in

Italië bereidt zich voor op tweede jaar van extreme droogte

droogte Italië Gardameer
Droogte aan het Gardameer (beeld: upday/YouTube)

Wateropslagniveaus in delen van Italië zijn minder dan de helft van hun normale niveaus, zo hebben experts gewaarschuwd. Na weinig regen en magere Alpiene sneeuwval in de winter bereidt Italië zich voor op een tweede opeenvolgend jaar van ernstige droogte.

Reservoirs en meren bevinden zich op zeer lage niveaus, wat de landbouwproductie bedreigt.

“De gevolgen van zo’n langdurige droogte zijn voor iedereen zichtbaar”, waarschuwde Ramona Magno, onderzoeker bij het Instituut voor Bio-economie van de Nationale Onderzoeksraad.

“De grote meren zijn ver onder hun seizoensgemiddelde niveaus, vooral het niveau van het Gardameer heeft zijn laagste punt bereikt met ongeveer 38 procent van zijn capaciteit. Langs de gehele loop van de rivier de Po is de waterstroom lager dan vorig jaar tijdens dezelfde periode.”

Wateropslagniveaus in delen van Lombardije zijn minder dan de helft van wat ze normaal zijn in deze tijd van het jaar, zei Attilio Fontana, president van de regio.

Weinig water in het Trasimeense Meer, 2022 (foto: Edward Hendriks)

Hoe erg was de Italiaanse droogte in 2022?

Italië werd vorig jaar getroffen door de ergste droogte in 70 jaar. De Po – de langste rivier van het land – veranderde in een lange strook zand.

Een abnormaal droge winter bracht weinig verlichting voor boeren. Het Gardameer bereikte zijn laagste winterniveaus in meer dan 30 jaar, waarbij een zandpad naar het geïsoleerde eiland San Biago werd onthuld.

In februari lag de waterlijn van het meer ongeveer 65 cm onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

De langdurige periode van droog weer treft de gewassen van het land hard. Coldiretti, de belangrijkste boerenvereniging van Italië, zei dat de sector vorig jaar ongeveer €6 miljard had verloren en voorspelde dat 300.000 bedrijven meer zouden verliezen als de droogte niet stopt.

Hoe erg zal de droogte in Italië dit jaar zijn?

Extreme droogte treft al 6 procent van de steden in Lombardije en Piemonte, waarvan er 19 te maken hebben met het hoogste niveau van tekorten, zei Utilitalia, een federatie van nutsbedrijven. Volgens de federatie ontvangen sommige steden al drinkwater uit tankwagens.

Zulk ongewoon droog weer zal steeds vaker voorkomen. Het laatste rapport van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC) voorspelt dat regenval in de Po-vallei de komende jaren meer zal variëren, met een toename van extreme weersomstandigheden.

“De frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden stellen steeds hogere eisen,” zei Magno. “De kosten van onze reactie op de droogte worden onhoudbaar en laten steeds diepere wonden achter die moeilijk te genezen zijn.”

Hoe bereidt Italië zich voor op de droogte?

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft vorige maand een controlekamer opgericht om de watervoorziening in het hele land te monitoren. In februari heeft zij een ‘buitengewone commissaris met uitvoerende bevoegdheden’ benoemd om het droogtebestrijdingsplan van de regering uit te voeren.

Op lokaal niveau heeft de Lombardische regering waterbedrijven en hydro-elektrische exploitanten gevraagd hun gebruik te beperken.

Bron: euronews.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verwarrende woorden en uitdrukkingen in het Italiaans

Verwarrende woorden en uitdrukkingen in het Italiaans – deel 4

Venus van Botticelli nieuwe boegbeeld van Italië-promotie

Botticelli’s Venus is de nieuwe ambassadeur voor het toerisme in Italië