in ,

Duurdere pizza’s in Italië

De prijzen van pizza in Italië stijgen door droogte
De prijzen van pizza in Italië stijgen door droogte (foto:Nadya Spetnitskaya/Unsplash)

Italië is wereldberoemd om zijn overheerlijke pizza’s, maar helaas stijgen de prijzen van deze lekkernijen de pan uit. Italianen betalen momenteel maar liefst 20 procent meer voor een zelfgemaakte pizza dan een jaar eerder. Wat is de oorzaak van deze prijsstijging? De droogte in Zuid-Europa heeft ervoor gezorgd dat vooral de olijfolie een stuk duurder is geworden.

Olijfolie duurder door droogte in Spanje

Volgens de ‘pizza margherita-index’ van persbureau Bloomberg is olijfolie op dit moment maar liefst 27 procent duurder dan een jaar eerder. Spanje, de grootste olijfolieproducent ter wereld, heeft te kampen gehad met droogte, wat de prijzen heeft doen stijgen.

Andere ingrediënten ook duurder

Maar het zijn niet alleen de kosten van olijfolie die de prijzen van pizza’s opdrijven. Andere belangrijke ingrediënten zijn ook flink duurder geworden. Zo is mozzarella bijna 27 procent duurder dan een jaar eerder en zijn tomaten ruim 13 procent duurder geworden. Dit zijn niet alleen belangrijke ingrediënten van een pizza, maar ook essentiële onderdelen van de Italiaanse keuken.

Inflatie daalt, maar prijzen blijven stijgen

Hoewel de inflatie in Italië daalt en de energierekening steeds minder snel stijgt, blijven de prijzen van boodschappen stijgen. Dit raakt de Italianen hard, omdat het eten en drinken een belangrijk onderdeel is van hun cultuur en tradities.

Kant-en-klare pizza’s goedkoper

Volgens Bloomberg is het voor Italianen die ondanks de hoge prijzen toch zin hebben in een pizza, nu goedkoper om een kant-en-klare pizza te kopen. Deze zijn op jaarbasis ‘slechts’ 8,5 procent duurder geworden. Maar voor de echte pizzaliefhebbers is er natuurlijk niets zo lekker als een zelfgemaakte pizza met verse ingrediënten.

Bron: nu.nl

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

langere meivakantie?

Langere meivakantie en kortere zomervakantie?

Verwarrende woorden en uitdrukkingen in het Italiaans

Verwarrende woorden en uitdrukkingen in het Italiaans – deel 4