Hoewel we bij flensjes eerder denken aan de Nederlandse keuken, kent de Italiaanse keuken een eigen variant: crespelle. Crespelle worden gegeten als hartige hoofdmaaltijd in plaats van als zoete lekkernij. Het bekendste gerecht met deze Italiaanse flensjes is crespelle alla fiorentina. Ofwel flensjes gevuld met spinazie en ricotta.
Traditioneel worden deze overgoten met een laag bechamelsaus, maar een slankere variant maak je door in plaats van bechamelsaus een tomatensaus (of passata) te gebruiken. Dit is minstens net zo lekker!
Een andere variatie op het klassieke recept is het gebruik van (een deel) volkorenmeeI. Dit is een stuk gezonder dan witte bloem, onder andere vanwege de vezels, zonder dat je hiervan wat proeft. Dit recept is goed voor 12 kleine flensjes, genoeg voor 4 personen. Serveer er eventueel nog een groene salade naast. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de Italiaanse flensjes
Hoofdgerecht voor 4 personen
Voor 12 crespelle (flensjes)
- 80 gram (witte) bloem
- 80 gram volkoren meel
- 4 eieren (middelgroot)
- 400 ml melk
- olijfolie
- snufje zout
Verder heb je nodig
- 400 gram verse spinazie
- 250 gram ricotta
- 50 gram grana padano of parmezaanse kaas, geraspt
- snufje nootmuskaat
- 350 ml passata
- zout & peper
- verse basilicum
- 2 el pijnboompitjes
Bereiding van de crespelle
NB. Ik gebruik hiervoor een kleine koekenpan van 20 cm doorsnede. Daaruit haal je circa 12 flensjes.
- Doe de bloem, eieren en het zout in een beslagkom.
- Voeg al roerend geleidelijk de melk toe tot je een beslag hebt zonder klontjes.
- Meng er als laatste 1 eetlepel olijfolie doorheen.
- Verwarm een koekenpan en voeg een eetlepel olijfolie toe. Schep wat van het beslag in de pan en draai de pan een beetje rond. Zodra het flensje aan de bovenkant bijna droog is, keer je het om. De flensjes moeten licht van kleur blijven.
- Ga zo door tot het beslag op is (als je een pan hebt met een goede antiaanbaklaag is het niet nodig om bij elk flensje olijfolie toe te voegen).
Bereiding van de vulling
- Laat de spinazie met aanhangend water slinken (eventueel in delen) in een hete pan en breng op smaak met een snuf zout.
- Giet de spinazie af in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Laat afkoelen.
- Knijp met je handen zoveel mogelijk vocht uit de spinazie.
- Hak de spinazie fijn.
- Meng de spinazie, ricotta, de helft van de geraspte kaas, nootmuskaat en een beetje zout en peper goed door elkaar.

De crespelle vullen en afbakken in de oven
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Verwarm de passata in een pannetje met een snufje zout, peper en wat verse blaadjes basilicum.
- Verdeel de vulling in 12 porties (of zoveel flensjes als je hebt). Besmeer elk flensje met het mengsel en vouw 2 keer doormidden zodat het de vorm van een driehoek krijgt.
- Verdeel de flensjes over twee rijen in een ingevette ovenschaal.
- Giet er de saus overheen en strooi de andere helft van de kaas overheen.
- Bak nog 15 à 20 minuten in de oven.
- Rooster in de tussentijd de pijnboompitjes in een koekenpan zonder olie.
- Bestrooi de flensjes voor het serveren met de pijnboompitjes en wat verse blaadjes basilicum.
Comments