Pasta alla norma, een heerlijke vegetarische pasta met aubergine die zijn oorsprong vindt op Sicilië. Deze ‘light’ versie maak je door de aubergine niet te bakken in een koekenpan, want aubergine absorbeert veel olie. In plaats daarvan gril je de plakken in de oven. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de pasta alla norma
Bijgerecht voor 4 personen
- 2 aubergines
- olijfolie (om in te bakken en om de aubergine mee in te kwasten)
- 2 knoflooktenen, fijngesneden
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 tl suiker (optioneel)
- 12 blaadjes basilicum
- 320 gram (volkoren) rigatoni
- percorino romano (om te raspen)
- zout en peper
Bereiding van de aubergine
- Snijd de aubergine in plakken van maximaal 1 cm (een mandoline is handig om gelijkmatige plakken snijden). Als je tijd hebt, strooi dan wat zout over de plakken en laat 1 uur rusten. Hiermee ontdoe je ze van het bittere vocht. Dep na een uur droog en schoon met keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 220° C
- Kwast een bakplaat in met olijfolie en leg hier de plakken aubergine op. Kwast daarna de bovenkant van de aubergine in met olijfolie. (1)
- Schuif de aubergine in de voorverwarmde oven circa 30 minuten tot ze mooi goud-bruin zijn (2). Keer halverwege de tijd.
Bereiding van de saus
- Kies een ruime pan.
- Verwarm 3 el olijfolie. Voeg de knoflook toe – pas op dat de knoflook niet verbrandt -. Voeg de tomatenblokjes toe, wat zout en peper en laat zo’n 15 minuten pruttelen. Voeg desgewenst een theelepel suiker toe (om het zuur van de tomaten wat te verzachten). Plet de tomatenblokjes wat fijner met een vork.
- Snijd ondertussen de aubergine in repen (3) en voeg toe aan de saus (4). Scheur de basilicumblaadjes en voeg deze ook toe aan de saus.
Bereiding van de pasta
- Zet een pan met 3 liter water op het vuur en voeg als het water kookt 3 theepels zout toe. Kook de pasta al dente volgens de aangegeven tijd.
- Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar. Dien op met versgeraspte pecorino en desgewenst nog wat blaadjes basilicum.
Comments