ook vanuit andere plaatsen aan de Amalfitaanse kust naar Capri. Het is overigens niet mogelijk om de auto of scooter mee te nemen naar Capri (dit kan wél in de wintermaanden). Scooters zijn wel op het eiland te huur.

Online of in de havens kun je gemakkelijk tickets kopen voor de overtocht. Reis je met rederij SNAV, dan wordt aan boord een leuk filmpje vertoond met de veiligheidsinstructies.
Een kapitein met baard en grijze haren vertelt al dansend en zingend op het voordek wat de passagiers in geval van nood moeten doen. Zijn woorden worden ondersteund door mooie stewardessen die op hoge hakken om hem heen dansen.
Dit filmpje wordt doorlopend vertoond, zodat je bijna hoopt dat de boot op de rotsen vaart en dat je dan door een mooie stewardess of een goed uitziende kapitein gered wordt…
Eenmaal veilig op Capri aangekomen, is het tijd om de bezienswaardigheden van het eiland te gaan ontdekken. Dit zijn de mooiste plekken op Capri, die je zeker niet mag missen.
1. Marina Grande

De boot brengt je naar Marina Grande, de haven aan de noordkant van het eiland. Vrijwel iedereen komt in deze haven aan en hier begint je ontdekkingstocht van Capri. In de haven vind je ook de loketten van de bussen, de tandradbaan, de veerboten en het toerismebureau.
In de haven staan vele taxi’s en kleine bussen klaar om je naar alle bezienswaardigheden op Capri te brengen.
2. Capri-Stad
Je kunt ook met de tandradbaan (funicolare) naar Capri-stad. De tandradbaan brengt je rechtstreeks naar La Piazzetta, het hart van Capri. Piazzetta betekent ‘klein plein’. Het plein is inderdaad slechts een paar vierkante meter en heeft vele terrassen.

Op de terrassen zitten bekende acteurs, miljardairs, prinsen en prinsessen maar ook gewone mensen. ’s Ochtends vroeg is La Piazzetta ( de eigenlijke naam is Piazza Umberto I) echt van de inwoners van Capri.

Hier komt men langs voor het werk, om de krant te lezen en om de ontbijten van een cappuccino en een cornetto. Het symbool van het plein is de Torre dell’Orologio, een kleine klokkentoren die los van de kerk Santo Stefano staat.

In Capri-Stad zijn vele luxe winkels, kleine boetiekjes, restaurants, barretjes, ijssalons en souvenirwinkeltjes te vinden. Een typisch souvenir van Capri is de limoncello.
Het verhaal gaat dat Maria Antonia Farace, die een citroen- en sinaasappelboomgaard bezat, dit drankje voor het eerst heeft gemaakt. Het recept voor de limoncello zou na de oorlog door haar neef zijn overgenomen en werd zo een geliefd drankje in de bar die hij opende, totdat zijn zoon Massimo Canale het in 1988 op grotere schaal ging produceren en het merk registreerde.
Aan de Amalfitaanse kust en in Sorrento wordt overigens ook geclaimd dat limoncello oorspronkelijk daarvandaan komt. Danny de Vito, een groot liefhebber van caprese limoncello noemt dit drankje ‘vloeibare zon’.
3. Keizer Tiberius en Villa Jovis
Capri is al eeuwenlang geliefd bij de jetset en de politiek. Keizer Augustus (geboren op 23 september 63 v.Chr) kwam hier al en ook keizer Tiberius (geboren op 16 november 42 v.Chr) heeft hier lang gewoond. Villa Jovis (Villa van Jupiter), dat op de oostelijke punt van het eiland lag, was zijn grootste villa.
De ruïnes kun je bezoeken. Vanaf het centrum van Capri-Stad is het ongeveer 2 km wandelen. Het uitzicht vanaf de ruïnes is prachtig, in de verte zie je bij goed weer Sorrento liggen, de Vesuvius en de Amalfitaanse kust.
De restanten van de keizerlijke Villa Jovis Zo zag Villa Jovis eruit in betere tijden (bron: ArtStation)
Vanuit deze villa bestuurde hij het Romeinse Rijk (omdat hij een afkeer had van de Romeinse politieke slangenkuil en bang was voor aanslagen). Door middel van lichtsignalen gaf hij bevelen door aan het vaste land die vervolgens weer aan Rome werden doorgegeven.
Volgens de overlevering zou Tiberius hier ‘bunga bunga’-feestjes hebben gehouden, wat latere keizers ook zouden doen.
Vanaf de rots achter het kerkje liet hij zijn tegenstanders, luie slaven of afgedankte minnaressen, in zee gooien, deze rots wordt ook wel de Salto di Tiberio (letterlijk ‘sprong van Tiberius) genoemd. Later werden deze verhalen weer betwist.

4. Anacapri

Vanaf de haven zijn er veel taxi’s, maar ook bussen die je naar Anacapri brengen, het andere stadje op het eiland. De weg naar Anacapri loopt steil omhoog en heeft talrijke haarspeldbochten.
Taxi- en buschauffeurs slaan vele kruisjes op de route, niet omdat ze zich druk maken over afgronden waar je langsrijdt maar, omdat er bijna bij elke bocht wel een Mariabeeldje staat.
Anacapri is rustiger dan Capri-Stad, zeker ’s avonds, maar niet minder de moeite waard. Je kunt hier Villa San Michele bezoeken, een villa gebouwd door de architect Axel Munthe, op de resten van een Romeins huis.
De villa is opengesteld voor het publiek. Er zijn Egyptische, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden te zien. In de tuin met zijn vele mediterrane planten staat ook een sfinx die peinzend over de zee staart. Als je met je hand de achterkant van de sfinx aanraakt, mag je een wens doen.
Ook kun je het Casa Rossa (rode huis) bezoeken, hier is de tentoonstelling ‘Isola Dipinta’ – het geschilderde eiland – te zien in combinatie beelden die gevonden zijn in de Grotta Azzurra.

Ook de kerk San Michele Arcangelo is bezienswaardig, vooral de vloer van majolicategels waarop het aardse paradijs met Adam en Eva te zien is.
Majolicavloer in de San Michele Detail van de vloer
In Anacapri kun je ook de stoeltjeslift nemen naar de Monte Solaro, de hoogste berg van het eiland. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland, de Baai van Napels, de Amalfitaanse kust en zelfs Calabrië.
Je kunt ook te voet naar boven, de wandeling duurt circa 1 tot 1,5 uur.
5. Grotta Azzura
De Grotta Azzura is ongetwijfeld de drukst bezochte bezienswaardigheid van Capri. In de Marina Grande kun je een boot nemen naar deze grot. Of je pakt de bus naar Anacapri en gaat vanaf daar met de bus naar de Grotta Azzurra.
Bij veel wind, golven of hoog water is de blauwe grot gesloten voor bezoekers. Met kleine roeibootjes ga je de grot in, die 25 meter breed en 60 meter lang is. De ingang is vaak niet hoger dan een meter, daarom moet je op de bodem van de boot gaan liggen, anders stoot je je hoofd. Het magische blauwe licht is het mooist vlak voor de middag.
Pas in 1826 werd de grot herontdekt door August Kopisch, een Duitse dichter en schilder. De bewoners van Capri geloofden dat er een vloek op de grot rustte en dat als je naar binnen ging je gek zou worden.
Kopisch was hier niet bang voor én een goed zwemmer en besloot naar binnen te zwemmen. Hij vond ook aanwijzigingen dat de grot al in de Romeinse tijd al bekend was, zo heeft hij twee beelden in de grot gevonden die je nu in het Casa Rossa kunt bewonderen.

Boven de grot is een leuk terras waarvandaan je de grot niet kunt zien, maar wel alle bootjes die voor de grot liggen te wachten om naar binnen te mogen.
6. Scala Fenicia
Deze trappen lopen van Marina Grande naar Anacapri (het einde is bij Villa San Michele). Het is een prachtige wandeling met mooie uitzichten.

Het mooist en makkelijkst is om van Anacapri naar Marina Grande te lopen, omdat je dan naar beneden loopt en zo kunt genieten van de mooie uitzichten. De trap heeft 921 treden en is 1,7 km lang.
De trap is lang geleden gebouwd door de Grieken en was tot aan 1877 de enige toegang tot Anacapri.
Halverwege de trap komt je langs een oude kapel gewijd aan Sant’Antonio, de patroonheilige van Anacapri. De kapel wordt ook wel de ‘matrozenkapel’ genoemd omdat zeelieden hier gingen bidden voordat ze uitvoeren.
In de rotsen zijn er verschillende grote kruizen uitgehouwen. Deze stammen uit de 17de eeuw en dienden als bescherming tegen de boze geesten en tegen vallende rotsen, een fenomeen dat het eiland op meer plaatsen kent.
Vlak voor Anacapri wandel je door de Porta delle Differenza. Dit was de deur die de grens tussen Capri-Stad en Anacapri markeerde.
In de tijd van de pest hielden de bewoners van Anacapri deze deur gesloten en hoopten zo deze ziekte buiten hun stad te houden.
7. Giardini di Augusto

De Giardini di Augusto is een prachtige tuin met verschillende terrassen aangelegd door Friedrich Alfred Krupp, een Duitse staalproducent en de directeur van de firma Krupp.

Je hebt hier een mooi uitzicht op de Via Krupp en de Faraglioni. In de tuin staat een beeld van Lenin. In 1908 heeft ook hij op Capri gewoond.
8. Via Krupp

Vanaf de tuinen liet Krupp een weg aanleggen, de Via Krupp. Hij financierde het grootste deel van de weg zelf. De bouw werd in 1900 begonnen en was in 1902 klaar, net voor de dood van Krupp.
Krupp wilde deze weg om sneller bij zee te komen (bij Marina Piccola) waar vaak zijn schip voor anker lag. Deze weg overbrugt een hoogteverschil van circa 100 meter en is prachtig om te zien.
De weg werd in 1976 gesloten vanwege veiligheidsredenen, in 2008 ging de weg weer open, maar hij wordt alsnog vaak afgesloten voor het publiek vanwege vallende stenen.
9. Faraglioni
Vanaf de Giardini di Augusto heb je een mooi uitzicht op de Faraglioni. De Faraglioni bestaan uit drie rotsen die oprijzen uit de zee.

Elke Faraglione heeft een naam: Stella heet de rots die aan het vasteland grenst, Faraglione di Mezzo heet de middelste rots en Faraglione di Fuori (of Scopolo) heet de derde rots.
Op deze laatste rots leeft de beroemde blauwe hagedis, dit is de enige plek op aarde waar dit dier leeft en volgens de verhalen bewaakt hij een schat die door Tiberius hier is verstopt.
De Faraglioni hebben een hoogte van ongeveer 100 meter. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse pharos dat vuurtoren betekent. In de oudheid werden hier ’s nachts vuren gestookt om de zeelieden te waarschuwen voor deze rotsen.
10. Marina Piccola
Marina Piccola is de zuidelijke haven van het eiland met een mooi strand. In vergelijking met andere plaatsen op het eiland is het hier altijd warmer, omdat deze plek is ingesloten door steile rotswanden.

Zelfs in de winter kun je hier heerlijk op het strand liggen (en zwemmen). Hier is de bekende Scoglie delle Sirene (rots van de Sirenen). Volgens de Griekse mythologie is dit de plaats waar de Sirenen Odysseus trachtten te verleiden met hun muziek.
Zelf de mooiste plekken op Capri ontdekken?
Krijg je al zin om naar dit bijzondere eiland in de Golf van Napels af te reizen en al die mooie plekken, wandelroutes, tuinen, havens, stranden en bezienswaardigheden zelf te ervaren? Méér beleven dan de dagjesmensen op Capri beleven? Van een verblijf op Capri zul je geen spijt krijgen!

En wat dacht je van dit hotel met misschien wel het mooiste uitzicht van heel Capri?
Er is veel meer moois aan accommodaties op Capri te vinden, ook relatief betaalbaar in bijvoorbeeld het voor- of naseizoen. Snuffel maar eens door de hotels en vakantiehuizen op het eiland.
Hier vind je de mooiste accommodaties op Capri.
Veelgestelde vragen over Capri
Ja, Capri is relatief duur. Er komen hier veel toeristen van over de hele wereld, die allemaal souvenirs willen kopen, eten, drinken en overnachten op een eiland van beperkte grootte. Dat drijft de prijzen op. Je kunt het beste in het voor- of naseizoen gaan.
Nee, je kunt niet kamperen op Capri. Er zijn wel genoeg vakantiehuizen, appartementen en hotels, maar die moet je wel ruim van tevoren boeken om zeker te zijn van een plek op het eiland. Je kunt trouwens wel proberen of je op een boot kunt slapen.
Beide. Het eiland heet Capri en de hoofdstad van Capri heet ook Capri. De stad wordt Città di Capri (Capri-Stad) genoemd. Capri maakt deel uit van de provincie Napels.
Capri ligt voor de uitstekende punt van het schiereiland van Sorrento, in de Golf van Napels en hoort bij de provincie Napels. Redelijk in het zuiden van Italië, dus.
Het eiland meet maximaal 7 kilometer bij maximaal 3 kilometer. In oppervlakte is het ongeveer 10 km2 groot.
Het makkelijkst kun je op Capri komen via de veerboten die elke dag enkele malen vertrekken vanaf Napels of van Sorrento. Je kunt eventueel ook een privé-taxiboot huren, maar de kosten daarvoor zijn natuurlijk flink hoger.
Het grootste deel van het jaar is Capri gesloten voor auto’s en motoren. Het is ook niet nodig, omdat je het eiland prima met het openbaar vervoer, met de scooter, de fiets, de tandradbaan of te voet kunt verkennen.
Dat hangt erg af van het seizoen, vanaf de plaats waar je aan boord gaat en of je een snelle of een langzame veerboot neemt. Reken op prijzen van tussen de € 20 en meer dan € 70 per persoon voor een enkele reis. Je doet er goed aan meerdere rederijen en tijdstippen met elkaar te vergelijken om de beste prijs te krijgen.
Ben jij weleens op Capri geweest? Wat zijn jouw mooiste plekken of bezienswaardigheden? Laat het weten in een reactie.
Bekijk ook: de mooiste eilanden van Italië.
Voor meer informatie over Capri: www.capri.com
Comments