in ,

Drukte op de luchthavens: met deze 10 tips kom je probleemloos aan in Italië

Tips voor als je in 2022 gaat vliegen naar Italië
Tips voor als je in 2022 gaat vliegen naar Italië (foto: Unsplash)

Het zal je niet zijn ontgaan: het is druk op Schiphol, Zaventem en ook op andere (regionale) luchthavens. Niemand zit erop te wachten om uren in de rij te staan voor de incheckbalie en de douane. Hier hebben we een aantal tips om rekening mee te houden als je deze zomer met het vliegtuig naar Italië reist.

1. Check online in

Wacht niet met inchecken tot je op Schiphol of Zaventem bent, maar check thuis alvast online in. Online inchecken kan soms al 30 uur van tevoren. Er zijn ook steeds meer vliegmaatschappijen die het mogelijk maken om mét ruimbagage online in te checken. Je hoeft je bagage dan alleen maar af te geven bij het drop-off point.

2. Kom op tijd

Als reiziger kun je niet heel veel doen om drukte te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je op tijd op het vliegveld bent. Je moet het echter niet overdrijven. Zowel Schiphol als Zaventem raden aan niet langer dan 4 uur van tevoren aanwezig te zijn (anders maak je het juist extra druk voor eerdere vluchten).

3. Voorkom stress en reserveer je parkeerplek 

Heb je die beelden gezien van reizigers die met hun koffers langs de snelweg sjouwen om hun vlucht op tijd te halen? Dat wil je niet. Je wilt een veilige, gereserveerde parkeerplek tegen een voordelig tarief. Kijk op Parking Zaventem om de laagste prijzen voor de Brusselse luchthaven te vinden.

4. Bereid je vlucht goed voor

Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt: gezondheidsverklaring, QR-code digitaal of op papier, paspoort of ID-kaart. Check vooraf de geldigheid van alle documenten. Je zult niet de eerste zijn van wie één of meerdere documenten zijn verlopen. Dat is extra stress die je met een beetje voorbereiding makkelijk kunt voorkomen.

Tip: reis licht met alleen handbagage (foto: Unsplash)

5. Vertrek vanaf een regionaal vliegveld

Kun je ook vanaf Eindhoven, Rotterdam, Weeze, Düsseldorf of een van die andere vliegvelden vertrekken? Als je nog niet hebt geboekt, loont het de moeite om hiernaar te kijken. Er zijn veel mogelijkheden voor alternatieve luchthavens op Italiaanse bestemmingen. En anders kun je met flexibele tickets mogelijk nog omboeken naar een kleinere luchthaven. Dan is de kans ook minder groot dat je in de file terecht komt!

6. Reis handsfree

Heb je de mogelijkheid om alleen met handbagage te reizen? Doe dat dan. Dit scheelt veel oponthoud met het inchecken van je bagage. Ook kun je zo altijd makkelijk online inchecken. Heb je beslist wel je koffers nodig, dan kun je overwegen deze thuis te laten ophalen en alvast naar je bestemming te laten brengen. Hiervoor kun je een GoLuggo-abonnement nemen. Ben je al Privium-lid van Schiphol? Dan ben je al kosteloos lid.

7. Maak het de security makkelijk

Riem, ringen, armbanden, horloge en andere sieraden: doe ze allemaal af (of in het geheel niet om). Zo help je mee aan een vlotte doorstroom bij de security. Bedenk dat je helemaal gecontroleerd wordt als je toch iets om houdt en dat kost weer extra tijd.

8. Omzeil de drukste dagen

De zomervakantieperiode is logischerwijs het drukst. Als het even kan, boek je vakantie dan buiten de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus. Als je zoals veel mensen met kinderen aan de vakanties gebonden bent, kun je mogelijk wel voor een andere reisdag kiezen. De weekends en maandagen zijn namelijk het drukst op de luchthavens.

Via een vliegveld als Eindhoven Airport reizen kan je veel stress schelen (foto: Unsplash)

9. Hou de site van de vliegmaatschappij in de gaten

Hier vind je steeds de laatste informatie over jouw vlucht. Je wilt er niet achterkomen dat jouw vlucht vanwege de drukte is gecanceld, terwijl je al op Schiphol of Zaventem of een van die andere kleinere vliegvelden staat. Ook kun je op de website van de luchthaven last-minute informatie vinden over de drukte op dat moment.

10. Laat het los

Je kunt wel gaan stressen, maar je hebt geen invloed op de wachtrij. Laat het daarom los en bekijk het positief: je gaat naar Italië, het land van de dolce vita. Nu is het moment om het leven te nemen zoals het komt. Even doorbijten dus en straks lekker genieten van die vakantie.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

extreme droogte in Italië

Extreme droogte: Italië heeft dorst

recept risotto met garnalen

Recept: risotto met garnalen