Ravioli maak je met de pastamachine. Je maakt brede stroken lasagne, daar doe je toefjes vulling op. Dan sluit je de ravioli af met nog een laag pasta en snijd je de zo karakteristieke vierkantjes.
Ravioli uit blik
Vroeger, op vakantie op de camping, was ik dol op ravioli uit blik. Die kochten mijn ouders dan bij gebrek aan een goede keuken. Inmiddels weet ik dat ravioli uit blik toch een categorie apart is. Veel leuker is het om ‘m zelf te maken. Je eet dan met meer plezier. Je kunt er van alles in doen, maar niet alles is lekker.
Klassieke ravioli-recepten
Zo zijn er klassieke recepten die me niet bevallen. Misschien moet ik die nog eens in Italië eten, en niet zelf maken. De Piemontese agnolotti bijvoorbeeld, met stoofvlees, die ik maakte voor mijn oma en oudtante van eind 80, een paar weken terug. Dat zijn zeker geen eters die houden van vreemd voedsel, maar stoofvlees is ook in Nederland een klassieker, dus ik dacht: dat moet een succes worden. Helaas…
Een voorwaarde voor goede ravioli is dat de vulling niet te droog en niet te nat is. Het moet smeuïg zijn, maar niet melig. En het moet smaakvol zijn, maar niet eentonig.
Mijn (niet per se Italiaanse) ravioli-top 5:
5. Gorgonzola en peer. Zoet en hartig. Wat mij betreft een klassieker.
4. Vulling van kruiden en ricotta in een saliebotersausje. Mmmmm!

3. Ravioli met een vulling van zoete aardappel en pecorino. Het recept las ik op de kookwebsite van de BBC. Zoete aardappel is geen typisch Italiaans ingrediënt. Ik maakte ‘m met mijn Engelse zwager in Brabant. Wellicht kan ik deze ooit nog introduceren in Toscane. Als ik daar ergens een zoete aardappel kan vinden.

2. De citroenravioli met geitenkaas van Ottolenghi. Prachtig geel gekleurd door de kurkuma. Ook zeker niet typisch Italiaans. Maar Ottolenghi is geen onverdienstelijk kok, zo weten de meesten.

1. De klassieke gevulde pasta: tortellini bolognesi. Met parmaham, mortadella en gehakt. Nou ja, iets wat daar op lijkt. Een vleesvulling die ik het lekkerst vind in een tomatensaus maar die ook wordt geserveerd ‘in brodo’ als vulling in de bouillon(soep).
Eigenlijk is ravioli een voorgerecht, maar deze laatste variant eet ik ook wel eens als hoofdgerecht. Mag niet. Doe ik lekker toch.
Hoe smaakt jouw favoriete ravioli? En heb je nog een goed ravioli-recept voor ons? Laat hieronder jouw reactie achter!
Comments