Italië is wereldberoemd om zijn overheerlijke pizza’s, maar helaas stijgen de prijzen van deze lekkernijen de pan uit. Italianen betalen momenteel maar liefst 20 procent meer voor een zelfgemaakte pizza dan een jaar eerder. Wat is de oorzaak van deze prijsstijging? De droogte in Zuid-Europa heeft ervoor gezorgd dat vooral de olijfolie een stuk duurder is geworden.
Olijfolie duurder door droogte in Spanje
Volgens de ‘pizza margherita-index’ van persbureau Bloomberg is olijfolie op dit moment maar liefst 27 procent duurder dan een jaar eerder. Spanje, de grootste olijfolieproducent ter wereld, heeft te kampen gehad met droogte, wat de prijzen heeft doen stijgen.
Andere ingrediënten ook duurder
Maar het zijn niet alleen de kosten van olijfolie die de prijzen van pizza’s opdrijven. Andere belangrijke ingrediënten zijn ook flink duurder geworden. Zo is mozzarella bijna 27 procent duurder dan een jaar eerder en zijn tomaten ruim 13 procent duurder geworden. Dit zijn niet alleen belangrijke ingrediënten van een pizza, maar ook essentiële onderdelen van de Italiaanse keuken.
Inflatie daalt, maar prijzen blijven stijgen
Hoewel de inflatie in Italië daalt en de energierekening steeds minder snel stijgt, blijven de prijzen van boodschappen stijgen. Dit raakt de Italianen hard, omdat het eten en drinken een belangrijk onderdeel is van hun cultuur en tradities.
Kant-en-klare pizza’s goedkoper
Volgens Bloomberg is het voor Italianen die ondanks de hoge prijzen toch zin hebben in een pizza, nu goedkoper om een kant-en-klare pizza te kopen. Deze zijn op jaarbasis ‘slechts’ 8,5 procent duurder geworden. Maar voor de echte pizzaliefhebbers is er natuurlijk niets zo lekker als een zelfgemaakte pizza met verse ingrediënten.
Bron: nu.nl
Comments