in , ,

Verken Italië op de fiets: 7 fietsroutes in Noord-Toscane

Hier zijn 7 prachtige fietsroutes in Noord-Toscane (foto: Riccardo Chiarini/Unsplash)

Fietsen is misschien wel de ideale manier om Toscane te verkennen. Je bekijkt de omgeving op een andere manier en voelt de frisse wind van iedere afdaling. Ineens zie je de kleine bloemetjes in het gras en ruik je de verse jasmijn in de lucht. Neem je eigen fiets meer of huur een mountainbike of een elektrische trekking bike en ga op weg. In Italië zijn veel fietspaden en door het toenemende fietstoerisme worden ze goed onderhouden. Let wel op: Italië is niet zo plat als Nederland, dus voor sommige routes is een goede conditie vereist. 

Verschil tussen fietsen in Nederland en Italië

Fiets je veel in Nederland? Dan is het belangrijk om te weten dat fietsen in Italië anders is. Een Italiaan pakt niet zo snel de fiets, omdat de meeste routes een uitdaging zijn. Even snel naar de supermarkt fietsen is er in de hoger gelegen dorpjes niet bij.

In de bergen wordt fietsen al gauw een sportieve activiteit. Een elektrische fiets is daarom geen overbodige luxe, hoewel mijn Italiaanse buurman van in de zeventig alles nog op z’n racefiets doet. Het kan dus wel!

Daarnaast zijn er niet altijd aparte fietspaden, zoals in Nederland. Dit betekent dat je soms via een provinciale weg fietst en de auto’s rijden daar snel! Wees hierop bedacht en draag eventueel een helm. 

Verder gelden natuurlijk dezelfde verkeersregels. Geef altijd goed aan waar je heen gaat en pas op je snelheid in de afdalingen. Fiets je nog als het al een beetje donker wordt? Of ga je vroeg in de ochtend op weg? Pas dan op voor overstekende dieren, zoals herten, hazen en wilde zwijntjes. 

Huur een elektrische fiets en verken Toscane! (foto: Lida van der Eijk)

7 fietsroutes in Noord-Toscane

Noord-Italië is een waar paradijs voor de ervaren mountainbiker. Hier vind je een website met alle mtb-routes in Lunigiana. Veel routes van deze website zijn geschikt voor gevorderde fietsers, maar er staan ook een paar routes voor beginners op.

Ook voor de ‘normale’ fietser zijn er genoeg routes in Noord-Italië. Wil je ontspannen fietsen? Dan raad ik je aan om een elektrische fiets te huren. Laat je goed adviseren over welke fietsen geschikt zijn voor jouw fietsroute. Mijn tip: neem een elektrische fiets met een middenmotor, die je ondersteunt bij iedere beklimming.

Een van de vele fietspaden die op je liggen te wachten in Toscane (foto: Lida van der Eijk)

Ik heb al veel fietsroutes onveilig gemaakt en vertel je graag over de 7 mooiste fietsroutes van Noord-Toscane.

1. Fiets een deel van de pelgrimsroute Via Francigena

Je kent vast wel het spreekwoord: ‘Alle wegen leiden naar Rome’. De pelgrimsroute Via Francigena is zo’n weg. Via een enorm lang parcours doorkruist deze wandelroute Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Het eindpunt is de hoofdstad van de Katholieke Kerk, Rome. 

Via Francigena - fietsroutes in Noord-Toscane
Volg de route van de Via Francigena per fiets (foto: Lida van der Eijk)

De Italiaanse overheid wil het fietstoerisme stimuleren. Daarom is er op alle delen van de Via Francigena een alternatief fietspad. Fiets bijvoorbeeld van Aulla, via Massa, naar Lucca en zie de mooiste plekjes van Noord-Toscane. Het leuke is dat je dit deel van de route kunt combineren met een terugweg (of heenweg) via de kust. Zo fiets je een leuk rondje waar je meerdere dagen over kunt doen.

Wil je je route via de Via Francigena plannen? Kijk dan op de officiële website voor meer informatie. Voor onderweg is er een handige app die je kunt downloaden.

2. Verken de kust van Toscane

Noord-Toscane is een uitdagend gebied voor fietsers. Het is heuvelig en bij vlagen bergachtig, waardoor veel fietsroutes best lastig zijn. Dat is een leuke uitdaging voor wielrenners of mountainbikers, maar als je op zoek bent naar een ontspannen fietsroute wil je misschien iets anders.

Langs de kust van Toscane kun je ook mooi en vlak fietsen (foto: BarbaraBonanno/Pixabay)

Tip: fiets langs de kust. Je hebt hier altijd uitzicht over zee, een heerlijk windje in je gezicht en een redelijk vlak parcours. Ideaal voor een fietstocht met het hele gezin. Een leuke en vlakke fietstocht leidt je van Marina di Carrara naar Viareggio. Zo geniet je van de prachtige Toscaanse kust.

3. Lucca: fiets over de oude stadsmuur

Lucca is wat mij betreft een echte fietsstad. Deze moderne en creatieve stad heeft een ruim netwerk van fietspaden. En het leukste is dat je over de oude stadsmuur rond kunt fietsen. Dat is echt een onvergetelijke ervaring.

Lucca is een echte fietsstad - fietsroutes in Noord-Toscane
Lucca is een echte fietsstad (foto: Mikalu86/Pixabay)

Op de stadsmuur is het altijd gezellig druk met fietsers, wandelaars en hardlopers. Een echte ontmoetingsplek voor de sportieve italiaan. Wil je de stad in met de fiets? Geen probleem. Lucca is fietsvriendelijk en het centrum van de stad is autovrij.

Het leuke is dat je de stadsmuur op verschillende plekken kunt verlaten. Zo fiets je via verschillende stadspoorten naar de bezienswaardigheden, zoals het stadspaleis.

4. Volg de Sentiero dei Ducati

De Sentiero dei Ducati is een wandelpad dat wordt onderhouden door de Italiaanse wandelvereniging CAI. In 2019 heeft het pad groot onderhoud gehad en zijn er alternatieve routes aangelegd voor mountainbikers en trekking fietsers. Hierdoor is het voor nog meer mensen mogelijk om van deze eeuwenoude route tussen Toscane en Emilia-Romagna te genieten. 

Fietsroutes in Noord-Toscane Sentiero dei Ducati
De Sentiero dei Ducati per fiets (foto: sentierodeiducati.it)

Fiets door de heuvels van Toscane over bergpaadjes waar je meestal niemand tegenkomt. Geniet van de rust en de natuur, waarbij je soms uitgedaagd wordt door een kleine beklimming.

De route loopt van de Po naar de zee, en neemt je mee langs mooie dorpjes en valleien. Je komt langs meren en fietst door de Passo della Lagastrello. Ontdek jij dit stukje ongerepte natuur? 

5. De Via Vandelli verbindt Massa en Modena

Heb je al wat meer ervaring op de mountainbike? Dan kun je je wagen aan de Via Vandelli. Deze weg loopt van Massa tot Modena, door de prachtige alpen. De wandelroute is aangelegd in 1700 en werd veel gebruikt door militairen en kooplieden. Deze route is 170 kilometer lang.

fietsroutes in noord-toscane via vandelli
Heerlijk met de mountainbike: Via Vandelli

De eerste etappe gaat over de berg de Tambura en is door het klimmen en dalen erg uitdagend. Natuurlijk kun je je route ook in bijvoorbeeld Poggia starten. Zo sla je het moeilijkste deel van de Via Vandelli over. Kijk op de website voor meer informatie over de route.

6. Korte fietsroute van Florence naar Fiesole

Fiesole is een historisch dorp dat op ongeveer 10 kilometer afstand van Florence ligt. Als je in Florence verblijft, is dit dorp de ideale uitvalsbasis. In de stad vind je veel villa’s van rijke families, die hier tijdens de Renaissance verbleven.

Omdat het dorp op 300 meter hoogte ligt, zijn de uitzichten prachtig. Heb je zin in een kort, maar sportief ritje? Dan is de route tussen Florence en Fiesole een goede keuze.

7. Ga op in de natuur en volg de Weg van de Goden

De Via degli Dei (de weg van de Goden) is een oud, militair wandelpad tussen Bologna en Florence. Deze weg is ooit aangelegd om de Apuaanse bergen te doorkruisen. Tegenwoordig is het een geliefd pad voor mensen die van wandelen houden en voor mountainbikers. 

De Godenweg kun je lopen, maar ook fietsen (foto: Merel Diemont)

In 3 etappes fiets je van Bologna naar Florence. De eerste dag fiets je van Bologna naar Madonna dei Fornelli. De tweede dag vervolg je de weg naar San Piero naar Sieve. De laatste dag fiets je door de Passo della Futa naar het centrum van Florence.

Tijdens de route zie je veel hoogtepunten. Begin je reis met een bezoek aan Bologna en sla ook zeker Fiesole niet over. Uiteindelijk sta je voldaan in het centrum van Florence, een van de mooiste steden van Toscane.

Hier kun je figuurlijk én letterlijk niet omheen: de Dom van Florence (foto: Lida van der Eijk)

Wil je een deel van de route fietsen? Kijk op de site van Via degli Dei voor meer informatie.

Ken je nog andere mooie fietsroutes in Noord-Toscane? Laat dan hieronder een reactie achter.

Tips voor fietsen in Noord-Toscane

Heb je een leuke route gevonden en ga je op weg? Dan is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Hiervoor geef ik je graag een aantal tips:

  • Lees je in over de moeilijkheidsgraad en lengte van de route.
  • Kijk naar het weerbericht en kleed je hierop.
  • Plan je route vooraf en neem een kaart mee.
  • Zorg voor voldoende drinken en eten.
  • Controleer of je fiets goed is afgesteld en zorg voor wat basisgereedschap.
  • Neem niet te veel bagage mee.

Heb je dit allemaal geregeld? Stap dan zonder zorgen op de fiets en geniet van de natuur. Je kunt natuurlijk ook een fietsexcursie boeken bij een van de vele toeristische bureaus. Zij weten precies welke routes goed begaanbaar zijn en houden hierbij rekening met de weersomstandigheden. Veel fietsplezier!

Written by Lida van der Eijk

Lida’s liefde voor Italië begon al op jonge leeftijd. Als kind ging ze met de vouwwagen en haar drie broers en ouders naar de camping in Noord-Italië. Hier kreeg ze de lekkerste ijsjes van de lieve italianen. Jaren later ging ze, samen met haar man, op vakantie naar Lunigiana en keerde de liefde terug.

In 2022 liet ze alles achter en vertrok met haar man en kat naar Italië. Nu woont ze in het noorden van Toscane, in het kleine plaatsje Merizzo. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een Italiaanse kat en 4 kippen. Lida werkt als freelance tekstschrijver en geniet van la dolce vita.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

smurfendorp italië

In Ligurië staat een heus Smurfendorp en er is nog een paddenstoeltje voor je vrij!

Deze 'Italiaanse' beestjes kom je tijdens je volgende vakantie in Italië tegen

22 enge, leuke, gekke Italiaanse beestjes die je thuis (bijna) nooit ziet – deel 1