in , ,

Een bezoek aan Bari: de hoofdstad van Puglia en van de orecchiette

Tips voor je bezoek aan Bari
Tips voor je bezoek aan Bari (foto's: Martine van Groenigen)

Het is de stad van de theaters, van de flesjes Peroni om 7 uur en natuurlijk de hoofdstad van Puglia waar de trulli en olijfbomen ineens ver weg lijken en het ‘westen’ dichtbij. Maar natúúrlijk is Bari ook de stad van de orecchiette. De bekendste pastasoort uit Puglia. Waarschijnlijk ken je Bari al van naam omdat je er tijdens je Puglia-trip op vliegt. Zo niet: dan laten we je graag kennismaken met deze stad die vanaf minuut één je hart steelt. Is het niet van de charme van Bari Vecchia dan wel van de charmeurs bij de vissersbootjes.

Even over Bari

Voor we de stad induiken, moeten we even wat punten aanstippen, rechtzetten of gewoon vermelden. Je leest namelijk váák dat de visserskant van Bari een kant is waar je – vriendelijk gezegd – niet wilt komen. Het zou er schmutzig zijn, het publiek onvriendelijk en daarnaast zelfs gevaarlijk. Je zakken zouden er gerold worden en het zou van kwaad tot erger gaan.

visafslag Bari
De ‘visafslag’ van Bari

Bij dezen, even klassikaal: zoals altijd heeft elke grote stad (!) types waar je van denkt: loop maar door. En heeft ook elke grote stad (!) buurten waar je van denkt: bedankt. Dat er zulke taal over ‘mijn’ Bari wordt gesproken en dan helemaal ‘mijn’ vissersmannekes is onbegrijpelijk.

Tuurlijk: je moet er niet te koop gaan lopen of een scène gaan schoppen over dat het sneu is voor de vissen. Maar als je dat niet doet kan ik je alleen maar adviseren GA!

Het is het mooiste deel van de stad waar ’s ochtends om 7 uur de doppen al van de donkerbruine flesjes Peroni schieten, waar het Italiaanse gebral en gebrul nóg luider is dan je dacht dat het kon en waar je echt goed leert hoe belangrijk het Italiaanse kaartspel is (daar gaan we het later nog wel eens over hebben.)

Wat te doen in Bari

visser in bari
Visser in Bari

En dus is het eerste wat je doet als je in Bari arriveert uiteraard naar de ‘visafslag.’ Je kunt er een rondje lopen langs de vissersmannen. Hoogstwaarschijnlijk staan ze net hun verse vangst uit te stallen, in te pakken of zelfs klaar te maken. Ze zitten veelal op een rood leeg Peroni-kratje de ricci open te snijden en schoon te maken of staan op de kade de polpo zacht en soepel te slaan. Nadat je ’s ochtends alvast je portie omega 3 naar binnen hebt gewerkt is het tijd om te beslissen of je eerst voor Bari Oud of Bari Nieuw kiest.

Een bezoek aan Bari
Bootjes in de haven van Bari (foto: Unsplash)

De oude stad van Bari

Want ook een grote stad als Bari heeft gewoon een oud en een nieuw centrum. En in Bari is het oude centrum echt hét decor voor een Italiaanse kaskraker. De straatjes lijken hier net iets smaller, de gebouwen net iets hoger – en ze zijn voor de verandering eens niet wit (!) – en de scooters knallen net iets harder om je oren.

Bezoek uiteraard de straat van de orecchiette waar de mama’s en de nonna’s dagelijks (mits het niet te koud is) buiten orecchiette aan het maken zijn. Je kunt even vragen of je het ook mag proberen en krijgt dan hoogstwaarschijnlijk direct ook wat te eten. Het blijven oma’s.

In de straat van de orecchiette

’s Zomers is het een fantastisch tafereel, ’s winters, of in het laagseizoen, denken de dames weleens: we gaan binnen zitten vandaag. En dan is het ineens een heel andere situatie, want bij werkende dames naar binnen kijken heeft in ons Hollandse hoofd toch een heel andere connotatie.

Enfin. Na de orecchiette is het tijd voor cultuur en kun je doorlopen naar Castello Svevo di Bari of naar de grote kathedraal. Voor de kathedraal op de piazza zit trouwens een enig barretje van 4 hysterische Barese jongens in trainingspakken waar je veel voor weinig krijgt. Daar houden wij Hollanders van.

Verder is Bari Vecchia gewoon een kwestie van slenteren. Steegjes in, bochtjes om, deurtjes door en ontdekken. Want tussen alle schone wasjes, blaffende honden en schreeuwende mannen op zoek gaan naar een herkenningspunt of een highlight is iets met een speld in een hooiberg. En bovendien: alles is mooi in Bari Vecchia.

De nieuwe stad van Bari

Van oud naar nieuw is soms geen probleem. Want na al die kruip-door-sluip-door-straatjes kan een grote, brede winkelstraat met herkenbare winkels waar je even ‘anoniem’ kunt rondlopen wel zo prettig zijn.

Dat vind je allemaal in het nieuwe gedeelte. Is je favoriete Zara- of H&M-broek bijvoorbeeld net stuk, dan kun je die hier vinden. Maar ook als je te veel centen in je portemonnee hebt, kun je je hart ophalen bij de meest extravagante Italiaanse designers. Het Is maar net waar je het aan wil uitgeven.

Teatro Petruzzelli Bari

Daarnaast staat het ‘nieuwe’ Bari bekend om zijn prachtige theaters: Teatro Petruzzelli en Museo Teatro Margherita. Ben je langer dan een dag in Bari, of ben je goed in plannen, kijk dan zeker of er een leuke voorstelling is waar je niet per se lange Italiaanse scripts voor hoeft te volgen (tenzij je daarvoor komt, natuurlijk.)

Ook leuk: Museo Teatro Margherita, de naam zegt het al, is tegenwoordig een beeldschoon museum met vaak veranderende tentoonstellingen. En ze hebben een werkende airco, ook niet onbelangrijk ’s zomers.

Teatro Margherita

Mocht je een liefhebber zijn van grote schepen, dan kun je in de nieuwe haven van Bari dagelijks gigantische cruiseschepen zien aanmeren en vertrekken. Ze varen af naar Griekenland, maar ook naar andere Italiaanse bestemmingen zoals Napels. Is weer eens wat anders dan de auto of het vliegtuig!

Waar gaan we eten in Bari?

In zo’n grote stad is het niet moeilijk goed terecht te komen als het gaat om eten. De Italiaanse keuken is en blijft voor Italianen nu eenmaal een van de makkelijkste, dus echt verzieken kun je het haast niet. Toch is het natuurlijk fijn om te weten waar je lekker kunt eten.

En daar help ik je bij, want mijn vakantie is pas compleet als er veel wordt gegeten. Daarna komt de toerist pas naar boven. Voor een aperitivo ga je naar Stefy’s Cathedral Coffee. Wil je ’s ochtends vroeg je Peroni scoren tussen de vissers, dan moet je zijn bij El Chiringuito.

Panzerotti eet je midden tussen de opgravingen bij Da Zazzà. Bij La Battigia eet je verse vis die je zo tegenover uit ’t water kan zien springen. Zin in cocktails? Ga dan naar de Luau Tiki Bar om even naar Hawaii te gaan.

Bij Conticchio haal je even een snelle hap om die daarna, kijkend naar Teatro Petruzzelli, op straat op te eten. Bij La Cantina di Cianna Cianne zit je super gezellig buiten op gekleurde stoeltjes en het eten is er lekker.

Bij Rosticceria Dirello haal je lekkere panzerotti. Bij La Ciclatera sotto il mare drink je je aperitivo met uitzicht op zee en dan kun je – als je na al dit gevreet nog plek hebt voor een toetje – een heerlijk ijsje halen bij Sandrino (bestel de room met geroosterde pijnboompitten).

De haven van Bari

Waar je moet zijn in Bari – de adressen voor eten, drinken & activiteiten

Gezelligheid tussen de vissers vind je bij en rondom Bar El Chiringuito. Navigeer daar dus naartoe en het komt goed.

Molo San Nicola, 70121 Bari BA, Italië

De straat van de Orecchiette

Arco Basso 1 – 25, 70122 Bari BA, Italië

Castello Svevo di Bari

Arco Basso 6, 70122 Bari BA, Italië

Basilica Cattedrale Metropolitana di Sabino + Stefy’s Cathedral cafè

Piazza dell’Odegitria, 70122 Bari BA, Italië & Piazza dell’Odegitria 26, 70122 Bari BA, Italië

De winkelstraat in het nieuwe centrum van Bari

Via Sparano da Bari en alle zijstraten daarvan

Teatro Petruzzelli

Corso Cavour 12, 70122 Bari BA, Italië

Museo Teatro Margherita

Piazza IV Novembre, 70122 Bari BA, Italië

Haven met de grote cruiseschepen (Porto di Bari)

Corso Antonio de Tullio 1, 70122 Bari BA, Italië

Da Zazzà

Via Martínez 9, 70132 Bari BA, Italië

La Battigia

Lungomare Araldo di Crollalanza 1, 70121 Bari BA, Italië

Luau Tiki Bar

Via XXIV Maggio 16, 70121 Bari BA, Italië

Conticchio

Corso Cavour 71, 70121 Bari BA, Italië

La Cantina di Cianna Cianne

Vico X Corsioli 3, 70122 Bari BA, Italië

Rosticceria Dirello

Strada Tancredi 28, 70122 Bari BA, Italië

La ciclatera sotto il mare

Via Venezia 16, 70122 Bari BA, Italië

Sandrino

Piazza Mercantile 3, 70100 Bari BA, Italië

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cocomero: de ideale zomervrucht

🍉Watermelon sugar!🍉 Zo kies je de juiste ‘cocomero’

recept Pasta alla norma

Recept: pasta alla norma