in ,

Recept: insalata ricca (rijke salade)

Deze insalata ricca, ofwel ‘rijke salade’, is ideaal als maaltijdsalade met een lekker stuk knapperig brood of als bijgerecht naast bijvoorbeeld een barbecue! Met deze salade zul je ongetwijfeld een goede indruk maken op je gasten.

Deze salade is ‘rijk’ vanwege de vele ingrediënten: kikkererwten, venkel, artisjokkenharten, gegrilde paprika, rucola, veldsla, lente-ui en olijven. Het mooie van een salade is dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten, afhankelijk van het seizoen, van wat je lekker vindt, of van dat wat je nog hebt liggen.

Denk bijvoorbeeld aan wortel (geschaafd), komkommer en tomaat, een handje pijnboompitten of zonnebloempitten, mozzarella en wat verse kruiden zoals basilicum of dille. Zo bouw je een salade op die boordevol groenten, eiwitten, en gezonde vetten zit, zodat je niet alleen een lekker, maar ook een voedzaam gerecht hebt.

Dit recept bewijst dat een salade helemaal niet saai hoeft te zijn, maar juist heerlijk gevarieerd. Buon appetito! 

Ingrediënten voor de insalata ricca

Bijgerecht voor 4 personen

  • ½ venkelknol (circa 180 gram)
  • 30 gram rucola
  • 30 gram veldsla
  • 1 blikje kikkererwten (uitlekgewicht 130 gram)
  • 2 lente-uitjes
  • 4 artisjokkenharten (pot)
  • 2 gegrilde rode paprika’s (vers of uit een pot -op olie-)
  • ca.16 taggiasche of kalamata olijven (ontpit)
  • (zee)zout
  • zwarte peper

Voor de dressing

  • 3 delen extra vergine olijfolie
  • 1 deel witte wijnazijn
  • (grof) zout
  • 1 knoflookteentje
  • 1 el platte peterselie, fijngehakt

Bereiding van de insalata ricca

  1. Verwijder eventuele bruine plekjes van de venkel en spoel de venkel goed af onder koud water om alle vuil te verwijderen. Was de rucola en de veldsla grondig en laat ze goed uitlekken in een vergiet of op een schone theedoek. Giet de kikkererwten af en spoel af met water.
  2. Snijd de lente-ui, artisjokkenharten, gegrilde paprika en de venkel in dunne reepjes. Heb je een mandoline? Gebruik deze dan om de venkel in dunne, gelijkmatige plakjes te snijden. Snijd de olijven in plakjes.
  3. Doe de knoflook en wat grof zout in een vijzel en stamp ze fijn tot een smeuïge pasta. (Heb je geen vijzel, gebruik dan een knoflookpers).
  4. Meng in een kommetje 3 scheuten extra vergine olijfolie met één scheut witte wijnazijn. Voeg de geperste knoflook toe, breng op smaak met versgemalen peper en de fijngehakte peterselie.
  5. Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote kom en zorg ervoor dat alles goed verdeeld is. Breng de salade op smaak met een snufje (zee)zout en meng de dressing er gelijkmatig doorheen, zodat alles goed bedekt is. Serveer de salade meteen.

Tip: Heb je graag nog wat extra’s als topping? Snijd met een aardappelschilmesje dunne schilfers van Parmezaanse kaas en serveer deze bovenop de salade.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cappuccini

Column: koffiedrinken op Sardinië

espresso tonic

Espresso en tonic? Dit verrassende zomerdrankje verovert Italië