Iets wat de Italiaanse keuken typeert, is dat er met slechts een aantal simpele ingrediënten heerlijke gerechten op tafel worden gezet. Een voorbeeld daarvan is pasta met courgette, kikkererwten en basilicum. Vooral in de zomer, wanneer courgettes op hun best zijn, wordt deze groente volop gebruikt.
Door pasta met courgette met kikkererwten te combineren, krijg je een volwaardige maaltijd met een mooie mix van micro- en macronutriënten. De kikkererwten leveren onder andere voor een goede dosis plantaardige eiwitten en de courgette bevat verschillende vitaminen. En met ongeveer 150 gram courgette per persoon krijg je met één maaltijd al een aanzienlijke portie groente binnen.
Het is net geen éénpansgerecht, want je hebt altijd een aparte pan nodig om de pasta te koken en een andere voor de saus. Toch komen de pasta en de saus, zoals het in de Italiaanse keuken hoort, uiteindelijk samen in één pan zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen.
De saus maak je door een deel van de ingrediënten te pureren, terwijl je de rest heel laat voor textuur en bite. De geur en smaak van verse basilicum mag in dit pastagerecht zeker niet ontbreken, net als een snufje peperoncino voor de pit. Om de pasta met courgette en kikkererwten helemaal af te maken, bestrooi je het met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Ingrediënten voor de pasta met courgette
Hoofdgerecht voor 2 personen
- 180 gram pasta (bijvoorbeeld mezze penne)
- 3 el extra vierge olijfolie
- ½ ui, fijngesnipperd
- 1 courgette, in blokjes gesneden (300 gram)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- snufje peperoncino (of chilipeper of chilivlokken)
- zout
- 1 blik kikkererwten (200 gram), uitgelekt (ca. 130 gram)
- een handvol verse basilicumblaadjes
- 2 el pijnboompitten, geroosterd
- Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding van de pasta met courgette
- Breng een ruime pan gezouten water aan de kook voor de pasta.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur. Fruit de ui 3 tot 4 minuten tot deze zacht en glazig is.
- Voeg de courgetteblokjes toe en bak ze 5 tot 6 minuten op middelhoog vuur. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook, peperoncino en een snufje zout toe.
- Kook intussen de pasta tot al dente, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg de uitgelekte kikkererwten toe aan het courgettemengsel en verwarm alles nog 5 minuten op laag vuur.
- Schep 6 eetlepels van het courgette-kikkererwtenmengsel in een blender of hoge maatbeker. Voeg 6 eetlepels van het kookwater van de pasta toe, samen met het basilicum, en mix tot een gladde saus.
- Giet de pasta af en voeg deze toe aan de pan met de groenten. Meng goed en roer daarna de romige basilicumsaus erdoor.
- Serveer de pasta met de geroosterde pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas.



Comments