Risotto is een typisch rijstgerecht uit Noord-Italië. Belangrijk bij het maken van risotto is dat je rijst gebruikt die veel vocht kan opnemen (zoals arboriorijst), zodat hij lekker smeuïg wordt.
Het gebruik van boter wordt niet geschuwd in een traditionele risotto. Hoewel er niets mis mee is om af en toe een klont boter te gebruiken, kun je dit ook goed vervangen door olijfolie.
Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid is die niet per se meer ‘light’, maar het voordeel is wel dat olijfolie vooral uit gezonde onverzadigde vetten bestaat. Boter daarentegen bestaat vooral uit verzadigde vetten en daarvan is het beter om niet teveel te nemen. Buon appetito!
Ingrediënten voor de risotto
Hoodgerecht voor 4 personen
Voor de risotto:
- 2 el milde olijfolie
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 300 gram risottorijst (arborio, vialone of carnaroli)
- een scheutje witte wijn of 1 el witte wijnazijn
- 750 ml lichte kippenbouillon + extra water
- 100 gram babyspinazie
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 blik tomaten van goede kwaliteit (bijvoorbeeld Mutti)
Voor de garnalen:
- 2 el milde olijfolie
- 400 gram wokgarnalen (vers of diepvries)
- 1 spaanse peper, fijngehakt
- 2 knoflooktenen, geperst
- een handvol platte peterselie, fijngehakt
- een snufje zout
- citroensap
Bereiding van de risotto met garnalen
- Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de sjalot toe. Laat glazig worden (niet bruin).
- Voeg de rijst toe en laat deze de olie opnemen. Blus af met wijn of met azijn.
- Voeg nu de tomaten toe (gebruik je hele tomaten, hak deze dan nog even fijn) en 2 soeplepels hete bouillon.
- Voeg zodra het vocht bijna verdampt is, steeds een soeplepel bouillon bij de rijst. Als de bouillon op is en de rijst nog niet gaar, gebruik dan gewoon wat kokend water.
- Voeg zodra de rijst al dente is (na ongeveer 20 – 25 minuten) de Parmezaanse kaas toe. Laat een paar minuten staan met het deksel op de pan.
Maak zo’n 5 minuten voor de risotto klaar is, de garnalen klaar. Zorg dat je alles klaar hebt staan.
- Verwarm de olijfolie in een wok. Zodra deze goed heet is, voeg je de garnalen toe. Bak de laatste minuut de peper, knoflook en peterselie mee. Breng op smaak met een snufje zout en een beetje citroensap.
- Verdeel de risotto over vier borden en leg de garnalen er bovenop.
Comments