in , ,

La Laguna Veneta

Het kleurrijke eilandje Burano
Het kleurrijke eilandje Burano (photo credit)

Het hart van de Venetiaanse lagune is onmiskenbaar het unieke Venetië – zowel in geografisch als toeristisch opzicht – maar meer nog dan deze stad wordt het gebied gekenmerkt door het leven op de overige eilandjes en de kuststroken die behoren tot de lagune. Laten we daarom eens met de vaporetto de lagune doorkruisen en zien wat ze ons te bieden heeft!

Startpunt voor onze reis van zuid naar noord door de Venetiaanse lagune is Chioggia. Dit stadje is Venetië in het klein en aanzienlijk minder toeristisch. Wandel hier over de statige Ponte Vigo met op de brugleuningen beeltenissen van een kleine leeuw – het stadssymbool van Chioggia. Bekijk ook het uurwerk op de klokkentoren van de Sant’Andrea, dat weleens het oudste en tevens nog werkende uurwerk ter wereld zou kunnen zijn.

Bovendien, als grootste visleverancier van Italië, is de vismarkt van Chioggia een bezienswaardigheid en om in het hoogseizoen de heerlijkste vis te kunnen proeven is een tafel reserveren noodzakelijk.

Chioggia vormt het decor voor de Italiaanse film Io sono Li, die op dit moment in de Nederlandse filmhuizen draait

Pelle strane

Vanuit Chioggia in noordelijke richting bereiken we de 11 kilometer lange kustlijn van Pellestrina die op sommige punten slechts enkele meters breed is. De naam komt vermoedelijk van ‘pelle strane’, vanwege de verweerde huid van de vissers die er wonen. Eén van de vier vissersdorpjes van de kustlijn is het gelijknamige dorp Pellestrina, dat 450 meter lang is en 50 meter breed. Lang geleden is het toegewezen aan 4 Italiaanse families; voor meer gezinnen was eenvoudigweg geen plaats! Hotels of bed&breakfasts kent Pellestrina niet, maar hoe klein ook, de enige eetgelegenheid – Ristorante da Celeste – behoort tot de allerbeste van de hele lagune!

Schilderachtig Pellestrina in de Venetiaanse lagune
Schilderachtig Pellestrina in de Venetiaanse lagune (photo credit)

En zeker niet alleen dat is de moeite waard in dit schilderachtige dorpje. Pellestrina vertelt met verve de geschiedenis van het merletto. Op de Scuola di Merletto di Tombolo wordt al generaties lang de kunst van het ragfijne kantwerk onderwezen. Het langste stuk kantwerk ooit gemaakt is 450 meter lang en toont de gehele kustlijn van het dorp Pellestrina. En dan te bedenken dat je met een meter kantklossen al snel 20 uur zoet bent!

Lido

Vervolgen we onze weg naar het noorden dan komen we bij de stranden van het Lido met fijn, helderwit zand. De rijken der aarde brengen hun vakantie door in het Excelsior of Hotel des Bains, maar ook de venetiani komen hier graag en huren dan een strandhuisje. Gescheiden door een waterweg liggen boven het Lido nog meer zandstranden.

Paardenstallingen

Dit is de kust van Cavallino, die haar naam dankt aan het feit dat de Romeinen deze landtong destijds gebruikten om hun paarden te stallen. Tegenwoordig echter zijn hier veel campings en bungalowparken gelegen waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Ook de stranden van Sant’Erasmo zijn prachtig (en alleen per boot te bereiken).

Burano en San Francesco del Deserto

We eindigen onze reis door de lagune bij de eilandjes Burano en San Francesco del Deserto. In kleurrijk Burano kijk je je ogen uit: de vrouwen kantklossend voor hun huizen, de mannen druk in de weer met visnetten en huizen in alle kleuren van de regenboog! Het geheel oogt daardoor sfeervol en vriendelijk, maar de ware functie van de gekleurde huizen is dat de vissers zo hun weg naar huis kunnen vinden. In de herfst kan namelijk dichte mist opsteken en zonder de opvallende kleuren zouden de vissers geen hand voor ogen zien.

Het kleurrijke eilandje Burano (photo credit)
Het kleurrijke eilandje Burano (photo credit)

In het Museo del Consorzio Merletti di Burano is bovendien een collectie kantwerk te bewonderen. Vanaf Burano is het kleine San Francesco del Deserto snel te bereiken. Neem hiervoor wel contact op met de fraters van het klooster, dan zullen zij een bootje naar Burano sturen om je op te halen.

Eenmaal daar valt direct de serene rust op. Het eilandje is vergeven van cipressen en het enige geluid komt van de tjilpende vogels. De Franciscanenbroeders geven je graag een rondleiding over het terrein en door hun klooster.

Je merkt het, de lagune zit vol bijzondere verrassingen! Veel plezier op jouw eigen ontdekkingstocht over het water tijdens je volgende bezoek aan de regio!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italië op het Spoor - Tim Parks

Italië op het spoor van Tim Parks

Io sono Li

Italiaanse film: Io sono Li