in

Mijn ravioli-top 5

ravioli

Ravioli maak je met de pastamachine. Je maakt brede stroken lasagne, daar doe je toefjes vulling op. Dan sluit je de ravioli af met nog een laag pasta en snijd je de zo karakteristieke vierkantjes.

Ravioli uit blik

Vroeger, op vakantie op de camping, was ik dol op ravioli uit blik. Die kochten mijn ouders dan bij gebrek aan een goede keuken. Inmiddels weet ik dat ravioli uit blik toch een categorie apart is. Veel leuker is het om ‘m zelf te maken. Je eet dan met meer plezier. Je kunt er van alles in doen, maar niet alles is lekker.

Klassieke ravioli-recepten

Zo zijn er klassieke recepten die me niet bevallen. Misschien moet ik die nog eens in Italië eten, en niet zelf maken. De Piemontese agnolotti bijvoorbeeld, met stoofvlees, die ik maakte voor mijn oma en oudtante van eind 80, een paar weken terug. Dat zijn zeker geen eters die houden van vreemd voedsel, maar stoofvlees is ook in Nederland een klassieker, dus ik dacht: dat moet een succes worden. Helaas…

Een voorwaarde voor goede ravioli is dat de vulling niet te droog en niet te nat is. Het moet smeuïg zijn, maar niet melig. En het moet smaakvol zijn, maar niet eentonig.

Mijn (niet per se Italiaanse) ravioli-top 5:

5. Gorgonzola en peer. Zoet en hartig. Wat mij betreft een klassieker.

4. Vulling van kruiden en ricotta in een saliebotersausje. Mmmmm!

kruidenravioli in een saliebotersausje
Kruidenravioli in een saliebotersausje (foto: Lotje Lomme)

3. Ravioli met een vulling van zoete aardappel en pecorino. Het recept las ik op de kookwebsite van de BBC. Zoete aardappel is geen typisch Italiaans ingrediënt. Ik maakte ‘m met mijn Engelse zwager in Brabant. Wellicht kan ik deze ooit nog introduceren in Toscane. Als ik daar ergens een zoete aardappel kan vinden.

ravioli met pecorino en zoete aardappel
Ravioli met pecorino en zoete aardappel (foto: Lotje Lomme)

2. De citroenravioli met geitenkaas van Ottolenghi. Prachtig geel gekleurd door de kurkuma. Ook zeker niet typisch Italiaans. Maar Ottolenghi is geen onverdienstelijk kok, zo weten de meesten.

citroenravioli van Ottolenghi
Citroenravioli van Ottolenghi (foto: Lotje Lomme)

1. De klassieke gevulde pasta: tortellini bolognesi. Met parmaham, mortadella en gehakt. Nou ja, iets wat daar op lijkt. Een vleesvulling die ik het lekkerst vind in een tomatensaus maar die ook wordt geserveerd ‘in brodo’ als vulling in de bouillon(soep).

Eigenlijk is ravioli een voorgerecht, maar deze laatste variant eet ik ook wel eens als hoofdgerecht. Mag niet. Doe ik lekker toch.

Hoe smaakt jouw favoriete ravioli? En heb je nog een goed ravioli-recept voor ons? Laat hieronder jouw reactie achter!

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans en didactiek in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen Italiaans en NT2 voor Italianen. Online en face-to-face in Schoonhoven.

Daarnaast bakte ze Italiaanse taarten voor een Nederlands café, tolkte ze voor een Italiaanse kunstenares, vertaalde gedichten van Alda Merini, maakte verse lasagna voor Stichting Thuisgekookt en gidste ze Italiaanse toeristen door de Keukenhof.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met welke camper ga jij naar Italië?

Lachen met de Carabinieri