Deze heerlijke mediterrane speltsalade is perfect te combineren met een stukje vlees of vis van de barbecue, of kan zelfs prima als een volwaardige maaltijd gegeten worden. Vul dan eventueel nog aan met kikkererwten, buffelmozzarella of feta.
Spelt is de afgelopen jaar in populariteit toegenomen en zien we vooral in de vorm van speltbrood, -crackers of – muesli. Het is wat minder bekend als hele graankorrel, maar ontzettend lekker in bijvoorbeeld een salade zoals als deze.
Spelt smaakt wat nootachtig en heeft een fijne al dente bite. Spelt bevat een hogere hoeveelheid aan eiwitten vergeleken met tarwe en bevat verder verschillende soorten vitaminen, mineralen en voedingsvezels en past daarmee goed in een gezond voedingspatroon. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de speltsalade
Voor 4 personen (hoofdgerecht, als bijgerecht voor 6 tot 8 personen)
- 240 gram spelt
- 6 el olijfolie
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode ui
- 200 gram mini-trostomaatjes of snoeptomaatjes
- 15 gram basilicum
- zout en peper
- 12 zwarte of groene olijven
- 30 gram amandelen met vlies (garnering)
- extra vergine olijfolie (optioneel)
- citroensap (optioneel)

Bereiding van de speltsalade
- Kook de spelt gaar volgens de verpakking. Giet af in een vergiet en laat nog een paar minuten nagaren met de deksel op de pan. Roer door en laat de spelt verder afkoelen in een grote schaal.
- Snijd ondertussen de tomaten in vieren en hak de basilicum fijn. Meng door elkaar, voeg een snufje zout toe en laat staan tot verder gebruik.
- Snijd de courgette en aubergine in lange plakken van een ½ cm dikte. Snijd de ui in plakken van 1 cm dikte. Voeg zout en peper toe aan de olijfolie en kwast de groente aan beide zijden licht in met de olijfolie.
- Laat een grillpan heet worden en gril (in delen) tot je mooie strepen ziet. Je kunt de groente ook op de barbecue roosteren.
- Snijd de courgette, aubergine en ui in kleinere repen en meng de groente door de (lauwwarme) spelt.
- Voeg de tomaatjes en olijven toe aan de salade. Hak de amandelen in kleine stukjes en strooi over de salade. Laat de salade even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Breng eventueel verder op smaak met zout, peper, extra vergine olijfolie en wat citroensap.
Comments