in , ,

Mussolini, kandidaat voor het Europees Parlement

Caio Mussolini 2
Caio Mussolini toont zijn legerrugzak (foto's: Aart Heering)

Als je bent vernoemd naar Gaius Julius Caesar en je familienaam is Mussolini, dan is dat al bijna een politiek programma op zich. Dat lijkt het nu ook te worden voor Caio Giulio Cesare Mussolini, achterkleinzoon van il Duce en kandidaat voor de Europese verkiezingen op de lijst van de kleine rechtse partij Fratelli d’Italia (FdI), de ‘broeders van Italië’.

Mussolini jr. heeft zelf geen problemen met zijn afstamming. Integendeel, als hij wordt gekozen, dan zal de tot nu toe vrijwel onbekende Caio dat toch vrijwel uitsluitend aan die naam te danken hebben.

Alessandra Mussolini
Alessandra Mussolini (foto: Wikimedia)

Twee Mussolini’s

Daarmee zet hij de traditie voort van zijn tante Alessandra die om diezelfde reden in 1992 in de Italiaanse Kamer kwam en sindsdien steeds is herkozen. Als zittend Europees parlementariër is ook zij nu weer kandidaat, voor Berlusconi’s Forza Italia, dus als het tante en neef meezit, krijgen we straks een Europarlement met twee Mussolini’s!

Uit peilingen blijkt dat de naam Mussolini nog altijd een klein deel van het Italiaanse electoraat aantrekt, niet alleen nostalgische bejaarden maar ook uiterst rechtse jongeren. De leider van de Lega, Matteo Salvini, heeft dat goed in de gaten.

Hij is daarom niet te beroerd om af en toe de Duce te citeren, zijn recente autobiografie is uitgekomen bij een uitgever met neofascistische sympathieën en afgelopen week hield hij in de stad Forlì (vlak bij Mussolini’s geboorteplaats Predappio) een toespraak van hetzelfde balkon waar ooit de Duce sprak.

Het geheime wapen

Daarmee dreigt hij te vissen in de stemmenvijver van FdI, dat hard moet worstelen om de 4% te halen die nodig zijn voor een vertegenwoordiging in Straatsburg. Wellicht is dat ook de reden waarom partijleidster Giorgia Meloni nu een tegenoffensief heeft ingezet met als wapen ‘een echte Mussolini’.

Die is nu bezig zich voor te stellen met een campagnetour die hem woensdagmiddag naar de buitenlandse persvereniging in Rome voerde. Interessant genoeg om een kijkje te nemen.

Caio Mussolini bij de buitenlandse persvereniging
Caio Mussolini bij de buitenlandse persvereniging

Daarbij lijkt de keuze van Meloni, een jonge maar geslepen politica, wel te begrijpen. De 51-jarige Mussolini jr. is een goed ogende, rap pratende, voor zijn 51 jaar jeugdige man. Hij is de kleinzoon van Benito’s oudste zoon Vittorio, die in 1945 vluchtte naar Argentinië, waar ook de jonge Caio zijn eerste levensjaren doorbracht.

Marinier

Na een periode in Venezuela deed hij de militaire academie in Livorno en bracht hij het als marinier tot duikbootkapitein. Om die achtergrond te benadrukken had hij zijn legerrugzak meegenomen met het opschrift T.V. (tenente di vascello: scheepsluitenant) C. MUSSOLINI.

De legerrugzak van Caio Mussolini
De legerrugzak van Caio Mussolini

Vanaf 2007 werkte hij in Dubai als vertegenwoordiger van het Italiaanse staatsbedrijf Finmeccanica (vooral defensie) en sinds 2016 voor een particuliere onderneming die onderdelen voor onderzeeërs maakt.

In het EP ziet Caio, die naar eigen zeggen ‘altijd al rechts’ is geweest, voor zichzelf een rol weggelegd als verdediger van de Italiaanse defensie-industrie tegen de Duitse en Franse concurrentie: ‘Wij zijn in de eerste plaats Italianen en daarna pas Europeanen.’

Hij pleit voor meer macht voor het EP, sluiting van het ‘overbodige en peperdure’ EP-gebouw in Straatsburg en een harde aanpak van de immigratie: ‘Het recht op immigratie bestaat niet.’

Mussolini staat de buitenlandse pers te woord
Mussolini staat de buitenlandse pers te woord

Historisch verschijnsel

Dat alles hoor je wel meer in Italië, maar bij het doorvragen blijkt toch dat Mussolini jr. zich niet helemaal heeft losgemaakt van het gedachtengoed van zijn beroemde voorvader. Het fascisme is goed noch fout, maar moet beoordeeld worden als historisch verschijnsel, betoogt hij, terwijl antifascisme in zijn ogen niets anders is als ‘het enige bindmiddel van een verdeeld en verbrokkeld links dat het contact met het gewone volk helemaal heeft verloren’. Het verbod op de saluto romano, de fascistische groet, acht hij zinloos.

De antisemitische wetten die Italië in1938 invoerde, waren fout, zoveel wil Mussolini jr. nog wel toegeven. Maar de Italiaanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van nazi-Duitsland was nu eenmaal een logisch gevolg van het toen geldende bondgenootschap.

De nazi-moord op 355 gijzelaars bij de Fosse Ardeatine in Rome doet hij af als een ‘reactie op een aanslag van links’. En op de vraag van een Ierse journalist of Benito Mussolini niet gewoon een monster was, antwoordt hij: ‘Nee, hij was een politicus en staatshoofd.’

Tja, misschien is één Mussolini in het EP toch wel genoeg.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Erice - mooie Italiaanse dorpen

Erice, een van de mooiste Siciliaanse stadjes

Vandalen krassen in het Colosseum

Rome bindt strijd aan met barbaren