in ,

Recept: pompoenrisotto

pompoenrisotto
Deze herfst kun je smullen van deze heerlijke pompoenrisotto! (foto: Elisabetta Cascino)

Zeg je herfst, dan zeg je pompoen! Een van mijn favoriete gerechten met pompoen is pompoenrisotto. Risotto komt uit de traditionele Noord-Italiaanse keuken.

Hoewel de rijst die wordt gebruikt om risotto te maken wit is en dus ‘geraffineerd’ is (in tegenstelling tot zilvervliesrijst), is het voor het maken van een risotto belangrijk om de juiste rijst te gebruiken.

De korrel moet namelijk in staat zijn vocht op te nemen. Anders dus dan de droogkokende rijst zoals we die kennen uit de Oosterse keuken. Je kunt hiervoor de soorten arborio, vialone of carnaroli gebruiken.

Zolang risotto geen dagelijkse kost is (dat zou ook niet meer lekker zijn), kan het dus goed onderdeel uitmaken van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.

Als we dan toch bezig zijn, voor de liefhebbers: bak nog wat plakjes bacon krokant in de oven en serveer dit bij de pompoenrisotto; ultiem comfort food 🙂

Ingrediënten voor de pompoenrisotto

Hoofdgerecht voor 4 personen

 • 1 ui
 • 600 gram pompoen
 • 6 el extra vergine olijfolie
 • 1,2 l groentebouillon
 • 320 gram risottorijst
 • 1 el wijn- of appelazijn
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl nootmuskaat
 • 60 gram Parmezaanse kaas
 • 40 gram boter (eventueel)
 • zout
 • peper

Bereiding van de pompoenrisotto

 1. Snipper de ui heel fijn en snijd de pompoen in kleine blokjes van circa 0,5 cm.
 2. Verwarm de olijfolie en fruit de ui zo’n 8 minuten op een zacht vuurtje.
 3. Voeg de pompoenblokjes toe en bak enkele minuten mee.
 4. Schenk een soeplepel bouillon toe en laat de pompoen in 15 minuten gaar worden.
 5. Laat in een andere pan de rest van de olijfolie warm worden, voeg de rijst toe en laat deze de olijfolie opnemen. Blus af met een klein scheutje azijn.
 6. Doe de rijst nu in de pan met de pompoen en schenk er gelijk een beetje bouillon bij.
 7. Roer goed. Zodra een groot deel van het vocht verdampt is, voeg dan steeds bouillon toe en blijf af en toe roeren.
 8. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is (dit duurt afhankelijk van het type rijst ongeveer 20-25 minuten). Tip: heb je te weinig bouillon, schenk er dan een beetje gekookt water bij.
 9. Breng de risotto op smaak met de specerijen en de Parmezaanse kaas.
 10. Voeg een klont boter toe om de risotto wat smeuïger te maken. Je kunt dit ook achterwege laten of de boter vervangen door een beetje extra vergine olijfolie. Laat een paar minuten staan met het deksel op de pan alvorens de risotto op te dienen.

Written by Elisabetta Cascino

Naast liefhebber van lekker eten, fan van het Italiaanse leven, een dromer en een denker, ben ik expert op het gebied van het mediterraan dieet en de mediterrane leefstijl. Leefstijlcoach en gewichtsconsulent (resp. BLCN- en BGN-geregistreerd).

Veel mensen willen graag gezonder leven, maar dit kan een behoorlijke uitdaging zijn. Mijn ambitie is mensen te inspireren hun dolce vita te leven en hen hierbij te ondersteunen. Dit doe ik door het delen van mediterrane recepten op mijnmediterraneleefstijl.nl, het geven van voedingsadvies en leefstijlcoaching.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cavatappi met pesto en groente

Recept: cavatappi met pesto en groente

Archeologische supervondst in Toscane