in ,

Hoe gaan we dit jaar naar Italië?

met de auto naar Italië
Met de auto naar Italië

Zo’n 700.000 Nederlanders reizen jaarlijks af naar het zonnige Italië. In veel gevallen gaan ze met de auto (en gaan tent en kampeerspullen mee), maar er zijn ook andere mogelijkheden. De afstand tussen Amsterdam en Rome bedraagt zo’n 1.660 kilometer. De reistijd met de auto is bijna 16 uur, nog zonder pauzes. Met een beetje pech zoals files kan dit verder oplopen. Met de meivakantie in zicht doen we je hier nog wat andere tips aan de hand.

Naar Italië over het spoor

Italië is ook per trein te bereiken vanuit Nederland. Voor de mensen die niet willen reizen per auto, of die het gewoonweg niet kunnen omdat ze geen auto of rijbewijs bezitten, is dit een goede optie. De prijzen zijn van veel factoren afhankelijk en beginnen op zeer acceptabele niveaus. Met wat aanvullende eisen zoals een slaaprijtuig, je auto die je wilt meenemen of speciale data, loopt de prijs gestaag op.

Daarnaast is je leeftijd van belang en of je met meerdere personen reist. Maar de prijzen blijven nog altijd redelijk laag, vergeleken met een reis per auto die je in veel gevallen niet met anderen kunt delen. De huidige brandstofprijzen zullen de reis per auto nog wat onaantrekkelijker maken.

Maar behalve een economisch gemotiveerd alternatief is de trein natuurlijk ook een geweldige ervaring voor jou en eventuele familieleden. De landschappen die worden doorkruist met de trein zijn adembenemend.

Neem er lekker de tijd voor met het boek ‘Italië op het spoor‘ van Tim Parks. Met de Autoslaaptrein kun je rechtstreeks naar Alessandria of naar Livorno (vanaf ‘s-Hertogenbosch) in Italië. Bij NS Hispeed kun je al in Noord-Italië komen met slechts één overstap.

Meer over treinen naar Italië lees je in dit verslag.

autoslaaptrein
De Autoslaaptrein naar Italië: misschien wel de meest romantische manier van reizen (photo credit)

Reizen per vliegtuig

Naast treinen is er natuurlijk ook de mogelijkheid om te vliegen naar Italië. Wil je in de meivakantie naar Sicilië of Sardinië en ben je met niet te veel medereizigers, dan kan vliegen een voordelige keuze zijn. Er zijn veel luchthavens met bestemmingen in Italië in Nederland, België of Duitsland en de keuze uit maatschappijen is groot.

De goedkopere vliegtickets zijn vaak te vinden op buitenlandse luchthavens. Voorbeelden hiervan zijn Charleroi en Düsseldorf. Daarnaast zijn deze vliegvelden meestal groter dan de kleine luchthavens in Nederland en dat kan weer andere voordelen met zich mee brengen. Zoals goedkoop parkeren op de airport. Ook zijn aanvullende diensten zoals het wassen van de auto niet ongebruikelijk. Kom je terug van een stoffige vakantie, stap je zomaar in een schoongewassen wagen!

Het voordeel van vliegen is natuurlijk ook dat je in twee tot drie uur in Italië bent. Hoef je ter plekke alleen nog maar een auto te huren en klaar!

skytrain dusseldorf airport
Düsseldorf Airport heeft uitstekende, niet te dure parkeermogelijkheden én een SkyTrain (photo credit)

Busreis naar Italië

De laatste mogelijkheid (oké, we laten lopen naar Italië en fietsen naar Italië even buiten beschouwing) is de bus. De bus heeft zeker financiële voordelen. Over het algemeen is dit geen dure reismethode. Zeker niet als je voor de lijndiensten van FlixBus kiest. Daarnaast kun je onderweg lekker een dutje doen omdat je niet zelf hoeft te sturen en op te letten en ook niet hoeft over te stappen.

naar italie met de bus
Met de bus naar Italië kan ook zo z’n voordelen hebben (photo credit)

Een nadeel van de bus kan zijn dat zo’n reis meestal niet erg comfortabel is (rechtop zitten, maar er zijn uitzonderingen bij luxere busreizen) en het een flink aantal uren reizen is. Als je hier weinig of geen last van hebt is dit zeker een goede optie. De bus is een makkelijke oplossing.

Waar je bij een vliegvakantie eerst nog naar een vliegveld moet, start de busreis vaak op verschillende plaatsen in Nederland. Een aardige kans dat je gewoon bij jou in de buurt kunt instappen. Ook rijdt de bus tot de plaats van bestemming in tegenstelling tot de trein en het vliegtuig.

Kijk voor meer informatie op de pagina FlixBus naar Italië.

Jouw manier van reizen naar Italië?

Welke voorkeur heb jij voor je vervoer naar Italië? En wat zijn jouw ervaringen met vliegen, treinen, de bus of de eigen auto naar Italië?

Photo Credit

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Videocolumn: Mido, de grootste brillenbeurs ter wereld

Cappuccino Koffie

Column: koffie bij de buren