in , ,

Dit zijn officieel de 25 allermooiste stranden van Italië ⛵ (2022)

Cala Luna bij Baunei, verkozen als allermooiste van de 25 mooiste stranden van Italië dit jaar (foto: Unsplash)

Waar moet je volgens de deskundigen zijn om de mooiste stranden van Italië te zien? De Italiaanse milieu-organisatie Legambiente deelt jaarlijks, in samenwerking met de Touring Club Italiano (zeg maar de Italiaanse ANWB), een paar honderd Bandiere Blù (blauwe vaandels) uit aan stranden waar de kwaliteit van het water goed genoeg is om onbezorgd te kunnen zwemmen. Dit jaar zijn dat er 427, die met elkaar een aanzienlijk deel van de bijna 8.000 Italiaanse kustkilometers bestrijken. De volledige lijst, ingedeeld per provincie, vind je hier.

Cinque Vele voor de mooiste stranden

Daarnaast worden ook vele (zeiltjes) uitgedeeld voor ‘de mooiste stranden’, waarbij naast de kwaliteit van het water en het strand zelf ook wordt gekeken naar andere factoren, zoals duurzaamheid, omgeving, natuur, rust en bereikbaarheid.

Cinque Vele - mooiste stranden Italië
Alleen de allermooiste stranden kunnen bogen op 5 zeiltjes

Daaronder vallen ook de mogelijkheden voor activiteiten als fietsen, kanovaren, duiken en trekking en de nabijheid van rustieke eetgelegenheden. De hoogste categorie is die van Cinque Vele, vijf zeiltjes, en die is weggelegd voor slechts 25 kleine en grote kustgebieden, waarvan 18 aan zee en 7 aan meren.

De locaties van de 25 mooiste stranden op de kaart van Italië (bron: Legambiente)

6 winnaars op Sardinië

De regio Sardinië is de grote winnaar, met maar liefst 6 vermeldingen, wat geen wonder is, omdat je op dit eiland ondanks het massatoerisme altijd nog wel een afgelegen, door steile hellingen en een azuurblauwe zee omringde, cala (strand op zijn Sardijns) kunt vinden.

De 7 meren, en ook dat zal geen verrassing zijn, liggen op één na allemaal in het noorden. Opvallend is dat op de uiterste zuidpunt en de Tremiti- archipel na, geen enkel Adriatisch strand 5 zeiltjes waard is gebleken. Maar ja, als je die eindeloze rijen strandstoelen en parasols ziet staan tegen de achtergrond van een eveneens eindeloze bebouwing, dan kun je je de reden daarvoor ook wel indenken.

18 mooiste stranden aan zee

Hieronder nu de 18 zeestranden, in de volgorde van Legambiente:

1. Baunei

De winnaar van de mooiste stranden in Italië in 2022: Baunei (foto: Cala Mariolu Baunei/Facebook)

De nummer 1 van de zeestranden is Baunei aan de zuidwestkust van Sardinië in de provincie Nuoro. Blanke stranden met exotische namen als Cala Luna en Cala Birioli, en wandelpaden in een schitterende natuur waarin het groen is doorspikkeld met gele brem en roze oleanders. Dichtbij het woeste binnenland van Dorgali.

2. Cilento Antico

Cilento Antico, waar de zee blauwer is (foto: Campania For You)

Het strand van Cilento Antico in de provincie Salerno, Campania. Aan de voet van de 1.130 meter hoge Monte Stella, in het nationaal park waarin ook de beroemde tempels van Paestum liggen.

3. Maremma Toscana

Een van de mooiste stranden van Toscane ligt in de Maremma (foto: Unsplash)

De Toscaanse zuidkust biedt nog lange stroken vrij strand, onder meer in de gemeente Capalbio, tegen een ongerept natuurgebied aan.

4. Isola di Capraia

Wil je blauw water zien? Kom naar de rotsachtige kust van Capraia (foto: TripAdvisor)

Ook in Toscane ligt het eiland Capraia, met nog geen 400 inwoners en een rotsachtige kust, met schaarse stranden, prachtige grotten en steile paden.

5. Litorale di Chia

mooiste stranden Italië - Chia
Wauw! De stranden van Chia worden niet voor niets gerekend tot de mooiste stranden van Italië (foto: SardegnaTurismo)

Aan de zuidkust van Sardinië, niet ver van Cagliari, worden de blanke stranden van Chia door velen beschouwd als de beste stranden van Italië. De wateren kleuren hier in een betoverende tint turkoois en het zand lijkt op vloeibaar goud. Omlijst door zandduinen en jeneverbesstruiken.

De lagune achter het strand van Chia is een belangrijke broedplaats voor flamingo’s en dolfijnen zijn regelmatige bezoekers van de baai. Populair bij zowel de lokale bevolking als surfers. Sommige, zoals Cala Cipolla, slechts te voet bereikbaar.

6. Isola di Salina

Salina - mooiste stranden Italië
Isola di Salina (bron: CulturalHeritageOnline)

Het op één na grootste van de Eolische eilanden, boven Sicilië, minder druk dan Lipari en minder mondain dan Panarea, bestaat uit een 860 meter hoge vulkaan met aan de voet een serie kiezelstrandjes.

7. Gallura Costiera

Gallura Costiera - de mooiste stranden van Italië vind je op Sardinië
Gallura Costiera op Sardinië (bron: SardegnaTurismo)

Weer op Sardinië. Ditmaal de noordoostelijke kust rond Santa Teresa Gallura en het AMP (Area Marina Protetta: maritiem reservaat) van Capo Testa.

8. Costa d’Argento

Porto Santo Stefano bij de Monte Argentario (foto: Unsplash)

In het uiterste zuiden van Toscane, lange witte stranden tussen Orbetello en de Monte Argentario. Bij Porto Ercole, het voormalig lustoord van de Oranjes. Het belendende eiland Giglio wordt ook maar meegenomen.

9. Alto Salento Jonico

Paradijs aan de Ionische Zee: Alto Salento Jonico (foto: Puglia.com)

De mooiste stranden van Apulië vind je in de Salento, onderaan de hak van de laars. Aan de westkant, aan de Ionische Zee rond de kustplaatsen Gallipoli en Nardò en het maritiem reservaat van Cesarea.

10. Alto Salento Adriatico

Alto Salento Adriatico - mooiste stranden Italië
Alto Salento Adriatico (foto: Hotel Ristorante Panoramico)

Aan de oevers van de Adriatische Zee, maar zonder kunstmatig opgespoten zandstranden voor een langzaam aflopende bodem. In plaats daarvan steil in zee afdalende bergen met kristalhelder water en het schitterende stadje Otranto op fietsafstand.

11. Baronia di Posada

Baronia di Posada - mooiste stranden Italië
Baronia di Posada op Sardinië (foto: La Mescolanza)

De oostkust van Sardinië, uitgestrekte stranden met fijn wit zand zonder de intensieve bebouwing en de pretparken van de meer naar het noorden gelegen Costa Smeralda. Ideaal voor watersport, onder andere kajakken, met in het achterland het authentieke Sardinië van de Barbagia.

12. Cinque Terre

Riomaggiore in de Cinque Terre - mooiste stranden Italië
Riomaggiore in de Cinque Terre (foto: Artur Staszewski – Flickr)

De overbekende 5 stadjes aan de Ligurische zuidkust, met hun steil in zee afdalende bergen, eeuwenoude terrassen, adembenemende wandelroutes en meer en minder afgelegen strandjes.

13. De kust van Maratea

Costa di Maratea (foto: Pixabay)

Aan weerskanten van de rustieke badplaats Maratea ligt de bergachtige en slechts 20 kilometer lange Tyrreense kuststrook van de kleine regio Basilicata. De smalle kronkelweg hoog boven zee biedt prachtige panorama’s en is op de fiets goed te doen.

14. De Golf van Oristano

Golfo di Oristano (bron: SardegnaTurismo)

Witte stranden, kristalhelder water, pijnbomen voor de schaduw, antieke wachttorens tegen Saraceense invallen en grote aantallen flamingo’s. Dit alles aan de Sardijnse westkust.

15. Costa del Mito

Marina di Camerota – Costa del Mito (foto: booking.com)

De ‘mythische kust’ van Palinuro en Marina di Camerota in de Cilento. Grillige, recht in zee afdalende rotsen met fascinerende grotten, stranden die alleen per boot te bereiken zijn en bovenop leuke dorpen en schappelijk geprijsde restaurantjes.

16. Pantelleria

Pantelleria (foto: Unsplash)

Het eiland Pantelleria ligt midden in het Kanaal van Sicilië. Het paradijs van kappertjes en dessertwijn, exclusief vakantieoord met een schitterende kustlijn.

17. Isole Tremiti

Isole Tremiti (foto: Unsplash)

De Tremitische Eilanden vormen een archipel van 3 kleine eilandjes, plus het onbewoonde en ontoegankelijke Pianosa, ten oosten van de Apulische kust. Het hele gebied is een maritiem reservaat en prachtig voor duikers en snorkelaars.

18. Planargia

Kiezelstrand bij Planargia (bron: Porto di Olbia)

Aan de noordoostkust van Sardinië, ten noorden van Oristano. Betrekkelijk rustig en ongerept, met talloze grote en kleine kiezel- en zandstranden. Geliefd bij windsurfers uit de hele wereld.

7 mooiste stranden aan een meer

En dan hier de 7 meren met de mooiste stranden van Italië:

1. Lago del Mis

Lago del Mis - een van de meren met de mooiste stranden van Italië
Lago del Mis – een van de meren met de mooiste stranden van Italië (foto: Unsplash)

Stuwmeer in de gelijknamige vallei in het Nationaal Park van de Dolomiti Bellunesi in de regio Veneto. Niet druk bezocht, met pure natuur, wandelpaden en watervallen.

2. Lago di Fiè

Lago di Fiè (foto: Wikimedia)

Völser Weiher in het Duits. Alpenmeer op ruim 1.000 meter hoogte in de provincie Bolzano/Bozen. Idyllisch gelegen aan de voet van de Dolomieten.

3. Laghi di Monticolo

Laghi di Monticolo
Laghi di Monticolo: schoonheid op hoogte (foto: Unsplash)

Oder Montiggler Seen auf Deutsch. Ook in de buurt van Bolzano, twee kleine meren op 500 meter hoogte. Zwemmen, vissen en rust in de zomer en ‘s winters schaatsen.

4. Lago di Molveno

Lago di Molveno (foto: Unsplash)

In Trentino, aan de voet van de Dolomiti di Trento, geliefd uitgangspunt voor trekking, fietstochten en mountainbiking.

5. Lago di Garda (westelijke oever)

Riva del Garda (foto: Unsplash)

Het Gardameer hoeft geen betoog, maar Legambiente geeft de voorkeur aan de westkust, in de Lombardische provincie Brescia, met stadjes als Sirmione, Salò en Desenzano.

6. Lago di Avigliana Grande

Lago di Avigliana Grande
Lago di Avigliana Grande (foto: Unsplash)

Het grootste van 2 meren in de provincie Turijn. Als landschapspark beschermd gebied.

7. Lago dell’Accesa

Lago dell’Accesa
Krater in het Meer van Accesa (foto: Wikimedia)

Kleine oase in de Maremma in Toscane met archeologisch park (Etrusken). Vorige zomer triest vermaard geworden door een illegale raveparty midden in de coronacrisis, maar normaal toegankelijk en populair bij lokale badgasten en sportvissers.

Hier vind je alle locaties van de mooiste stranden van Italië met 5 zeilen

mooiste stranden Italië 2022
De locaties van de 25 mooiste stranden op de kaart van Italië

Bron mooiste stranden Italië 2022: Il Messaggero

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recept risotto met garnalen

Recept: risotto met garnalen

Zucchine

Traditionele recepten uit de Oltrepò Pavese: deel 3