in

Italiaans recept: crostata semplice

De meest gemaakte taart van Italië

crostata semplice

De crostata semplice is absoluut de taart die in Italië het meest wordt gemaakt. Hij is heel eenvoudig, iedereen kan hem maken. Hij is lekker en je kunt hem makkelijk naar eigen smaak aanpassen.

De crostata is een basisvorm die ook gebruikt om andere taarten te maken. Het deeg dat wordt gebruikt wordt pasta frolla genoemd. Heb je deze eenmaal in de vingers, dan wordt het dus ook makkelijker en eenvoudiger om andere Italiaanse taarten te maken. Aangezien Italianen zoetekauwen zijn bij het ontbijt, zul je deze taart daar ook vaak vinden. Op de ontbijttafel!

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 175 gram boter
  • de rasp van een citroenschil
  • 1 ei en 1 dooier (het eigeel)
  • snuf zout

De vulling (farcitura)

Jam naar eigen smaak. Gebruik vijgenjam om er een Italiaans tintje aan  te geven. Je kunt ook een Nutella-crostata maken. Dan gebruik je de bekende hazelnootpasta in plaats van jam.

crostata semplice met Nutella
Een crostata semplice met Nutella

Bereiding van de crostata semplice

Meng de bloem met de boter (eerst) en daarna de suiker. Dit kan in de keukenmachine of met de hand. Voeg daarna de eidooiers, de snuf zout en de rasp van de citroenschil toe. Kneed het deeg tot een mooie bal, wikkel het in folie en leg het een halfuurtje in de koelkast.

Span een bakpapiertje op je taartvorm.

Na een halfuurtje strooi je wat bloem op je werkblad. Je rolt met een deegroller tweederde van het deeg uit tot een groot rond plat vlak dat je kunt gebruiken om je taartvorm mee te bedekken. Maak een klein opstaand randje aan de zijkanten.

Doe nu jam of Nutella op het deeg. Een half potje jam of iets meer dan de helft is meestal voldoende.

Je hebt nog eenderde van het deeg over. Dat rol je ook uit met de deegroller tot een langwerpige platte strook. Hier kun je met een aardappelmesje makkelijk strookjes van maken die je vervolgens als een raster over de jam kunt leggen. Als je met een aardappelmesje tussen het deeg en het werkblad gaat, komt het strookje makkelijk los en blijft het een mooi strookje.

Wat je ook kunt doen is een vormpje gebruiken om bijvoorbeeld hartjes of sterretjes te maken voor op de crostata. Het deeg leent zich hier erg goed voor.

Je taart is nu af en kan een halfuur in de oven op 180 graden, nadat je die hebt voorverwarmd.

Buon appetito.

Foto’s: Lotje Lomme

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 keer Italiaanse koffievariaties

9 keer Italiaanse koffievariaties

een hondenleven in Italië

Column: een hondenleven in Italië