in , , , ,

Grote droogte: Rome zonder water

Italië wordt geteisterd door de grootste droogte in 200 jaar

droogte: rome zonder water

Rome wordt drooggelegd. Vanaf vrijdag 28 juli komt er tot nader order bij drie miljoen Romeinen gemiddeld 8 uur per dag geen water meer uit de kraan. Aanleiding is het besluit om de waterwinning te stoppen uit het Meer van Bracciano, ten noorden van de stad, aan de oevers waarvan waar steeds grotere stukken droogvallen. Oorzaak is de aanhoudende droogte en de uitzonderlijke hitte, maar ook de jarenlange verwaarlozing van het waterleidingnet.

Noodtoestand

Italië wordt geteisterd door de grootste droogte sinds tweehonderd jaar. Sinds het begin van dit jaar is er 60% minder regen gevallen dan normaal. De Po ligt vijftig centimeter beneden zijn normale peil en het Gardameer zeventig centimeter. De productie van graan, groente en fruit en melk staat in het hele land onder druk en tien gewesten hebben al de noodtoestand aangevraagd. In de afgelopen weken is het land getroffen door vier achtereenvolgende hittegolven, veroorzaakt door hete lucht uit Afrika. In deze zinderende julimaand liggen de temperaturen gemiddeld vier graden boven normaal.

Het Meer van Bracciano wordt leeggezogen met een snelheid van 1.110 liter per seconde.

Ook Rome is nu het slachtoffer, en dat terwijl water hier eigenlijk nooit een probleem is geweest. Al sinds de Oudheid wordt de Italiaanse hoofdstad ruimschoots voorzien door bronnen in het Abruzzen-gebergte, en als er al eens een tekort dreigde, dan kon dat worden aangevuld vanuit het Meer van Bracciano. Dat is in de afgelopen maanden ook gebeurd, maar nu heeft het gewestelijk bestuur er een stokje voor gestoken.

40% minder toeristen

Dit vulkanische meer, ruim dertig kilometer ten noorden van Rome en een geliefde bestemming voor Romeinen en vakantiegangers (er is ook een door Nederlanders gerunde camping), wordt geleidelijk aan leeggezogen met een snelheid van 1.110 liter per seconde om de dorst van Rome te lessen. Het meer wordt alleen gevoed door regen en nu die niet valt, zijn de gevolgen rampzalig. Het waterpeil ligt meer dan een meter beneden normaal, voor de oevers strekt zich tientallen meters stinkend slik uit met rottende algen en dode vissen en het aantal toeristen is in vergelijking met vorig jaar met 40% gedaald.

SOS Lago: grote droogte bij Rome en het Meer van Bracciano
SOS Lago: het waterpeil in het Meer van Bracciano staat veel te laag

Geen water

Om een ecologische (en economische) ramp te voorkomen wordt nu de waterwinning in het meer stopgezet, terwijl de andere aquaducten ook al met een beperkte capaciteit kampen. Dat heeft onprettige gevolgen voor de bewoners en bezoekers van Rome. In het plan van het gemeentelijk waterbedrijf ACEA wordt de stad gesplitst in twee delen van elk grofweg anderhalf miljoen inwoners. Die krijgen om de andere dag twee maal acht uur (niet aaneengesloten) geen water. Elke tweede dag kan de kraan dus maar acht uur open totdat er een einde komt aan de noodsituatie.

Hoge temperaturen

Maar dat einde is nog niet in zicht: ook voor de komende week staat er weer stralende zonneschijn op het programma en temperaturen van boven de 30 graden, Ook de tweeduizend overal in de stad opgestelde fonteintjes, die vanwege hun typische vorm bekend staan als nasoni (lange neuzen) en waar normaal uitstekend drinkwater uit vloeit, worden afgesloten. Op een paar na die het doorstromen van de leidingen moeten garanderen. De parken in de stad hoeven er niet onder te lijden: die worden bevloeid met ongefilterd water uit de Tiber en die staat voorlopig nog niet droog.

Waterverlies

Gemeente en ACEA hebben protest aangetekend bij de gewestelijke gouverneur Nicola Zingaretti, die echter van geen wijken wil weten. De Romeinse instellingen hebben zelf trouwens ook boter op hun hoofd. Het waterleidingnet verliest tussen bron en kraan maar liefst 44% van het gewonnen water. De rest sijpelt weg door defecte leidingen of wordt illegaal afgetapt. (Dat geldt overigens voor bijna heel Italië, met name het zuiden.)

Uit een recent, door het dagblad La Repubblica geciteerd, rapport blijkt dat de meeste leidingen tussen de 30 en 50 jaar oud zijn en dat niet of nauwelijks in onderhoud wordt geïnvesteerd. Zodoende kon ACEA vorig jaar 70 miljoen aan dividend uitkeren aan haar grootste aandeelhouder, de gemeente Rome, die daarmee een klein deel van haar miljardenschuld kon aflossen.

Ondertussen zitten de burgers er nu maar mee. De kans is groot dat dit in de toekomst nog vaker het geval zal zijn. Minister van Milieuzaken Galletti waarschuwt dat ‘het extreme klimaat dat nu nog een uitzondering is in de komende jaren regel kan worden’. En gouverneur Zingaretti verklaarde dat hij graag president Trump bij het Meer van Bracciani zou uitnodigen, ‘zodat hij met eigen ogen kan zien dat de klimaatverandering wel degelijk bestaat’.

Update 29 juli

De watervoorziening in Rome is voorlopig toch gegarandeerd. Regio, stad en waterbedrijf zijn na lang gekibbel tot een akkoord gekomen op grond waarvan ze vanaf maandag kleinere hoeveelheden water uit het Meer van Bracciano mogen pompen.Omdat de stad in verband met vakanties toch aan het leeglopen is, zou dat voldoende moeten zijn. Maar de discussies zijn nog volop gaande en per decreet is het bevloeien van terrassen en vullen van zwembaden verboden. (Ook al houdt niemand zich er aan.)

Beeld: YouTube

Written by Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

uitverkoop in Italië

Column: joepie, het is uitverkoop!

Canne al vento - rietstengels in de wind

Italiaanse literatuur: Canne al vento van Grazia Deledda