in , , ,

Rome bindt strijd aan met barbaren

Generaals aangesteld om orde in de stad te brengen

Vandalen krassen in het Colosseum
Al jaren krassen vandalen hun naam in het Colosseum (beeld: TG1)

Het Colosseum is ook dit jaar weer het meest gefotografeerde monument van Italië, en wellicht ook van de wereld. Als je op Instagram de hashtags #Colosseum of #Colosseo aanklikt, dan kom je op respectievelijk 1,5 en 1,3 miljoen foto’s, samen 2,8 miljoen. (Op plaats 2 staat de Trevifontein met 710 en 440 duizend voor respectievelijk Italiaans en Engels, gevolgd door Trastevere, Piazza di Spagna en Piazza Navona.)

Die populariteit heeft ook zijn nadelen. Zo is in de laatste week van april het Colosseum driemaal het slachtoffer geworden van barbaren die hun naam in het millennia oude travertijn krasten. Wat daarbij opvalt, is dat de daders zich vaak niet eens realiseren dat ze wereldcultuurgoed aan het beschadigen zijn.

Gebrek aan beschaving

Zo betoogde een op heterdaad betrapte jonge Hongaar, dat hij zijn naam best op het monument mocht achterlaten, omdat er toch al zo veel namen op staan. Dat het daarbij gaat om eeuwenoude graffiti had hij vermoedelijk oprecht niet in de gaten. Massatoerisme trekt nu eenmaal ook personen aan die handelen vanuit ‘een mengeling van fetisjisme, domheid en gebrek aan elementaire beschaving’, zoals het Romeinse dagblad Il Messaggero het treffend uitdrukte.

Het gemeentebestuur heeft nu besloten om er wat aan te doen. Als onderdeel van een ‘anti-vandaal-plan’ is de bewaking van het Colosseum verdubbeld. In totaal houden nu bijna 50 personen een oogje in het zeil. Naast de 15 geüniformeerde suppoosten en wachten in dienst van het ministerie van Cultuur zijn dat ook nog eens 32 particuliere bewakers in burger die de vandalen al in de kraag kunnen grijpen voordat ze grote schade aanrichten.

Ook zijn er bij de ingang luidsprekers aangebracht die de boodschap overbrengen, dat ‘iedereen die betrapt wordt bij het bekrassen, bekladden of bevuilen van het Colosseum aangeklaagd zal worden wegens schade aan het cultureel erfgoed’. Nu was dit eerder ook al te lezen op waarschuwingsborden voor het Colosseum, maar de ervaring heeft uitgewezen dat vrijwel niemand die leest.

Kleine kans op straf

Overigens is de sanctie op wangedrag nog betrekkelijk licht. De krassende toerist wordt opgepakt en meegetroond naar de kazerne van de carabinieri. Daar wordt proces-verbaal opgemaakt, waarna hij/zij weer op vrije voeten wordt gesteld. Een veroordeling tot celstraf of (waarschijnlijker) een geldboete volgt pas een paar maanden later, wanneer hij al weer hoog en breed thuis is. De kans dat hij ook echt zal boeten is daarmee wel klein, tenzij hij terugkeert in Italië en zijn paspoort ergens moet afgeven. Maar de arrestatie zelf en het gedoe en de meewarige blikken er omheen zijn natuurlijk ook al een straf.

Daarnaast heeft burgemeester Virigina Raggi een officiële brief aan een aantal ambassades aangekondigd, waarin zij hen verzoekt om te helpen voorkomen dat ‘barbaren‘ uit hun land afreizen naar Rome. Die brief zal vergezeld gaan van een lijst met raddraaiers die al eens zijn veroordeeld in Rome en het is de bedoeling om tot een algemene zwarte lijst van in Rome ongewenste vreemdelingen te komen.

De ambassades die worden aangeschreven zijn volgens de Messaggero Spanje, Frankrijk, de VS, Groot-Brittannië, Hongarije en natuurlijk ook Nederland, want de vernielingen die Feyenoord-supporters 4 jaar geleden hebben aangericht zijn ze in de Italiaanse hoofdstad nog lang niet vergeten.

Veel praktische waarde heeft zo’n verzoek overigens niet: binnen Europa kun je burgers eigenlijk het reizen niet verhinderen. Maar het heeft wel geleid tot publiciteit en aandacht voor het probleem in verschillende Europese landen, en dat was natuurlijk ook de bedoeling.

Ook heeft de gemeente Rome een lijst opgesteld van 250 openbare vijvers en fonteinen, die regelmatig gemonitord gaan worden. Baden, brassen, zonnen, afval werpen en honden drenken kan bestraft worden met een boete van 450 euro.

Generaals aangesteld

Om er zeker van te zijn, dat deze en andere strenge richtlijnen ook werkelijk gerespecteerd gaan worden, zijn vijf generaals van het Italiaanse leger gedetacheerd bij de gemeente Rome om orde te brengen in de stedelijke bureaucratie, de plantsoenendienst en de gemeentepolitie.

De plaatselijke vakbond van overheidspersoneel heeft al bezwaar aangetekend tegen deze ‘militarisering’, maar gezien de treurige staat waarin Rome verkeert – afvalcrisis, gaten in de wegen, verwaarlozing openbaar groen, enz. – kan een beetje militaire tucht geen kwaad.

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Caio Mussolini 2

Mussolini, kandidaat voor het Europees Parlement

Blauwe Vlag Italië 2019

Dit zijn de schoonste stranden van Italië in 2019