in ,

Italië in november

Italië in november? Koel en rustig! (foto: Pixabay)

Waar oktober zich inmiddels tot echte naseizoenmaand heeft ontwikkeld (lekker in de herfstvakantie naar Toscane), is november een rustige maand qua toerisme. Het lekkere weer met temperaturen boven de 20 graden Celsius dat in het midden en zuiden van Italië in oktober nog gebruikelijk is, is nu echt wel voorbij. November is in Italië een natte en koele maand.

Toch zijn er verschillende redenen om Italië in november te bezoeken. Een aantal ervan zetten we in dit artikel voor je uiteen.

Italië in alle rust bezoeken?

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Italië in november is wel de relatieve rust. Goed, op de toeristische toplocaties als in Venetië, Rome en Florence wordt het nooit echt stil. Maar de lange rijen van het hoogseizoen zijn in november zeker verdwenen. En je houdt je hoofd tenminste koel als je door de stad loopt.

Je kunt nu een glimp opvangen van het Italië zoals dat er zonder toeristen uitziet en dat is voor een andere groep reizigers juist interessant.

Het weer in november

Een ander voordeel kan het weer zijn als je van actieve vakanties houdt. Je hoeft geen hitte meer te verwachten in november, ook niet in het diepe zuiden. Hoewel het rond de eerste dagen van november soms nog warm kan zijn, de zogenoemde Estate di San Martino.

Wel blijven de zuidelijke regio’s jaarrond het warmst, dus als je graag wat zon op wilt vangen, dan moet je gewoon een stukje verder reizen. Toch bereid je je maar het beste voor op een regenachtige vakantie met aangepaste kleding.

Gemiddelde maximumtemperatuur in november (bron: ilmeteo.it)

De gemiddelde temperatuur in Italië in november is:

  • Noord-Italië: 2-10 ° C
  • Midden-Italië: 7-16 ° C
  • Zuid-Italië: 13-18 ° C

De herfst is begonnen

In november wordt het in Italië echt herfst, waar oktober vaak nog een staartje van de zomer kent. Als je van herfstkleuren houdt, is november een aanrader. Zie je jezelf al heerlijk cocoonen onder een dekentje met wat gepofte kastanjes en een lekker herfstwijntje? Heerlijk toch.

In november is het echt herfst in Italië (foto: Pixabay)

Festiviteiten en activiteiten in november

De maand november begint met een Italiaanse nationale feestdag: Allerheiligen (Ognissanti of Tutti i Santi in het Italiaans) op 1 november. Italianen bezoeken dan begraafplaatsen om respect te betuigen aan overleden familieleden. Niet de meest feestelijke festiviteiten, maar in sommige dorpen worden er ook evenementen rondom Allerheiligen georganiseerd.

Veel oogstfeesten zijn al afgelopen in november, maar je hebt er ook die nog tot het begin van de maand doorlopen. Zoals het Festival van de Witte Truffel in Alba en het Chocoladefestival van Turijn.

Reis je naar Toscane af? Bezoek dan het Sagra del Tartufo Bianco in San Miniato, dat meestal plaatsvindt tussen eind november en begin december. San Miniato is, net als Alba, een prachtig stadje, dat veel interessante culturele en artistieke activiteiten biedt voor zijn bezoekers.

Verder is november een uitstekende maand om enkele van de vele Italiaanse musea te bezoeken of juist om urenlang buiten te struinen en lange herfstwandelingen te maken. Ook is november een prima maand voor actieve vakanties. Bergbeklimmen in het Aostadal of mountainbiken in Trentino-Zuid-Tirol. Wat zou jij graag in Italië gaan doen?

Ben je een fan van wintersport? Dan kun je in november in de Alpen of Dolomieten vaak al sneeuw aantreffen. Om te skieën of te snowboarden kun je terecht in Piëmont, het Aostadal en in Trentino-Zuid-Tirol.

Het loont de moeite om op de plek van je bestemming uit te zoeken welke activiteiten er in de omgeving te doen zijn.

Waarom naar Italië in november?

Het zal duidelijk zijn: je gaat niet voor het lekkere weer naar Italië in november. Deze maand Italië opzoeken is echter wel aan te raden voor al die andere dingen die Italië zo geweldig maken.

Groot voordeel is zoals gezegd het vermijden van drukte in toeristische gebieden. Daarom is november perfect voor een stedentrip naar een populaire bestemming. Je hebt het voordeel dat je nog niet in het kerstseizoen zit, wanneer het weer drukker wordt en de prijzen weer stijgen.

November: perfect voor een stedentrip naar Rome (foto: Pixabay)

Naar Italië in november drukt de kosten van je vakantie. Bovendien zijn er in Italië heel veel dingen binnenshuis te bezoeken. Wat dacht je alleen al van al die geweldige musea waar je in de zomer maar nooit aan toekwam?

Ook loont het de moeite om plekken te bezoeken die in de zomermaanden overspoelt worden met toeristen, zoals de Cinque Terre of Venetië. Het is minder toeristisch, maar authentieker. En met een beetje geluk zijn de mensen nog vriendelijker ook dan tijdens de topmaanden.

Rustigere gebieden als Sardinië en Apulië kunnen soms bijna spookachtig stil zijn in november.

Tips voor trips naar Italië in november

Welke bestemmingen raden we aan voor een trip in november? Hier komen ze:

Cinque Terre

Geniet van de rust en de pracht van de 5 pittoreske dorpjes langs de kust van Italië, helemaal voor jou alleen… Nou ja, in ieder geval een stuk rustiger dan in die toch veel te hete zomer.

Portofino

Altijd eens het Saint-Tropez van Italië willen bezoeken? In november is het in Portofino een stuk rustiger en zie je een beetje het originele vissersdorp dat het ooit was.

Venetië

Altijd al eens dit langzaam in het water verdwijnende stadje willen bezoeken? Venetië is ook mooi in de herfst. Houd wel rekening met hoog water en mogelijk natte voeten! Maar veel minder toeristen is wel zo fijn.

Dit is Venetië in de herfst (foto: Ludovico Lovisetto/Unsplash)

Rome

Het Vaticaan, de Trevifontein, het Colosseum, het is er allemaal ook in november. En het is stukken minder druk. Neem een gezellig hotelletje of een appartement in het centrum en geniet van wat de eeuwige stad te bieden heeft.

Toscane

Bezoek de kunststeden van Toscane in de luwte van november! Pisa, Siena, Lucca, Florence, Vinci, San Gimignano… Ze lenen zich perfect voor een rondreis door de beroemdste regio van Italië. Ondertussen zul je genieten van de herfstkleuren in het Toscaanse landschap.

Pisa in november (foto: Pixabay)

De Marken

De Marken (Le Marche) zijn al een tijdje het nieuwe Toscane. In november heb je de stranden bij Senigallia en de wandelpaden op de Monte Conero voor je alleen. Het binnenland van Le Marche wacht erop door jou ontdekt te worden.

Let nog even hierop

Waar je nog aan moet denken is dat accommodaties, musea en pretparken in de wintermaanden vaak aangepaste openingstijden hanteren. Vergewis je hiervan om teleurstellingen te voorkomen. Kleinere, niet-toeristische bestemmingen kunnen wat uitgestorven aandoen in de winter.

Over het algemeen is er dus niets wat je tegen zou moeten houden om Italië in november te bezoeken. Heb je zelf nog goede tips voor een Italië-vakantie in november, laat dan hieronder jouw reactie achter!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 bijzondere Italiaanse pastasoorten

5 bijzondere Italiaanse pastasoorten

Leerplezier: inspanning of ontspanning?