in ,

Roadtrippen door Italië: jouw ultieme camperavontuur

Met de camper in de Dolomieten
Met de camper in de Dolomieten, da's genieten! (foto: Sebastian Knoll/Unsplash)

Italië, een land waar eeuwen geschiedenis, adembenemende landschappen en wereldberoemde kunst samenkomen, trekt avonturiers van over de hele wereld aan. Als je op zoek bent naar het ultieme avontuur, overweeg dan eens om met een camper door Italië te reizen. Met je eigen camper of met een gehuurde camper, dat is om het even. In deze gids bieden we je wat essentiële tips, do’s en don’ts, en tips van prachtige routes om te rijden, zodat je camperreis door Italië onvergetelijk én probleemloos wordt.

Italië, misschien wel het ideale camperland

Italië, een land dat maar liefst 55 UNESCO Werelderfgoedsites telt, meer dan welk ander land dan ook, biedt een betoverende mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Van de imposante pieken van de Dolomieten tot de ongerepte stranden die doen denken aan de Maldiven, Italië heeft het allemaal, maar dat hoeven we jou als Italië-liefhebber vast niet meer te vertellen.

Met zijn ongeëvenaarde rijkdom aan culturele schatten en natuurlijke wonderen is Italië ook een ideale bestemming voor liefhebbers van camperreizen. Je hebt het vast gemerkt: steeds meer reizigers kiezen voor de vrijheid van het leven vanuit een camper in Italië. Niet voor niets zijn de prijzen zo enorm gestegen. Maar huren (of lenen?) kan natuurlijk ook.

Wat moet je weten voordat je eropuit trekt? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Parkeren of kamperen?

Voordat we ingaan op de beste plekken om in Italië te kamperen, is het cruciaal om onderscheid te maken tussen parkeren en kamperen. Hoewel je in Italië borden kunt tegenkomen met de tekst ‘No campeggiare’, kun je daar meestal wel parkeren en slapen in je camper.

Dit komt doordat campers volgens de Italiaanse wet gelijk zijn gesteld aan auto’s. Als gevolg daarvan gelden in principe dezelfde parkeerregels als voor auto’s. Zolang je binnen de gemarkeerde parkeerplaatsen blijft, kun je vrijwel overal parkeren.

Camperplaats Area Residence Poggetto
Camperplaats Area Residence Poggetto (foto: Agriturismo Poggetto)

Parkeren buiten deze grenzen of duidelijke activiteiten die op de camping thuishoren (een luifel opzetten, zijramen openzetten of de camper waterpas zetten met nivelleerapparatuur) wordt beschouwd als kamperen. Daarvoor moet je een camping opzoeken.

In enkele gevallen zien we verkeersborden die campers expliciet verbieden te parkeren of te kamperen. Gelukkig zijn dergelijke beperkingen zeldzaam, en over het algemeen is Italië een camper-vriendelijk land.

We hebben de voor camperaars aangewezen overnachtingsplekken in Italië onderverdeeld in 3 hoofdcategorieën:

  1. Camperplaatsen: ook wel ‘Aree di Sosta’ genoemd, zijn verblijfsplekken die je overal in Italië zult tegenkomen. Camperplaatsen kunnen aanzienlijk variëren qua locatie, voorzieningen en netheid. Ze bieden vaak de basiscamperdiensten, zoals het legen van het chemisch toilet en het bijvullen van drinkwater. Deze diensten worden meestal gratis aangeboden, wat camperplaatsen tot een budgetvriendelijke keuze maakt. Houd er rekening mee dat de meeste camperplaatsen geen campingvoorzieningen zoals toiletten of warme douches bieden. In de afgelopen jaren hebben veel steden camperplaatsen toegevoegd om toeristen aan te trekken. Sommige bieden zelfs gratis elektriciteit of elektrische aansluitingen tegen lage kosten. Camperplaatsen zijn bedoeld zijn voor korte tussenstops en een verblijf hier mag meestal niet langer dan 48 tot 72 uur duren, tenzij anders vermeld. Er is geen officiële lijst van deze camperplaatsen. We raden aan om mobiele apps zoals die van de ACSI of Park4Night te gebruiken, waar makkelijk en snel de veiligste en mooiste plekken vindt. Vrijwel alle tankstations op grote snelwegen bieden ook camperdiensten aan, maar echt gezellig overnachten is het daar natuurlijk niet.
  2. Agriturismo’s/agricampings: als je houdt van het buitenleven, authentiek lokaal eten en een veilige overnachtingsplek voor je camper, kijk dan niet verder dan agricampings (of agriturismo’s). Deze accommodaties bieden reizigers de mogelijkheid om te verblijven op prachtige natuurlijke locaties en bieden vaak buitenactiviteiten zoals trekking, klimmen, kajakken en paardrijden. Bijna elke agricamping heeft zijn eigen lokaal geteelde producten te koop. Voedsel speelt een belangrijke rol in de Italiaanse cultuur, en dit is een ideale manier om ervan te genieten. Agricampings bieden camperdiensten tegen een vergoeding, inclusief elektriciteit, toiletten, warme douches en soms gemeenschappelijke keukens. Sommigen laten je gratis overnachten, op voorwaarde dat je wat van hun producten koopt. Om agricampings in Italië te vinden, kun je naast de Campercontact-, Park4Night- en de ACSI-app ook websites raadplegen, zoals:

    www.gocampr.com
    www.ariapp.it
    www.agriturist.it
    www.pleinair.it

  3. Campings: naast de bovengenoemde agricampings en agriturismo’s heeft Italië een groot aantal campings die speciaal zijn gebouwd voor kampeerders met tenten, caravans en camperbusjes. Deze gebieden zijn geclassificeerd zoals hotels, met sterren van 1 tot 5. Alle camping villages bieden faciliteiten zoals gemeenschappelijke keukens, toiletten, douches en elektriciteit. De kwaliteit en het aantal geboden diensten nemen toe naarmate het aantal sterren stijgt. Afhankelijk van je budget kun je hier genieten van echte luxe. Goede, grote campings hebben vaak diverse zwembaden, spa’s, sportfaciliteiten en entertainment voor kinderen. Sommige campings zijn zo groot en goed uitgerust dat je er complete supermarkten, bars, restaurants of zelfs kapsalons kunt vinden. Websites om naar deze grote, campervriendelijke campings te zoeken zijn onder andere:

    www.pitchup.com
    www.camping.it
    www.campeggi.com

    Je kunt natuurlijk ook boeken via de bekende touroperators. Let erop dat de kosten voor kamperen in Italië vaak hoger zijn dan in landen als Frankrijk en Duitsland.
Camperplaatsen vind je op prachtige plekjes in Italië (foto: sentidos humanos/Unsplash)

Veiligheid

In Italië geldt de verplichting om in elke auto, dus ook een camper, een veiligheidshesje voor alle passagiers bij je te hebben. Ook moet er een gevarendriehoek aan boord zijn (in de hoop dat je deze nooit nodig hebt). Het is daarnaast altijd verstandig om voorbereid te zijn op noodsituaties. Zorg daarom ook altijd voor de aanwezigheid van een brandblusser, reservelampen en een EHBO-kit in uw voertuig. Sluit een goede camperverzekering af, bijvoorbeeld de Alpina camperverzekering.

Hoewel je grote steden zoals Rome, Milaan en Florence met de camper kunt bezoeken, kunnen parkeerbeperkingen van toepassing zijn, wat betekent dat je aan de rand van de stad moet parkeren en het openbaar vervoer moet gebruiken om het stadscentrum te bereiken.

Let erop dat rondreizende dievenbendes het op campers hebben voorzien. Een bekende truc is om al rijdend te wijzen op de achterkant van je camper. Als je dan gaat stoppen om te kijken wat er aan de hand is, laten ze een band leeglopen. Vervolgens maken ze er gebruik van dat je zonder op te letten met de reserveband bezig bent. Het komt ook voor dat een band van je camper bij een tankstation lekgestoken wordt, zodat je even verderop moet stoppen. Toevallig stopt er dan ook een hulpvaardig stel dieven…

Je zult ook niet de eerste zijn die z’n camper in de periferie van de stad parkeert, om later tot de ontdekken te komen dat de volledige camper gestript is.

Aan te raden zijn bewaakte parkeerplaatsen en parkeergarages. Betaal liever wat extra’s in plaats van gratis te parkeren op een plek waar je te veel risico loopt. Laat je door deze criminaliteit niet tegenhouden om met de camper af te reizen naar Italië, maar wees wel extra alert. Zorg voor een goede camperverzekering met minimaal WA Beperkt Casco, dat is in ieder geval een pleister op de wonde als er iets gebeurt.

Met WA Beperkt Casco ben verzekerd van vergoeding bij schade door diefstel en joyriding, naast schade die je mogelijk aan anderen toebrengt met jouw camper. Als je een nieuwere camper hebt, is een allrisksverzekering vaak de beste keuze. Maak een vergelijking van de beste keuze voor jou op alpina.nl.

Wanneer naar Italië met de camper?

Hoewel de zomer ongetwijfeld de populairste tijd is om Italië te bezoeken, is het ook de drukste. Tijdens juli en augustus raken populaire kampeerplekken en camperplaatsen snel vol, dus het is raadzaam om je reis goed van tevoren te plannen en te boeken. Camperplaatsen werken meestal op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, dus vroeg aankomen op de camperplaats kan handig zijn.

Voor een meer ontspannen ervaring met minder drukte raden we je aan te reizen in mei, juni of september. Gedurende deze maanden is het weer over het algemeen heel aangenaam en zijn toeristische bestemmingen beduidend minder druk.

In Zuid-Italië komt de winter later, waardoor oktober en november ook nog geschikte reismaanden zijn. In Noord-Italië, met name in de buurt van de Alpen, zijn koude temperaturen gebruikelijk tussen oktober en april, waardoor kamperen minder aantrekkelijk is. Tenzij je houdt van het winterseizoen en je jouw camper goed kunt verwarmen. Let erop dat je in bergachtige regio’s in het noorden een verplichting kunt hebben om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Maatregelen tegen luchtverontreiniging en verkeersluwe zones

Bepaalde gebieden in Italië, met name rond grote steden en in de noordelijke vlaktes, kampen met luchtvervuilingsproblemen. Om dit probleem aan te pakken, hebben lokale gemeenteraden verboden ingesteld voor dieselvoertuigen in bepaalde gebieden, met name oudere modellen met Euro 1 tot Euro 4 motoren. Let daarop als je met een oudere camper reist. Vanaf de Euro 6-norm zul je geen problemen hebben. Houd hier rekening mee als je een camper huurt via een particulier, dan gaat het vaak om oudere modellen.

In Italië zijn er talrijke gebieden waar motorvoertuigen slechts beperkte toegang genieten, bekend als de ‘zone traffico limitato’ (ZTL). Deze restricties zijn bedoeld om de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen op historische locaties te verminderen.

ztl varco attivo rome auto Italië
ZTL in Rome (foto: Aart Heering)

Deze gebieden staan aangegeven met borden, maar je zult niet de eerste toerist zijn die er alsnog in rijdt (soms meerdere keren) om bij thuiskomst verrast te worden met een dikke verkeersboute.

Indien er een hamer naast de aangegeven tijden staat, betekent dit dat de beperkingen niet van toepassing zijn op zon- en feestdagen. Bijkomende onderborden ‘verduidelijken’ welke uitzonderingen van kracht zijn. Over het algemeen blijven deze zones toegankelijk voor gehandicapten en bestemmingsverkeer, zoals voertuigen met vergunningen.

Snelwegen, tol, tanken

Italië beschikt over een efficiënt netwerk van vaak kaarsrechte snelwegen. In tegenstelling tot sommige landen met een vignetten-systeem (zoals Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland) hanteert Italië een betaalsysteem voor tol op snelwegen.

Tankstations langs snelwegen bieden vaak gratis of goedkope camperdiensten aan. Als je echter ruim in je tijd zit, overweeg dan om SS-weten (strade statali) of lokale wegen te verkennen. Deze routes onthullen verborgen pareltjes die je anders zou missen.

Wat betreft brandstof liggen de prijzen net als thuis meestal hoger op snelwegen en in afgelegen gebieden. Steden en bevolkte gebieden bieden doorgaans voordeligere brandstofopties. Als je niet het risico loopt zonder brandstof aan de kant van de weg te komen staan, overweeg dan om je tank in de stad te vullen om tot wel 20 cent per liter te besparen.

Met de camper in Zuid-Tirol (foto: Rota Alternativa/Unsplash)

Populaire camperroutes

1. De Amalfikust en de Golf van Napels:

  • Vertrekpunt: Napels
  • Eindpunt: Sorrento

Deze prachtige route voert je langs de adembenemende kust van Amalfi en de betoverende Golf van Napels. Begin je reis in de bruisende stad Napels en reis langs de kustweg naar Sorrento. Onderweg kun je stoppen in pittoreske dorpjes zoals Positano, Amalfi en Ravello. Geniet van de schilderachtige uitzichten op de azuurblauwe zee, kliffen en kleurrijke huizen. Vergeet niet de beroemde Limoncello-likeur te proeven in Sorrento voordat je je reis beëindigt.

2. Toscane en Umbrië:

  • Vertrekpunt: Florence
  • Eindpunt: Perugia
Camperplaats L’Airone in Passignano sul Trasimeno (foto; TripAdvisor)

Verken het prachtige Toscaanse en Umbrische platteland tijdens deze camperroadtrip. Begin in Florence en rij door glooiende heuvels, wijngaarden en middeleeuwse stadjes. Stop bij beroemde plaatsen zoals Siena, San Gimignano en Montepulciano om te genieten van lokale wijn en gastronomie. Vervolg je reis naar het Trasimeense Meer en Perugia, waar je kunt genieten van de historische charme en de culinaire hoogstandjes van Umbrië.

3. De Dolomieten:

  • Vertrekpunt: Bolzano
  • Eindpunt: Cortina d’Ampezzo

Ontdek de majestueuze Dolomieten, een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Begin in Bolzano en rijd door de adembenemende berglandschappen. Stop bij plaatsen als Alpe di Siusi, Val Gardena en Tre Cime di Lavaredo om te wandelen, mountainbiken en te genieten van panoramische uitzichten. Je eindigt je reis in Cortina d’Ampezzo, een charmant bergdorpje waar in de winter de jetset gaat skieën.

4. De Bloemenrivièra en de Franse Rivièra:

  • Vertrekpunt: Genua
  • Eindpunt: Nice (Frankrijk)

Combineer twee prachtige kustgebieden tijdens deze reis. Begin in La Spezia en rijd langs de schilderachtige Bloemenrivièra met stops bij de dorpjes van de Cinque Terre, Portofino en Sanremo. Steek de grens over naar Frankrijk en reis langs de betoverende Franse Rivièra, met bezoeken aan Nice, Monaco en Cannes. Geniet van de mediterrane cultuur, stranden en gastronomie onderweg.

5. Sicilië:

  • Vertrekpunt: Palermo
  • Eindpunt: Catania

Ontdek het betoverende eiland Sicilië met zijn rijke geschiedenis en diverse landschappen. Begin in Messina, waar je van de boot afkomt en tijd langs de noordelijke kust naar Cefalù en Palermo, voordat je naar de oude Griekse ruïnes in Agrigento gaat. Rijd via Syracuse langs de prachtige kust van Taormina en ontdek de actieve vulkaan de Etna. Sluit je reis af in Catania, waar je kunt genieten van heerlijke Siciliaanse gerechten.

Ook Sardinië is een populaire bestemming om met de camper naartoe te gaan (foto: Tobias Weinhold/Unsplash)

Ook Sardinië leent zich trouwens uitstekend voor een campervakantie! Zie bijvoorbeeld hiervoor de reis die de deelnemers aan We zijn er Bijna! in 2023 hebben gemaakt.

Diverse veerbootmaatschappijen verzorgen deze diensten:

  • www.gnv.it
  • www.grimaldi-lines.com
  • www.moby.it.

Je kunt ook websites zoals directferries.nl gebruiken om prijzen van verschillende veerbootmaatschappijen te vergelijken.

Italië wacht op je om een nieuw avontuur te beleven, vol sport, activiteiten, bezienswaardigheden, prachtige plekken en heerlijk eten! Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is je camper in te pakken en je campervakantie te boeken. Geniet van het vrije leven!

Meer over de eisen die aan campers worden gesteld vind je hier.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Restauratrice Eleonora Pucci aan het werk aan de David van Michelangelo

De schoonmaak van de David van Michelangelo

De regionale trein tussen Florence en Pisa in een zee van zonnebloemen

Met de trein door Italië reizen wordt populairder